Cytron (ręka Buddy) – jak smakuje, jakie ma właściwości, zastosowanie

0
81
cytron, ręka buddy

Cytron jest to egzotyczny owoc, który nazywa się niekiedy ręką buddy lub macką ośmiornicy. Charakteryzuje go ciekawy kształt, a także cytrusowy smak. Cytron jest ceniony również za właściwości prozdrowotne – znajdziemy w nim wiele witamin i minerałów. Regularnie spożywany wzmocni układ odpornościowy, pomoże również zadbać o skórę, włosy i paznokcie. Co jeszcze warto wiedzieć o tym owocu? Kto szczególnie powinien się nim zainteresować?

Czym jest cytron?

Cytron (nazywany również ceratem) to wieloletnia roślina, którą zaliczamy do rodziny rutowatych. Niewielkie drzewo lub krzew zazwyczaj nie przekracza trzech metrów wysokości. Najprawdopodobniej pochodzi on z Indii, jednak jeszcze w czasach starożytnych został rozpowszechniony w Chinach i Europie. Naukowcy uważają, że może być on jednym z przodków wszystkich owoców cytrusowych. Znamy kilka odmian cytronu, które różnią się między sobą kolorem i kształtem. Skórka cytronu stanowi zazwyczaj około siedemdziesięciu procent objętości owocu. Nadaje się ona do kandyzowania, wykorzystywana jest do wyrobu słodyczy. Cytron zawiera wiele witamin i minerałów. Znalazł zastosowanie w medycynie, służy także do wyrobu perfum.

Jakie właściwości posiada cytron?

Cytron to cenne źródło witamin A, C, E, a także witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Dostarcza nam także związków mineralnych – potasu, fosforu, wapnia i żelaza.

Składniki zawarte w cytronie sprawiają, że wzmacnia on układ odpornościowy, pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, wspiera walkę z chorobami układu oddechowego. Zawartość witamin sprawia, że jest on ceniony w kosmetyce. Preparaty z wyciągami z cytronu polecane są do pielęgnacji skóry z pierwszymi objawami starzenia. Egzotyczne owoce są znakomitym składnikiem:

  • kremów,
  • balsamów,
  • maseczek,
  • toników.

Pozytywny wpływ na skórę zauważymy stosując go zewnętrznie i wewnętrznie.

Piękny zapach owoców cytronu sprawia, że bardzo chętnie wykorzystuje się je do produkcji perfum. Są one odpowiedzialne również za zapach wielu kosmetyków.

Cytron – zastosowanie kulinarne

W Polsce cytron nie należy do roślin popularnych, jednak we Francji i Włoszech od lat cieszy się dużym zainteresowaniem. Służy on między innymi do przygotowywania dżemów, marmolad, różnego rodzaju wypieków. Na Korsyce wykorzystuje się go do wyrobu popularnego likieru – cedratine.

W przemyśle spożywczym używa się jedynie skórki tego owocu, gdyż jego miąższ nie nadaje się do spożycia. Skórka cytronu do złudzenia przypomina skórkę cytrynową, a w wypiekach różnica jest praktycznie niewyczuwalna.

Ciekawostki na temat cytronu:

  • w niektórych środowiskach wierz się, że cytron (ręka buddy) charakteryzuje się właściwościami magicznymi. Posiadanie go w domu pomaga przyciągać pieniądze,
  • skórka cytronu w wypiekach często zastępuje skórkę cytrynową lub pomarańczową,
  • w hinduizmie cytron jest atrybutem boga Śiwy,
  • współcześnie cytron uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego, a także na Florydzie i Karaibach,
  • w medycynie, a także w przemyśle perfumeryjnym stosowana jest odmiana fingered.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here