Aloes – właściwości lecznicze, przykłady zastosowań, przeciwwskazania, ciekawostki

0
5
aloes pokrojony

Aloes jest rośliną, której prozdrowotne właściwości znali już starożytni Egipcjanie. Dlaczego roślina ta powinna znaleźć się również i w naszej apteczce? W leczeniu jakich dolegliwości pomoże nam aloes? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jego stosowania?

Czym jest aloes?

Aloes to sukulent liściowy. Warto zdawać sobie sprawę, że pod nazwą tą kryje się 550 gatunków. Cechą charakterystyczną tej rośliny są mięsiste liście, które pokryte są woskową substancją. Aloes posiada żółte, pomarańczowe, a niekiedy dwubarwne kwiaty. Roślina może rozmnażać się wegetatywnie, a także poprzez nasiona. Aloes jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C, endogenne i egzogenne aminokwasy, beta karoten, chlorofil, a także enzymy. Jest też dobrym źródłem związków mineralnych – wapnia, manganu, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, germanu, a także chromu. W mięsistych liściach tej rośliny znajdziemy również nienasycone kwasu tłuszczowe i naturalny kwas salicylowy. Aloes jest pomocny w leczeniu dolegliwości trawiennych, przyspiesza gojenie się ran, wspomaga odchudzanie, ma również bardzo pozytywny wpływ na skórę.

Jakie właściwości ma aloes?

Choć aloes to przede wszystkim woda, w jego liściach znajdziemy ogromne ilości aktywnych substancji, które wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest on bogatym źródłem związków mineralnych:

  • magnezu,
  • manganu,
  • cynku,
  • żelaza,
  • miedzi,
  • wapnia,
  • germanu,
  • i chromu.

Jest ponadto zasobny w witaminy z grupy B – B1, B2, B6 i B12, bez których prawidłowa praca układu nerwowego byłaby praktycznie niemożliwa.

Zawiera też:

  • witaminę C,
  • chlorofil,
  • beta karoten,
  • aminokwasy,
  • enzymy,
  • saponiny,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe.

Aloes – źródło aminokwasów i enzymów

W liściach aloesu można znaleźć aminokwasy i enzymy bardzo ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Alanina jest aminokwasem potrzebnym do syntezy cząsteczek białkowych. Jest ona odpowiedzialna za transportowanie glukozy do mózgu i erytrocytów.

Arginina jest aminokwasem endogennym, który bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Dzięki niej możliwe jest między innymi oczyszczanie organizmu z toksyn, czy synteza hormonu wzrostu.

Kwas asparaginowy to białkowy aminokwas endogenny. Przyczynia się on między innymi do produkcji testosteronu. Bierze on również udział w detoksykacji organizmu.

Kwas glutaminowy to kolejny z aminokwasów endogennych, który odtruwa mózg z amoniaku, a tym samym pozytywnie wpływa na procesy myślowe. Kwas glutaminowy zapewnia nam dobre samopoczucie, sprawia, że mamy więcej energii, chroni również przed owrzodzeniem układu pokarmowego.

Glicyna to aminokwas endogenny, który pozytywnie wpływa na procesy pamięci i koncentrację, poprawia ona również jakość snu, działa przeciwzapalnie, bierze udział w syntezie erytrocytów i hemoglobiny, pomaga też usuwać z organizmu toksyny.

Obecna w aloesie histydyna jest jednym z dwudziestu aminokwasów egzogennych, czyli takich, których musimy dostarczyć naszemu organizmowi z zewnątrz. Jest ona potrzebna do wytwarzania białka, a tym samym tkanki mięśniowej. Co bardzo istotne – bierze ona udział w produkcji hemoglobiny, przyczynia się do zachowania zdrowia całego układu krążenia.

Hydroksyprolina to aminokwas wchodzący w skład kolagenu, podobnie jak obecna w aloesie prolina.

Izoleucyna to aminokwas egzogenny, który bierze udział w syntezie protein, hemoglobiny, jest ponadto ważny dla regeneracji organizmu, przyspiesza gojenie się ran, ma pozytywny wpływ na kondycję skóry i paznokci.

Leucyna jest jednym z kluczowych dla ludzkiego organizmu aminokwasów egzogennych, jest również jednym ze związków budujących masę mięśniową. Jej głównym zadaniem jest hamowanie kortyzolu (hormonu stresu), bierze też udział w syntezie hormonu wzrostu.

Lizyna jest aminokwasem egzogennym, który bierze udział w syntezie białek. Lizyna działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, poprawia kondycję naszego organizmu, może działać przeciwnowotworowo, gdyż niszczy komórki rakowe. Lizyna ma również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.

Metionina jest jednym z dwóch aminokwasów siarkowych, który jest niezbędny do produkcji jednego z najsilniejszych antyoksydantów – glutationu.

Fenyloalanina jest aminokwasem egzogennym budującym białka. Jest ona niezbędna dla produkcji tyrozyny i neuroprzekaźników.

Treonina jest aminokwasem odpowiedzialnym między innymi za prawidłowe nawodnienie naszej skóry. Dodatkowo reguluje ona pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność, poprawia przyswajalność składników odżywczych z pożywienia, reguluje pracę tarczycy.

Tyrozyna jest aminokwasem budującym białka mięśniowe, biorącym udział w syntezie dopaminy, noradrenaliny, a także adrenaliny. Zwiększa ona wydolność naszego organizmu, pomaga w walce ze stresem.

Aloes zawiera ponadto walinę, która bierze udział w różnorodnych procesach w ludzkim organizmie. Ma ona wpływ na wzrost mięśni, reguluje pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność, pomaga w regeneracji organizmu, jest niezbędna dla utrzymania równowagi hormonalnej w organizmie.

Aloes źródłem enzymów

Liście aloesu dostarczają nam również enzymów. Znajdziemy w nich:

  • fosfatazę alkaliczną, która występuje w błonie licznych komórek naszego organizmu. Jest ona obecna w kościach, jelitach i wątrobie. Fosfataza alkaliczna bierze udział w przemianie fosforanów.
  • peroksydazę glutationową, która chroni komórki przed utlenianiem,
  • katalazę – enzym, który katalizuje uwalnianie tlenu cząsteczkowego z nadtlenku wodoru,
  • bradykinazę – enzym charakteryzujący się bardzo silnym, przeciwzapalnym działaniem.

Inne enzymy to: allinaza, celulaza, amylaza, lipazy, oksydazy, cyklooksygenaza, a także karboksylaza pirogronianowa.

Co jeszcze zawiera aloes?

Aloes jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie, a także obniżają poziom złego cholesterolu.

Roślina wyróżnia się też zawartością:

  • mleczanu magnezu,
  • lupeolu (będącego naturalnym odpowiednikiem kwasu salicylowego),
  • związków siarkowych,
  • steroli,
  • kwasu cynamonowego,
  • fenoli.

Tym co je łączy jest działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Aloes na wzmocnienie odporności

Liście aloesu zawierają wiele substancji, które wzmacniają odporność naszego organizmu. Roślina ta zawiera naturalny kwas salicylowy, który działa przeciwzapalnie, nie powodując równocześnie przykrych efektów ubocznych. Aloes dodatkowo reguluje mikroflorę jelitową, co pośrednio przyczynia się do poprawy odporności.

Obecność antyoksydantów, aminokwasów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że regularne spożywanie aloesu może chronić przed rozwojem chorób nowotworowych.

Aloes na odchudzanie

Pozytywne oddziaływanie aloesu na układ trawienny jest znane od wieków. Roślina ta ułatwia wypróżnianie chroniąc tym samym przed wzdęciami i zaparciami, które często dokuczają osobom odchudzającym się. Co więcej roślina ta działa moczopędnie, co pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a tym samym zmniejszyć opuchnięcie ciała i trudny do zwalczenia cellulit wodny.

Aloes na dobry nastrój

Aloes zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, żelazo i potas, które regulują pracę układu nerwowego. Regularnie spożywany poprawia pamięć i koncentrację, pomaga rozwiązać problemy z zasypianiem, zwalcza również negatywne skutki stresu.

Aloes dla zdrowego serca

Niepozorne korzenie aloesu wykazują pozytywny wpływ także na nasz układ krwionośny. Obniżają one poziom złego cholesterolu (frakcji LDL), regulują ciśnienie krwi i zapobiegają jej nadmiernej krzepliwości. W efekcie zapobiegają:

  • miażdżycy,
  • udarom mózgu,
  • i zawałom serca.

Aloes na zdrową i piękną skórę

kosmetyki z dodatkiem aloesuAloes można (a nawet warto) stosować również zewnętrznie. Działa on przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran, nawilża skórę, chroni ją również przed utratą wody i niekorzystnym wpływem promieniowania słonecznego. Warto zastosować go także w przypadku alergii skórnych.

Aloes jest bazą wielu kosmetyków. Znajdziemy go w:

  • tonikach,
  • serum,
  • kremach,
  • płynach i mleczkach do demakijażu,
  • balsamach do ciała,
  • żelach myjących,
  • a także preparatach do pielęgnacji włosów.

Przeciwwskazania do stosowania aloesu

Po aloes nie powinny sięgać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Ze względu na właściwości przeczyszczające należy stosować go z umiarem, gdyż może wywołać biegunki i doprowadzić do odwodnienia organizmu. Najlepiej trzymać się ściśle zaleceń producenta. Aloesu nie powinny używać również osoby na niego uczulone.

Ciekawostki na temat aloesu:

  • W miąższu aloesu znajdziemy ponad sto czterdzieści aktywnych substancji.
  • Aloes w większości polskich domów traktowany jest jako roślina ozdobna.
  • Do celów leczniczych używamy dwu lub trzyletnich liści tej rośliny. Przed użyciem należy obrać je ze skórki.
  • Aloes pochodzi z Ameryki Południowej.
  • Jako, że aloes jest sukulentem, nie należy nadmiernie go podlewać. Wymaga on natomiast dużych ilości światła. Z tego względu idealnym miejscem na jego uprawę jest nasłoneczniony parapet.
  • Jak podaje ewangelia wg Św. Jana – Żydzi używali liści aloesu do balsamowania ciał.
  • W starożytności z aloesu sporządzano pachnidła, których używano do perfumowania odzieży, pościeli, a nawet całunów pogrzebowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here