Annato (E160b, biksyna i norbiksyna) – charakterystyka, zastosowanie, wpływ na zdrowie

0
39

Annato jest barwnikiem spożywczym, który budzi wiele kontrowersji. Jest on powszechnie stosowany, jednak coraz częściej mówi się o jego negatywnym oddziaływaniu na ludzki organizm. Czym dokładnie jest barwnik E160B? Gdzie się go stosuje? Jaki wpływ ma na nasze zdrowie?

Co to jest annato (E160b, biksyna i norbiksyna)?

Mianem annato (E160b, biksyny i norbiksyny) określamy organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy karotenoidów. Jest to naturalny, żółto-różowy barwnik, który pozyskiwany jest w wyniku ekstrakcji nasion rośliny nazywanej arnotą właściwą (annato). Charakteryzuje go pikantny, lekko orzechowy smak. Jest on odporny na działanie wysokiej temperatury (do stu dwudziestu pięciu stopni Celsjusza). Barwnik E160b jest powszechnie stosowany w branży spożywczej, używa się go ponadto do nadawania koloru farbom i tkaninom. Nazwa annato odnosi się do surowego wyciągu z nasion tej rośliny. Norbiksyna to barwnik rozpuszczający się w wodzie, z kolei biksyna jest barwnikiem rozpuszczającym się w tłuszczach. Barwniki te mogą występować w kolorze od żółtego do brązowego – jest to uzależnione od rozpuszczalnika, z którym zostaną połączone. Annato w niewielkich ilościach uważany jest za bezpieczny, jednak nadmierne jego spożycie może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne.

Annato (E160b, biksyna i norbiksyna) – zastosowanie

E160b jest na szeroką skalę wykorzystywany jako barwnik do żywności. Znajdziemy go między innymi w żółtym serze, serkach waniliowych, jogurtach, margarynach, ciastach, płatkach śniadaniowych, wędzonych rybach.

Barwnik ten znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – nadaje kolor mydłom, szamponom, szminkom czy lakierom.

Annato jest składnikiem past do butów, wosków i past do podłóg. Jako barwnika wykorzystuje się go do barwienia wikliny, drewna i rattanu.

Annato (E160b, biksyna i norbiksyna) – wpływ na zdrowie

Bezpieczna ilość annato, którą możemy spożyć w ciągu dnia to 2,5 mg na każdy kilogram masy naszego ciała. W przypadku norbiksyny jest to 0,6 mg/kg. Dopuszczalne dzienne spożycie biksyny to 12 mg na kilogram masy ciała.

Warto wspomnieć, że związek ten, o ile nie przekroczymy dopuszczalnych ilości może mieć pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jest to spowodowane między innymi jego właściwościami antybakteryjnymi i przeciwutleniającymi. E160b zwiększa poziom dobrego cholesterolu i chroni przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej. Zabezpiecza on skórę przed negatywnym wpływem promieniowania słonecznego, ma pozytywny wpływ na wzrok, przyspiesza też gojenie się ran.

Nadmierne spożycie produktów zawierających E160b może być przyczyną reakcji alergicznych. Niecałe pół godziny po jego spożyciu u osób nadwrażliwych pojawia się pokrzywka, obrzęk. U niektórych osób obserwuje się spadek ciśnienia krwi, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki). U dzieci może on wywołać bóle głowy.

Stosowanie annato jest zakazane w Australii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here