CLA (sprzężony kwas linolowy) – charakterystyka, działanie, efekty, źródła, skutki uboczne

0

Współcześnie nietrudno znaleźć suplement diety, który w swoim składzie zawierałby kwas linolowy. Jest on szczególnie doceniany przez osoby trenujące, a także wszystkich pragnących schudnąć. Jakie właściwości ma CLA? Jakie efekty możemy dzięki niemu uzyskać? Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania suplementów diety zawierających sprzężony kwas linolowy?

Co to jest CLA?

Mianem CLA (sprzężonego kwasu linolowego) określamy organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-6. Choć kojarzymy go przede wszystkim z suplementami diety, należy zdawać sobie sprawę, że jest on obecny w wielu produktach spożywczych na co dzień goszczących na naszym stole – wołowinie (kwasy linolowe są wytwarzane głównie przez zwierzęta przeżuwające), czy też mleku i jego przetworach. CLA ma w swoim łańcuchu osiemnaście atomów węgla i dwa sprzężone wiązania podwójne. Jest on zaliczany do tłuszczów trans, nie jest jednak tym samym co niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia uwodornione tłuszcze roślinne. CLA powstaje w sposób naturalny i nie wykazuje negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Pewne ilości kwasu linolowego są obecne w tkance tłuszczowej człowieka, a także w kobiecym mleku. Choć CLA reklamowany jest jako środek przyspieszający odchudzanie, zakres jego działania jest znacznie szerszy. Współcześnie uważa się, że może on hamować rozwój nowotworów, zapobiegać miażdżycy, zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę, a także wspierać funkcjonowanie układu immunologicznego.

CLA – źródła

blankŻeby korzystać z właściwości CLA nie musimy przyjmować go jedynie z suplementów diety. Jest on obecny wielu produktach spożywczych. Do najlepszych źródeł kwasu linolowego zaliczamy mięso, a także tłuszcz mleczny. Ważne jest jednak, żeby pochodziły one od zwierząt przeżuwających takich jak krowy, kozy, sarny, owce (najwyższa zawartość CLA), a nawet kangury.

Duże ilości kwasu linolowego znajdują się w jagnięcinie, wołowinie, cielęcinie, serach (serek wiejski ma go więcej niż mięso wołowe), mleku. Ogromne jego ilości (w stosunku do innych produktów spożywczych) zawiera ser Grana Padano.

Musimy zdawać sobie sprawę, że zawartość CLA w przetworach mlecznych i w mięsie nie zawsze jest stała. Zależy bowiem od wielu czynników takich jak rasa bydła, sposób jego hodowli i karmienia (wyższa zawartość CLA występuje u zwierząt żyjących w gospodarstwach ekologicznych). Ogromne znacznie ma także pora roku – latem zawartość CLA jest dwa razy większa niż zimą.

Zawartość sprzężonego kwasu linolowego można modyfikować poprzez zmianę paszy zwierząt. Co ważne – w produktach mlecznych pochodzących z Polski zawartość CLA jest znacznie niższa w porównaniu do tych które pochodzą na przykład z Portugalii. Dzieje się tak dlatego, że w Polsce naturalny wypas zwierząt jest bardzo ograniczony.

Warto zdawać sobie sprawę, że bakterie fermentacji mlekowej są w stanie wytwarzać CLA. Z tego względu duże jego ilości znajdziemy w naturalnych jogurtach, czy kefirach.

Osoby zainteresowane leczniczym działaniem kwasu linolowego muszą mieć świadomość, że nie są w stanie dostarczyć dawek terapeutycznych jedynie z żywnością. Produkty spożywcze dostarczają nam zazwyczaj 1,5 g kwasu linolowego dziennie. Dawki lecznicze zaczynają się natomiast od 3 g.

CLA na odchudzanie

Współcześnie o CLA mówi się przede wszystkim w kontekście odchudzania. Suplement diety zawierające sprzężony kwas linolowy są polecane osobom pragnącym pozbyć się nadprogramowej tkanki tłuszczowej. Jego działanie odchudzające polega na powodowaniu wzrostu wydatku energetycznego organizmu przez indukcję białka rozprzęgającego termogenezę (UCP1), stymulowaniu rozkładu komórek tłuszczowych, a następnie β-oksydacji kwasów tłuszczowych w mitochondriach komórek mięśniowych, blokowaniu działania lipazą lipoproteinowej, co przyczynia się do redukcji odkładającej się tkanki tłuszczowej. CLA ma także zdolność hamowania różnicowania i proliferacji preadipocytów.

To jakie efekty uzyskamy jest uzależnione od długość suplementacji, a także przyjmowanej dawki.

Opinie na temat wpływu CLA na odchudzanie są podzielone. Zazwyczaj spadek masy ciała jest odnotowywany, jednak nie jest imponujący. Dodatkowo problem z efektywnością CLA może wynikać z faktu, że chętnie sięgają po niego osoby prowadzące siedzący tryb życia, stosujące niezdrową dietę i nijak nie zamierzające ograniczać kaloryczności posiłków. Wydaje się im, że samo łykanie tabletek sprawi, że stanie się cud. Tak się jednak nigdy nie dzieje. Samo przyjmowanie sprzężonego kwasu linolowego może jedynie pomóc nam w osiągnięciu celu, nie jednak w stanie spowodować utraty masy ciała. 

Jeżeli naszym jedynym krokiem w stronę szczupłej sylwetki ma być przyjmowanie CLA, nie kupujmy go. Będzie to strata pieniędzy.

Przeciwnowotworowe właściwości kwasu linolowego

blankObecnie coraz częściej mówi się o pozytywnym wpływie CLA na zdrowie człowieka. Badanie nad jego właściwościami rozpoczęły się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Początkowo prowadzono obiecujące badania na zwierzętach. Odkryto, że CLA hamuje rozwój nowotworów u myszy.

Współcześnie właściwości przeciwnowotworowe są potwierdzone również podczas badań na ludziach. Przypuszcza się, że istnieje zależność pomiędzy spożywaniem mleka, a zachorowaniem na nowotwory piersi u kobiet. CLA może być skuteczny w przypadku białaczki, czerniaka, raka jelita grubego, nowotworu jajników i prostaty, raka jamy ustnej.

CLA może zapobiegać powstawaniu nowotworów, zapobiegać przerzutom, gdy nowotwór już się pojawił. Poprawia stan zdrowia chorego poprzez niedopuszczenie do wyniszczenia organizmu, które często towarzyszy chorobom nowotworowym. Co ciekawe działanie CLA okazuje się silniejsze niż działanie kwasów omega-3.

CLA w insulinoodporności

Spożywanie CLA jest rekomendowane osobom zmagającym się z insulinoodpornoscią. Sprzężony kwas linolowy zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Redukuje też hiperinsulinemię.

Jego działanie może się natomiast różnić w zależności od tego jaką dawkę stosowaliśmy, jak długo trwała kuracja, czy kwas linolowy dostarczany był w formie suplementów czy z żywnością.

CLA a miażdżyca

Dotychczas przeprowadzone badania sugerują, że CLA może mieć działanie przeciwmiażdżycowe. Za jego sprawą podnosi się poziom dobrego cholesterolu (HDL) w naszej krwi, obniża się natomiast stężenie trójglicerydów. Produkty zawierające CLA  obniżają również ciśnienie naszej krwi.

Osoby cierpiące na miażdżycę nie muszą suplementować CLA. Efekt terapeutyczny dają już niewielkie dawki tego kwasu dostarczane z pożywieniem.

CLA wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego

Regularna suplementacja CLA lub stosowanie diety bogatej w produkty go zawierające może przyczynić się do poprawy naszej odporności. Sprzężony kwas linolowy zmniejsza stany zapalne w ludzkim organizmie, zwiększa natomiast ilość ochronnych przeciwciał. Jego stosowanie może dać dobre efekty w przypadku niektórych alergii.

CLA – skutki uboczne

Choć trudno zaprzeczyć, że CLA ma pozytywny wpływ na kondycję naszego organizmu, należy zdawać sobie również sprawę, że w niektórych przypadkach wywołuje on skutki uboczne.

Dostarczanie CLA z żywnością jest całkowicie bezpieczne. Nie mamy jednak pewności, czy przyjmowanie większych jego ilości z suplementami nie przyczynia się do występowania chorób układu krążenia. W przypadku suplementacji należy więc zachować szczególną ostrożność. CLA nie może być przyjmowany przez osoby ze zmniejszoną krzepliwością krwi, ponieważ sam zmniejsza jej krzepliwość. Konieczne jest jego odstawienie na co najmniej dwa tygodnie przed zaplanowanym zabiegiem chirurgicznym, gdyż nasila krwawienie.

Regularna suplementacja dużych ilości CLA może przyczynić się do stłuszczenia wątroby.

Samo przyjmowanie suplementu może niekiedy spowodować efekty uboczne takie jak nudności, biegunki i różnego rodzaju zaburzenia jelitowe. 

Kobiety w ciąży nie powinny suplementować sprzężonego kwasu linolowego bez konsultacji z lekarzem.

5/10 - (1 vote)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here