Acerola – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, zastosowanie, przeciwwskazania

0
4
owoce aceroli

Acerola to owoc pochodzący z Ameryki Południowej i Wysp Karaibskich. Jej popularność w Polsce zaczęła się stosunkowo niedawno i wynika z tego, że acerola zawiera ogromne ilości witaminy C, która zbawiennie wpływa na ludzki organizm. Niewielu z nas wie, że małe i kwaśne owoce aceroli zawierają ponad trzydzieści razy więcej kwasu askorbinowego niż cytryny i sześćdziesiąt razy więcej niż owoce pomarańczy. Współcześnie coraz częściej możemy kupić acerolę w sklepach, jest ona dostępna również jako suplement diety. Kto powinien częściej sięgać po ten egzotyczny owoc? Co oprócz witaminy C zawiera acerola? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jego spożywania?

Acerola – skład, właściwości

Rosnąca w Ameryce Południowej acerola (Malpigia granatolistna) to wiecznie zielony krzew wydający niewielkie, podobne do wiśni owoce (z tego powodu bywa ona nazywana wiśnią z Barbados). Gorący klimat sprawia, że może on dawać owoce praktycznie przez cały rok. Acerola od wieków wykorzystywana w lokalnej medycynie naturalnej. Współczesna nauka potwierdza jej prozdrowotne właściwości.

Jak już wspomnieliśmy wiśnia z Barbados zawiera ogromne ilości witaminy C. Jej zawartość w stu gramach waha się od 1000 do 4500 mg. Ilość witaminy C zależy między innymi od stopnia dojrzałości owocu – niedojrzała malpigia granatolistna zawiera o niemal połowę więcej kwasu askorbinowego niż dojrzała. Jako, że witamina ta jest bardzo nietrwała duży wpływ na jej ilość ma sposób przechowywania owoców.

Kwas askorbinowy wykazuje korzystny wpływ na niemal cały nasz organizm. Jest on silnym antyoksydantem. Jego zdolność do wypłukiwania z organizmu wolnych rodników sprawia, że poprawia on odporność, chroni przed wieloma nowotworami, a także opóźnia procesy starzenia się skóry. Co więcej chroni on przed szkorbutem, zmniejsza skłonności do pojawiania się siniaków, redukuje bóle mięśni i stawów, pomaga również, kiedy mamy skłonności do szybkiego męczenia się. Jest ponadto trudny do przecenienia dla naszej skóry.

Choć malpigia granatolistna zupełnie słusznie kojarzy się nam z witaminą C, posiada znacznie więcej substancji, które wspierają zdrowie. Zawiera ona:

  • beta-karoten, a także inne karotenoidy,
  • chlorofil,
  • antocyjany,
  • witaminy z grupy B – B1, B2, PP.

Jest ona także źródłem takich pierwiastków jak żelazo, wapń czy fosfor.

Zastosowanie aceroli

Bogactwo aktywnych składników sprawia, że ilość zastosować aceroli jest pokaźna. Jej spożywanie zaleca się:

  • na poprawę odporności,
  • w profilaktyce przeciwnowotworowej,
  • w leczeniu i profilaktyce chorób układu krwionośnego,
  • w kosmetyce,
  • w celu ochrony wzroku,
  • pomocniczo podczas kuracji odchudzających.

Acerola na poprawę odporności

Jedzenie świeżych owoców aceroli, a także przyjmowanie suplementów diety zawierających ekstrakty z tej rośliny jest polecane wszystkim tym, którzy chcą poprawić odporność swojego organizmu. Zawarta w niej witamina C przeciwdziała infekcjom, zwalcza pierwsze objawy przeziębienia, a także skraca czas trwania choroby.

Obecne w wiśni z Barbados karotenoidy charakteryzują się intensywnym działaniem przeciwutleniającym, dlatego mogą również wiele zdziałać dla naszego układu immunologicznego.

Choć czerwony kolor na to nie wskazuje – malpigia granatolistna zawiera cenny dla zdrowia chlorofil. Ten zielony barwnik ma właściwości zwalczania stanów zapalnych. Dzięki chlorofilowi możemy szybko przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Jest to tak ważne, ponieważ zakwaszony organizm to doskonałe środowisko dla rozwoju wielu mniej i bardziej poważnych chorób.

Acerola w profilaktyce przeciwnowotworowej

Włączenie do naszej codziennej diety aceroli to doskonały sposób na zabezpieczenie się przed groźnymi nowotworami. Wiśnia z Barbadosu zawiera wiele substancji, które niszczą wolne rodniki. Należą do niej przede wszystkim witamina C, karotenoidy, antocyjany czy chlorofil.

Obecność witaminy C sprawia, że ludzki organizm lepiej radzi sobie z wolnymi rodnikami. Witamina ta zmniejsza również efekty uboczne towarzyszące chemioterapii.

Chlorofil chroni nas przed stresem oksydacyjnym, czyli stanem, w którym ilość wolnych rodników znacznie przekracza liczbę przeciwutleniaczy. Działa on przeciwzapalnie, a także pomaga zredukować zakwaszenie organizmu, które sprzyjają rozwojowi nowotworów.

Zawarte w egzotycznym owocu antocyjany pomagają oczyścić ciało z toksyn, a także pozbyć się wolnych rodników. Szczególnie silne właściwości przeciwnowotworowe ma cyjanidyna.

Karotenoidy, czyli substancje, dzięki którym acerola ma czerwoną barwę są silnymi przeciwutleniaczami. Co ważne karotenoidy nie tracą swoich właściwości podczas obróbki termicznej – z tego względu nawet przetwory z aceroli są bardzo cenne dla kondycji ludzkiego organizmu.

Acerola na zdrowe oczy

Osoby, które mają problemy ze wzrokiem lub długimi godzinami przesiadują przed komputerem powinny zaprzyjaźnić się z acerolą. Owoc ten znakomicie chroni nasze oczy między innymi dzięki zawartości witaminy C i karotenoidów. Kwas askorbinowy chroni nas między innymi przed zaćmą, czyli chorobą polegającą na zmętnieniu soczewki oka, co powoduje upośledzenie widzenia. Z kolei zawarty w aceroli beta-karoten chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej – chorobą polegającą na uszkodzeniu siatkówki oka.

Acerola na odchudzanie

Choć malpigia granatolistna ani sporządzone na jej bazie suplementy diety same w sobie nie spowodują, że szybko schudniemy, mogą pomóc nam w osiągnięciu tego celu. Regularne jedzenie owoców lub picie soku z aceroli pomoże oczyścić organizm z toksyn, usprawni pracę jelit, a także zapewni nam odpowiednią florę bakteryjną, co zdecydowanie pomoże w walce z nadwagą. Na diecie możemy jeść je bezkarnie, są bowiem niskokaloryczne – w stu gramach aceroli znajdziemy zaledwie około trzydziestu kalorii.

Wiśnia z Barbadosu jak każdy owoc zawiera błonnik, który pęcznieje w naszym przewodzie pokarmowym zapewniając uczucie sytości na długie godziny.

Dodatkowo substancje aktywne zawarte w aceroli odmładzają naszą skórę, sprawiają, że staje się ona jędrniejsza, co ma duże znaczenie, kiedy decydujemy się na utratę wagi.

Acerola dla zdrowego serca

Wiśnia z Barbadosu ma korzystny wpływ na serce i cały układ krwionośny. Dzięki obecności witaminy C wzmacnia ona naczynia włosowate, ułatwia syntezę hemoglobiny w czerwonych krwinkach, sprawia także, że organizm łatwiej przyswaja żelazo.

Ogromnym atutem obecnych w aceroli karotenoidów jest fakt, że obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi. W efekcie chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu w ścianach tętnic. Dzięki temu są w stanie skutecznie zapobiegać miażdżycy, a nawet udarowi mózgu czy zawałom serca.

Pozytywny wpływ na układ krążenia wykazują także antocyjany, które wzmacniają naczynia włosowate, przeciwdziałają agregacji płytek krwi, a także ograniczają stany zapalne.

Acerola dla pięknej skóry

Malpigia granatolistna to doskonały wybór, jeżeli zależy nam na utrzymaniu skóry w doskonałej kondycji przez jak najdłuższy czas. Dobroczynny wpływ na skórę ma między innymi witamina C, która spowalnia procesy jej starzenia się, a to dzięki usuwaniu wolnych rodników. Dodatkowo witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, dzięki czemu dba o zapewnia skórze większą jędrność. Regularne spożywanie aceroli sprawi, że nasza skóra będzie rozjaśniona, a drobne zmarszczki znikną. Kwas askorbinowy przyspiesza gojenie się ran, dlatego będzie niezastąpiony w pielęgnacji cery problematycznej – na przykład trądzikowej.

Bardzo ważne dla kondycji naszej skóry są również karotenoidy, które chronią ją przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Pewne karotenoidy, a szczególnie beta-karoten są magazynowane w skórze. Częste ich spożywanie pozwala uzyskać efekt naturalnej opalenizny. Inną zaletą karotenoidów jest to, że chronią skórę przed chorobami nowotworowymi, które spowodowane są zbyt długim przebywaniem na słońcu.

Już trzy owoce wiśni z Barbadosu pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Acerola świetnie sprawdza się również do stosowania zewnętrznego.

Zastosowanie aceroli w kosmetyce

zdrowa skóra, kobieta, pielęgnacja skóryWszechstronna acerola coraz częściej wykorzystywana jest w kosmetyce. Używa się jej przede wszystkim do wyrobu:

  • kremów do twarzy,
  • balsamów do ciała,
  • czy maseczek.

Zawarte w niej składniki sprawiają, że będzie ona odpowiednia do pielęgnacji cery w każdym wieku. Skóra dojrzała doceni przeciwstarzeniowe walory kosmetyków z acerolą, natomiast skóra młoda z tendencjami do trądziku – jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Ekstrakty z aceroli odżywiają skórę, chronią ją przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego, a także nadają jej zdrowy koloryt.

Skąd wziąć acerolę?

Współcześnie w Polsce bardzo trudno jest kupić świeże owoce aceroli. Jest to spowodowane faktem, że rosną one jedynie w warunkach tropikalnych i wyjątkowo źle znoszą transport i długie przechowywanie.

Z tego względu wiśnia z Barbadosu występuje na naszym rynku w formie przetworzonej. W sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych supermarketach znajdziemy:

  • sok z aceroli,
  • sproszkowany ekstrakt z tego owocu,
  • tabletki z wyciągiem z aceroli.

Choć acerola w formie przetworzonej zawiera wprawdzie mniej witaminy C niż świeże (zwłaszcza zielone owoce), jednak wciąż jest jej dobrym źródłem. Dodatkowo są w niej obecne karotenoidy, które dobrze znoszą obróbkę termiczną, a w wyniku jej wpływu są znacznie lepiej przyswajalne przez organizm.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie w jakiej formie malpigia granatolistna przyniesie nam najwięcej korzyści. Sok z niej tłoczony wcale nie musi być lepszym rozwiązaniem niż proszek czy tabletki, gdyż może on bardzo szybko stracić swoje lecznicze właściwości. Niezależnie od tego na jaki preparat się zdecydujemy, powinniśmy pamiętać, żeby pochodził on z zaufanego źródła. Zakupy u sprawdzonego sprzedawcy to dla nas gwarancja, że produkt był odpowiednio przechowywany.

Acerola – przeciwwskazania

Chociaż wiśnia z Barbados należy do jednych z najzdrowszych owoców, nie oznacza to, że powinni jeść ją wszyscy. Mimo, że nie ma wielu przeciwwskazań do jej spożywania, powinny unikać jej osoby na nią uczulone.

Współcześnie częściej niż z samą acerolą mamy do czynienia z suplementami zawierającymi ekstrakt z tej rośliny. Zanim rozpoczniemy suplementację, koniecznie zapoznajmy się z dokładnym składem preparatu. Może się zdarzyć, że negatywne reakcje ze strony naszego organizmu wywoła nie sam owoc, a któryś z chemicznych dodatków.

Acerola – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, zastosowanie, przeciwwskazania
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here