Chlorella – czym jest, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przeciwwskazania, ciekawostki

0
48

Chlorella to alga, którą obecnie zna każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem. Jej dobroczynny wpływ na ludzki organizm jest trudny do przecenienia. Jest ona uważana za jeden z lepszych superfoods. Kto szczególnie powinien zainteresować się chlorellą? Czy są osoby, którym popularna alga może zaszkodzić? Jak wybrać produkt najwyższej jakości?

Czym jest chlorella?

Chlorella jest to jednokomórkowa alga, którą zaliczamy do gromady zielenic. Możemy spotkać ją zarówno w słonych, jak i słodkich wodach. Żyje także w ziemi i wilgotnej korze drzew. Znajdziemy go także w innych organizmach żywych – zoochlorella. Charakterystyczną cechą algi jest intensywny, zielony kolor, a także kulisty kształt. Glon ten jest organizmem autotroficznym. Nie tworzy kolonii. Alga jest ceniona ze względu na właściwości odżywcze – w sześćdziesięciu procentach składa się ona z białka, dwadzieścia procent to woda, jedenaście zaś – tłuszcz. Chlorella zawiera wszystkie witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Regularne spożywanie chlorelli może pomóc w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Jest ona polecana jako skuteczny środek pomagający oczyścić organizm z toksyn. Walory zdrowotne popularnej algi sprawiły, że jest ona zaliczana do superfoods.

Chlorella – wartości odżywcze

Zielona alga jest bardzo dobrym źródłem witamin. Dostarcza nam witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także witamin A, C i E. Jest ponadto zasobna w związki mineralne:

  • cynku,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • potasu,
  • wapnia,
  • manganu,
  • jodu,
  • selenu,
  • i fosforu.

W jej skład wchodzą również nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy nukleinowe, aminokwasy. Chlorella słynie z bardzo wysokiej zawartości chlorofilu. Zawiera go więcej niż sałata, rukola czy szpinak.

Chlorella – wpływ na zdrowie

Bogactwo substancji odżywczych zawartych w niepozornej aldze sprawia, że ma ona wszechstronne zastosowanie w lecznictwie. Wysoka zawartość żelaza, a także witaminy B12 sprawia, że alga skutecznie chroni nas przed anemią.

Jedną z większych jej zalet jest zdolność do oczyszczania organizmu z toksyn. Radzi sobie także z metalami ciężkimi takimi jak ołów, kadm, czy rtęć. Pomoże również w usuwaniu z organizmu pestycydów, azotanów i innych niebezpiecznych chemikaliów. Właściwości te sprawiają, że alga jest polecana osobom poddającym się chemioterapii.

Alga przyspiesza procesy regeneracji organizmu. Zawiera ona znacznie więcej dobrze przyswajalnego wapnia niż mleko, dlatego chroni przed osteoporozą. Polecana jest także dzieciom, gdyż wspiera rozwój kości i zębów.

Obecność karotenoidów sprawia, że chlorella pozytywnie wpływa na wzrok i kondycję skóry.

Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe sprawiają, że warto ją przyjmować zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na infekcje. Chlorella będzie pomocna także w walce z grzybicą.

Regularnie przyjmowana chlorella reguluje gospodarkę hormonalną, dodaje energii, przyspiesza metabolizm, jest nawet w stanie przeciwdziałać chorobom układu krążenia.

Zawartość jodu sprawia, że alga jest wskazana dla osób mających problemy z tarczycą.

Chlorella na odchudzanie

Odżywcza alga powinna znaleźć się w menu każdej osoby, która pragnie schudnąć. Jest ona cenna ze względu na zawartość dużej ilości witamin i minerałów, których często brakuje na diecie redukcyjnej. Co więcej zielona alga zawiera duże ilości błonnika, który z jednej strony redukuje dolegliwości trawienne, z drugiej natomiast zapewnia nam uczucie sytości na długi czas. Regularne przyjmowanie chlorelli przyspiesza metabolizm i dodaje nam energii, dzięki czemu mamy większą ochotę na aktywność fizyczną. Istnieją badania, które pokazują, że chlorella obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, a co więcej zmniejsza zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.

Chlorella na diecie wegańskiej

Zielona alga jest jednym z produktów, o których warto pamiętać na diecie wegańskiej. Jest ona źródłem pełnowartościowego białka (jest ono nam bardzo potrzebne, kiedy wykluczyliśmy z diety nabiał, jaja i mięso), co więcej dostarcza nam dobrze przyswajalnego wapnia.

Poważnym problemem na diecie wegańskiej są niedobory witaminy B12, które powodują między innymi anemię, bóle i zawroty głowy, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, czy bolesne owrzodzenie ust. Niedobory tej witaminy pojawiają się nawet wówczas, kiedy dieta wegańska jest bardzo zróżnicowana. Z tego względu konieczna jest jej suplementacja. Chlorella może być znakomitą alternatywą dla syntetycznych suplementów diety.

Chlorella dla mózgu

Przyjmowanie chlorelli to znakomity sposób na poprawienie funkcjonowania naszego układu nerwowego. Jest ona tak pomocna, gdyż zawiera witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez, czy żelazo. Co więcej alga zawiera tryptofan, który jest niezbędny do wytwarzania serotoniny (nazywanej również hormonem szczęścia).

Codzienne spożywanie algi zwiększa naszą odporność na stres, poprawia jakość snu, sprawia, że jesteśmy bardziej wydolni intelektualnie. Chlorella jest ważnym elementem profilaktyki przeciwdepresyjnej.

Chlorella na oczyszczanie organizmu

Wielka popularność chlorelli wynika przede wszystkim z faktu, że jest ona niezwykle skuteczna w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Organizm współczesnego człowieka jest zanieczyszczony między innymi metalami ciężkimi i różnymi niebezpiecznymi dla zdrowia związkami chemicznymi, które znajdują się w powietrzu, którym oddychamy, wodzie, którą pijemy, a także w żywności produkowanej metodami przemysłowymi.

Alga jest w stanie owinąć się wokół toksyn, co uniemożliwia ich wchłanianie. Następnie są one wydalane z organizmu.

Jej działanie jest tak silne, że poleca się ją pacjentom onkologicznym przechodzącym radioterapię i chemioterapię. Chroni ona między innymi przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego.

Alga, która wspiera układ immunologiczny

Ze względu na działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze alga jest bardzo pomocna jeżeli chodzi o wspieranie pracy układu odpornościowego. Chlorellę można przyjmować przez cały rok. Jednak szczególnie pomocna będzie w okresie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną, kiedy większość z nas choruje.

Działanie przeciwnowotworowe

Chlorella należy do żywności charakteryzującej się działaniem przeciwnowotworowym. Zawiera ona duże ilości przeciwutleniaczy, które wychwytują i usuwają z organizmu wolne rodniki. Jej właściwości antyrakowe wynikają także z tego, że usuwa ona z organizmu metale ciężkie i inne substancje, które mogłyby powodować rozwój nowotworów. Istotny jest również fakt, że dzięki chlorelli nasz układ odpornościowy działa sprawniej, czego efektem jest mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór.

Chlorella dla młodej skóry

Osoby, które chciałyby dłużej cieszyć się młodym wyglądem, powinny rozważyć włączenie chlorelli do codziennego menu. Zdolność algi do usuwania z organizmu wolnych rodników sprawia, że starzejemy się wolniej. Znakomity wpływ na kondycję naszej skóry mają zawarte w aldze witamina A, witamina C, a także glutation. Na poprawę kondycji skóry nie trzeba zazwyczaj długo czekać. Jest ona zauważalna po około dwóch tygodniach codziennej suplementacji.

Należy jednak liczyć się z tym, że przyjmowanie chlorelli spowoduje pojawienie się nieestetycznych wykwitów skórnych. Jest to naturalny efekt oczyszczania organizmu z toksyn. W takiej sytuacji nie należy zaprzestawać suplementacji. Z czasem problem ustąpi, a kondycja naszej skóry się poprawi.

Przeciwwskazania do spożywania chlorelli

Chlorella należy do produktów, które zazwyczaj są dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Ryzyko pojawienia się reakcji alergicznej jest raczej niewielkie. U niektórych osób chlorella może spowodować uczulenie na światło.

Jak już wspomnieliśmy – niekiedy spożycie chlorelli powoduje pojawienie się trądziku. Jest to proces naturalny, związany z oczyszczaniem się organizmu z toksyn. Zazwyczaj problem ustępuje po kilku tygodniach.

Czasem zdarza się, że alga powoduje takie efekty uboczne jak:

  • uczucie ciężkości,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • biegunka.

Są one spowodowane wysoką zawartością błonnika w produkcie i powinny szybko ustąpić. Jeżeli tak się nie dzieje, należy skonsultować się z lekarzem.

Dawkowanie chlorelli

Zazwyczaj zaleca się spożywanie od 2 do 3 g sproszkowanej chlorelli dziennie. Algę można popić wodą, ewentualnie dodać do koktajli, czy sałatek. Możliwe jest również nabycie chlorelli w tabletkach – wówczas należy przyjmować od dziesięciu do piętnastu kapsułek dziennie. Jeżeli przyjmujemy samą chlorellę, pamiętajmy, żeby popić ją dużą ilością wody (jest to konieczne ze względu na wysoką zawartość błonnika).

Nie ma znaczenia, czy spożywamy chlorellę przed czy po posiłku.

Jak wybrać?

Zainteresowanie chlorellą sprawiło, że jest ona dostępna i niemal wszystkich sklepach ze zdrową żywnością, a także w supermarketach. Możemy zdecydować się na zakup algi sproszkowanej, a jeżeli nie odpowiada nam jej charakterystyczny smak – również w postaci kapsułek lub tabletek.

Jeżeli kupujemy chlorellę, powinniśmy zwracać uwagę, żeby posiadała ona rozerwane ściany komórkowe (taka informacja musi być podana na opakowaniu). Jest to bardzo ważne, gdyż tylko taka alga będzie dobrze przyswajana przez ludzki organizm.

Czy wiesz, że:

  • Chlorella spośród wszystkich znanych nam roślin zawiera największe ilości chlorofilu.
  • Niepozorna alga zawiera nawet jedenaście razy więcej wapnia niż mleko (dodatkowo jest on lepiej przyswajalny),
  • Chlorella została odkryta w 1890 roku.
  • Nazwa algi wywodzi się od łacińskich słów „zielony” i „mały”.
  • Alga współcześnie największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie uważana jest za żywność leczniczą.
  • Chlorella zawiera aż dziewiętnaście aminokwasów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here