Alginian sodu (oznaczany symbolem E 401) jest to organiczny związek chemiczny, który jest popularnym dodatkiem do żywności, znajdziemy go również w kosmetykach. Sól sodowa kwasu alginowego pozyskiwana jest z alg morskich – brunatnic. Jest ceniona jest przede wszystkim ze względu na właściwości żelujące. W kontakcie z wodą zachowuje się ona podobnie jak żelatyna, a jednak utworzona struktura jest twardsza i nie ulega łatwo zniekształceniom. E 401 jest bezbarwny, nie posiada smaku, a także łatwo pęcznieje.
Gdzie występuje E 401?
E 401 możemy spotkać w kosmetykach, przede wszystkim w:
- piankach do golenia,
- produktach do trwałej ondulacji,
- i mleczkach do demakijażu.
Żywność zawierająca alginian sodu to przede wszystkim:
- dżemy,
- galaretki,
- mrożone desery.
Jest on powszechnie wykorzystywany w kuchni molekularnej.
E 401 – wpływ na zdrowie?
Alginian sodu został uznany za bezpieczny dodatek do żywności, gdyż jest on w stu procentach naturalny. Nie ulega on wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Badania prowadzone na zwierzętach dowodzą, że ma on wpływ na hamowanie wchłaniania niektórych substancji odżywczych. W układzie pokarmowym człowieka upośledza on wchłanianie żelaza.
Dotychczas nie ustalono norm dziennego spożycia E 401, choć w zbyt dużych dawkach może on wywołać efekt przeczyszczający. Z tego względu należy spożywać go z rozwagą.