Obecnie nie znamy sposobu na skuteczne wyleczenie autyzmu. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że nieprawidłowa dieta może nasilić objawy tej choroby. Nie istnieje jeden sposób żywienia dla dzieci chorych na autyzm, gdyż każda choroba może przebiegać odmiennie. Istnieją jednak pewne założenia, które sprawdzą się u większości chorych.
Czym jest autyzm?
Autyzm jest to choroba mózgu, która objawia się nieprawidłowym rozwojem dziecka. Chorzy na autyzm cierpią na deficyt uwagi, nadpobudliwość ruchową, nie są w stanie wchodzić w relacje społeczne, nie posiadają zdolności rozumienia uczuć innych osób. Charakterystyczną cechą wielu osób chorych na autyzm jest nieprawidłowa mikroflora jelitowa, co często obniża odporność i nasila objawy autyzmu. Współcześnie uważa się, że przyczyną autyzmu są czynniki genetyczne, ale nie tylko. Liczba zachorowań w ostatnich dziesięcioleciach znacznie wzrosła, co pozwala przypuszczać, że winne mogą być także czynniki środowiskowe. Choroba diagnozowana jest najczęściej około trzeciego roku życia, choć jej objawy mogą pojawić się znacznie wcześniej. Autyzm dotyka chłopców pięć razy częściej niż dziewczynek.
Dlaczego warto zwracać uwagę na żywienie dziecka z autyzmem?
Wiele dzieci chorujących na autyzm ma problemy z mikroflorą jelitową. Obserwuje się w niej przerost grzybów Candida albicans. Nieszczelne jelita oznaczają obniżenie odporności, dodatkowo sprawiają, że objawy autyzmu się nasilają.
U wielu młodych pacjentów można zaobserwować nieprawidłowe trawienie glutenu i kazeliny, a to ze względu na niedobór enzymów niezbędnych do ich strawienia. Organizm dziecka chorego na autyzm rozkłada je jedynie do peptydów, i w takiej postaci przedostają się one do krwi, a w efekcie do różnych narządów, w tym mózgu. Kiedy docierają one do mózgu działają na chorego dziecko jak narkotyk, co prowadzi do szybkiego uzależnienia. Dziecko ma więc skłonność do spożywania tylko jednej grupy potraw, co jeszcze bardziej nasila objawy choroby.
Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie chorego na autyzm?
Zdaniem współczesnych lekarzy dieta w przypadku autyzmu powinna wykluczyć cukier, gluten, a także mleko i jego przetwory. U każdego dziecka należy wykonać badania mające na celu stwierdzenie nietolerancji pokarmowej, a następnie dodatkowe wykluczenie produktów, których chory nie toleruje.
Dieta bezmleczna i nie zawierająca glutenu powinna całkowicie wykluczyć produkty takie jak: mleko i jego przetwory – jogurty, śmietaną, kefiry, maślankę, masło, lody czy budynie. Niedopuszczalne jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, owies, jęczmień, orkisz, a także chleba i innych wypieków zawierających te zboża. Można jest zastąpić amarantusem, który nie zawiera glutenu.
Wykluczone są również kasza kuskus, kasza manna, kakao, czekolada, soja. Chorzy na autyzm nie mogą spożywać produktów zawierających słodziki, barwniki, utwardzacze. Nie należy podawać im zup ugotowanych na bazie kostek rosołowych, czy gotowych bulionów.
Choć nawet radykalne zmiany w diecie nie wyleczą autyzmu, mogą bardzo pozytywnie wpłynąć na jakość życia chorego dziecka i jego rodziny.