Prawidłowa praca trzustki jest szalenie ważna dla naszego zdrowia. Ten ważny narząd pełni funkcję zewnątrzwydzielniczą – polega ona na wytwarzaniu enzymów trawiennych, a także wewnątrzwydzielniczą – polegającą na wytwarzaniu insuliny i glukagonu. Choroby trzustki mogą mieć podłoże genetyczne, często są jednak wynikiem złej diety i nieodpowiedniego stylu życia. Manifestują się zazwyczaj bólami brzucha, wymiotami, uczuciem pełności w nadbrzuszu, a także wzdęciami. W profilaktyce, a nawet w leczeniu niektórych chorób trzustki pomocne mogą okazać się zioła. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze zioła na trzustkę.
Pokrzywa zwyczajna
Pokrzywa zwyczajna jest jednym z ziół polecanych w profilaktyce chorób trzustki, gdyż posiada działanie moczopędne (i tym samym pozwala szybko oczyścić organizm z toksyn), przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Żeby poprawić pracę trzustki można pić napary z pokrzywy, a także sok wyciśnięty z tej rośliny.
Glistnik jaskółcze ziele
W poprawie pracy trzustki może być pomocny również glistnik jaskółcze ziele, który jest bogaty między innymi w alkaloidy. Substancje aktywne zawarte w tej roślinie wykazują właściwości antybakteryjne, żółciopędne, rozkurczowe, a nawet przeciwbólowe. W przypadku glistnika jaskółcze ziele niezmiernie ważne jest prawidłowe dawkowanie (jeżeli nie mamy wiedzy o zielarstwie, lepiej stosować go pod kontrolą lekarza).
Macierzanka piaskowa
Związki zawarte w macierzance piaskowej (między innymi olejek eteryczny zawierający związki fenolowe) rozluźniają mięśnie układu pokarmowego, działają przeciwzapalnie, dezynfekująco, antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, poprawiają też trawienie. W przypadku dolegliwości związanych z trzustką warto pić napary z ziela macierzanki – jedną łyżkę ziela zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy do zaparzenia pod przykryciem na około 20 minut.
Czarnuszka siewna
Na dolegliwości trzustki poleca się często czarnuszkę siewną. Roślina ta charakteryzuje się między innymi właściwościami przeciwzapalnymi, dlatego jest w stanie szybko (i bez efektów ubocznych typowych dla leków przeciwbólowych) zlikwidować stany zapalne trzustki. W czarnuszce znajdziemy między innymi korzystnie wpływające na nasz organizm nienasycone kwasy tłuszczowe i tymichinon.
Kocanka piaskowa
Kocanka piaskowa to roślina zawierająca duże ilości flawonoidów i olejków eterycznych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm (w tym również pracę trzustki). Kocanka posiada właściwości rozkurczające, moczopędne (dzięki czemu pomaga oczyścić organizm z toksyn), żółciotwórcze i żółciopędne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Mięta pieprzowa
Popularna mięta pieprzowa często zalecana jest w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Będzie pomocna również przy problemach z trzustką. Flawonoidy, a także mentol, które obecne są w mięcie pieprzowej posiadają działanie przeciwskurczowe. Mięta działa ponadto przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Nagietek
Nagietek, a konkretnie jego kwiat jest w stanie regulować wydzielanie żółci, a także soku trzustkowego. Zawarte w nim związki posiadają ponadto działanie rozkurczowe, bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Liść borówki czernicy
Liście borówki czernicy są źródłem flawonoidów, garbników, glikozydów fenolowych, triterpenów, kwasu chinowego, a także potasu, magnezu, chromu i manganu. Osoby mające problemy z trzustką docenią fakt, że liście borówki wykazują właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, żółciopędne. Co równie ważne – obniżają poziom glukozy we krwi.
Korzeń goryczki
W korzeniu goryczki znajdują się substancje goryczkowe (sekoirydoidy), a także alkaloidy. Ich obecność sprawia, że korzeń goryczki wykazuje działanie przeciwzapalne, wzmaga wydzielanie żółci i soków trawiennych, wspiera pracę układu immunologicznego.
Bylica boże drzewko
Bylica boże drzewko to roślina zaliczana do rodziny astrowatych, w której składzie znajdują się gorycze, żywice, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne, sole mineralne, kumaryna, witamina C, czy karotenoidy. Bylica boże drzewko usprawnia wytwarzanie i przepływ żółci, reguluje procesy trawienne, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przyspiesza również gojenie się ran.
Kłącze perzu
Kłącze perzu jest bogatym źródłem flawonoidów, kwasów organicznych, kwasu krzemowego, saponin, związków mineralnych, kwasów fenolowych. Roślina ta wykazuje działanie żółciopędne, przeciwbakteryjne, przeczyszczające, przeciwzapalne. Kłącze perzu jest uznawane za zioło czyszczące krew. Z tego względu poleca się je w leczeniu chorób przemiany materii.
Rzepik pospolity
Rzepik pospolity (a konkretnie górne pędy tej rośliny) zawiera spore ilości fitosteroli, witaminy z grupy B, siarczany, garbniki, olejki eteryczne, witaminę K. Roślina znana jest z właściwości przeciwzapalnych, rozkurczowych, ściągających i antybakteryjnych. Rzepik łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn, neutralizuje wolne rodniki, jest w stanie przyspieszyć gojenie się ran.
Ziele dymnicy
Ziele dymnicy pospolitej jest źródłem alkaloidów, flawonoidów, garbników, żywic, substancji śluzowych, substancji gorzkich. Jest ono bardzo pomocne w leczeniu dolegliwości trzustki, gdyż wykazuje działanie rozkurczające (łagodzi bolesne napięcia), pomaga odtruwać organizm, wzmaga produkcję i wydzielania żółci, działa antybakteryjnie.
Ziele werbeny
W składzie ziela werbeny znajdują się flawonoidy, irydoidy, glikozydy irydoidowe, werbalina, fenolokwasy i fitosterole. Napary z tej rośliny usprawniają procesy trawienia, posiadają właściwości żółciopędne, rozkurczowe, wiatropędne, łagodzą nudności i wymioty, mają działanie antybakteryjne. Są również w stanie zapobiegać zaparciom i biegunkom.
Kwiat lawendy
Kwiaty lawendy należą do kolejnych ziół, które pomogą nam złagodzić dolegliwości trzustki. Są one bogatym źródłem flawonoidów, olejków eterycznych, antocyjanów, fitosteroli, tanin, związków mineralnych. Substancje zawarte w lawendzie korzystnie wpływają na pracę całego układu pokarmowego. Działają one rozkurczowo i przeciwbólowo, wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Korzeń mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski (znany również jako mniszek pospolity) to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Korzeń mniszka zawiera polifenolokwasy, inulinę, woski, cholinę, aminokwasy, kumaryny, sole mineralne, karotenoidy, trójterpeny, laktony seskwiterpenowe. Roślina wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne, działa rozkurczowo, poprawia trawienie, pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Dzięki zawartości inuliny mniszek lekarski obniża poziom glukozy we krwi.
Rumianek
Rumianek to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych o wszechstronnym zastosowaniu. Będzie pomocna także przy problemach z trzustką. W charakterystycznych kwiatach rumianku znajdują się olejki eteryczne, fitosterole, fenolokwasy, flawonoidy, spiroeter, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, sole mineralne, poliacetyleny, garbniki katechinowe, witamina C. Rumianek znany jest z właściwości rozkurczowych, przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych. Regularnie spożywany rumianek jest w stanie przyspieszać gojenie się ran.
Ziele krwawnika pospolitego
W zielu krwawnika pospolitego znajdują się flawonoidy, triterpeny, sole mineralne, garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, triterpeny, witaminy i minerały. Ze względu na bogaty skład krwawnik charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, rozkurczowym, przeciwzapalnym, wiatropędnym, antyseptycznym, żółciotwórczym, przeciwkrwotocznym. Napary z krwawnika będą pomocne przy wzdęciach, nudnościach, niestrawności, wszelkich stanach zapalnych układu pokarmowego.
Ziele lubczyku ogrodowego
Przy dolegliwościach trzustki można sięgnąć także po lubczyk ogrodowy. Lubczyk jest bogaty w olejki eteryczne, kwasy polifenolowe, ftalidy, związki kumarynowe (kumaryna, psolaren, bergapten), α-terpineol, pinen, estry linalolu, pochodne β-sitosterolu, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne. Związki zawarte w lubczyku ogrodowym działają rozkurczowo, moczopędnie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie.
Chmiel zwyczajny
Chmiel zwyczajny zawiera duże ilości flawonoidów, żywice, fitoestrogeny, olejki eteryczne, garbniki, kwasy chmielowe. Związki obecne w chmielu charakteryzują się działaniem antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym, antywirusowym, moczopędnym, przyspieszającym gojenie się ran. Wodne wyciągi z szyszek chmielu korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego – są w stanie pobudzać wydzielanie enzymów trzustkowych.
Tymianek właściwy
Tymianek właściwy jest źródłem olejków eterycznych (jest tu obecny przede wszystkim tymol), witamin z grupy B, witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, flawonoidów. Tymianek wpływa bardzo korzystnie na procesy trawienne, pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych. Działa ponadto przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Jak stosować zioła na trzustkę?
Zioła na trzustkę można przyjmować w postaci naparów, czy herbatek ziołowych. Niektóre z nich dostępne są w formie kropli, syropów, czy łatwych do połknięcia tabletek.
Trzeba zdawać sobie sprawę, że zioła na trzustkę nie pomogą nam z wszystkimi chorobami tego narządu. Nie należy przyjmować ich w ostrych stanach zapalnych trzustki – w takich sytuacjach jedynym słusznym rozwiązaniem jest wizyta u lekarza.
Pamiętajmy, że tak jak w przypadku każdych ziół, tak i przy ziołach na trzustkę bardzo ważne jest odpowiednie dawkowanie. Jeżeli nie mamy wiedzy na temat terapii ziołowych, skonsultujmy się z farmaceutą, zielarzem lub lekarzem. Nie powinno się pić wszystkich ziół na trzustkę jednocześnie, gdyż istnieje wówczas ryzyko przedawkowania aktywnych substancji. Zazwyczaj nie jesteśmy też w stanie przewidzieć, czy poszczególne zioła nie będą wchodziły ze sobą w interakcje.
Jeżeli zbieramy zioła samodzielnie – pamiętajmy, że muszą one pochodzić z czystych, nieskażonych terenów (w żadnym wypadku nie powinno się stosować ziół, które rosły przy ruchliwych ulicach). Podczas zakupu ziół dobrze jest wybierać tylko takie, które pochodzą od sprawdzonych producentów.