Alginian sodu (E 401) – czym jest, gdzie występuje, jak wpływa na zdrowie

0
6
kuchnia molekularna

Alginian sodu (oznaczany symbolem E 401) jest to organiczny związek chemiczny, który jest popularnym dodatkiem do żywności, znajdziemy go również w kosmetykach. Sól sodowa kwasu alginowego pozyskiwana jest z alg morskich – brunatnic. Jest ceniona jest przede wszystkim ze względu na właściwości żelujące. W kontakcie z wodą zachowuje się ona podobnie jak żelatyna, a jednak utworzona struktura jest twardsza i nie ulega łatwo zniekształceniom. E 401 jest bezbarwny, nie posiada smaku, a także łatwo pęcznieje.

Gdzie występuje E 401?

E 401 możemy spotkać w kosmetykach, przede wszystkim w:

  • piankach do golenia,
  • produktach do trwałej ondulacji,
  • i mleczkach do demakijażu.

Żywność zawierająca alginian sodu to przede wszystkim:

  • dżemy,
  • galaretki,
  • mrożone desery.

Jest on powszechnie wykorzystywany w kuchni molekularnej.

E 401 – wpływ na zdrowie?

Alginian sodu został uznany za bezpieczny dodatek do żywności, gdyż jest on w stu procentach naturalny. Nie ulega on wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Badania prowadzone na zwierzętach dowodzą, że ma on wpływ na hamowanie wchłaniania niektórych substancji odżywczych. W układzie pokarmowym człowieka upośledza on wchłanianie żelaza.

Dotychczas nie ustalono norm dziennego spożycia E 401, choć w zbyt dużych dawkach może on wywołać efekt przeczyszczający. Z tego względu należy spożywać go z rozwagą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here