Czerwień allura (E129) – zastosowanie, czy jest bezpieczna?

0
14

Czerwień allura to popularny barwnik, który znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Co do bezpieczeństwa jej stosowania istnieją liczne kontrowersje. W Polsce jest ona dopuszczona do obrotu, jednak istnieją państwa, gdzie E129 znajduje się na liście zabronionych dodatków do żywności. Gdzie używa się E129? W jaki sposób czerwień allura oddziałuje na nasz organizm?

Co to jest czerwień allura?

Czerwień allura (oznaczana symbolem E129) jest to organiczny związek chemiczny, który występuje w ciemnoczerwonym (ewentualnie karminowym lub czerwono-pomarańczowym) kolorze. Jest ona smołowym barwnikiem azowym. Współcześnie jest ona wykorzystywana w przemyśle spożywczym w wielu krajach. Jako pierwsze rozpoczęły jej stosowanie Stany Zjednoczone (zastąpiła tam popularny amarant). Czerwień allura wchłania się w przewodzie pokarmowym w niewielkim stopniu. W większość jest wydalana wraz z kałem. Jej nadmierne spożycie może prowadzić do wystąpienia efektów ubocznych.

E129 – przykłady zastosowań

Czerwień allura jest na dużą skalę wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Znajdziemy ją w wielu wyrobach cukierniczych, a także napojach – zarówno gazowanych, jak i niegazowanych. Związek ten może być obecny w płatkach śniadaniowych, galaretkach, kaszach, herbatnikach, kandyzowanych owocach i warzywach, lodach, serach topionych, serach, przyprawach, aromatyzowanym gorzkim winie gronowym, marynatach, kiełbaskach śniadaniowych, korniszonach, musztardzie, niektórych rybach i skorupiakach, aromatyzowanych produktach mlecznych, gumach do żucia, a nawet aromatyzowanych herbatach.

Barwnik ten znajduje zastosowanie również w kosmetyce – używa się go do barwienia szminek, a także innych kosmetyków kolorowych.

Czy czerwień allura jest bezpieczna dla zdrowia?

Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że czerwień allura może zagrażać naszemu zdrowiu. Już w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku pojawiły się pierwsze informacje na temat jej potencjalnej szkodliwości. Okazało się, że dzieci spożywające żywność zawierającą E129 były bardziej podatne na ADHD, problemy emocjonalne. Częściej stwierdzano u nich alergie. Typowe dla tej grupy były także bóle głowy i mniejszy apetyt. Czerwień allura jest szczególnie niebezpieczna w połączeniu z benzoesanami.

Badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że E129 może mieć negatywny wpływ na płodność (związek ten spowodował zaburzenia płodności u zwierząt).

Czerwień allura w nadmiernych ilościach może wywołać alergie skóry, a także alergie górnych dróg oddechowych. Obecnie podejrzewa się, że ma ona działanie rakotwórcze (nie ma jednak wystarczających badań na potwierdzenie tej tezy).

Stosowanie E129 jest zabronione w takich krajach jak Szwajcaria, Belgia, Dania, Francja i Szwecja.

W Polsce dopuszczalna dzienna dawka E129 wynosi 7 mg na każdy kilogram masy ciała (należy pamiętać, że jest to wartość umowna, nikt nie zagwarantuje, że u nas przy mniejszych ilościach pojawią się skutki uboczne). Choć czerwień allura uważana jest w naszym kraju za barwnik względnie bezpieczny, zdecydowanie lepiej jest jej unikać (ewentualnie bardzo ograniczyć). W żadnym wypadku nie powinno się podawać dzieciom słodyczy zawierających E129 (koniecznie czytajmy etykiety).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here