Zioła na świąteczne przejedzenie – które są najbardziej skuteczne?

0
3
święta, jedzenie, waga

Święta to jedyny czas w roku, kiedy możemy pozwolić sobie na ucztowanie. Niestety skosztowanie wszystkich świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla naszego układu trawiennego. Przejedzenie sprawia, że czujemy się bardzo źle. Wielu z nas skarży się na bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, bóle wątroby, biegunki. Zanim sięgniemy po apteczne leki na niestrawność, koniecznie wypróbujmy właściwości popularnych ziół. Przewagą naturalnych ziół jest fakt, że o ile stosujemy je z rozwagą, nie powodują one efektów ubocznych.

Jakie zioła pomagają w walce z dolegliwościami spowodowanymi przejedzeniem?

różne rodzaje ziółZioła, którymi powinny szczególnie zainteresować się osoby z dolegliwościami trawiennymi to:

  • rumianek,
  • mięta,
  • czarnuszka,
  • koper włoski,
  • kminek zwyczajny,
  • mniszek lekarski,
  • melisa,
  • lukrecja,
  • bazylia,
  • dziurawiec,
  • pokrzywa,
  • rozmaryn.

Należy pamiętać, że zioła, chociaż nie są lekami, nie mogą być spożywane bez umiaru. W zalecanych dawkach bezpieczne, w nadmiarze mogą nam zaszkodzić.

Rumianek – pierwsza pomoc po świętach

Rumianek jest zdecydowanie jednym z najbardziej wszechstronnych ziół. Jego dobroczynne działanie odczują między innymi osoby zmagające się z dolegliwościami układu pokarmowego. Ziele to działa:

  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwzapalnie,
  • i rozkurczowo,

dlatego przyniesie nam ulgę, gdy w czasie świąt straciliśmy umiar w jedzeniu. Picie naparu z rumianku pomoże przy bólach żołądka, wątroby, kolkach, wzdęciach i zaparciach. Jego wypicie po obfitym posiłku przyspieszy procesy trawienne.

Mięta na lepsze trawienie

Mięta pieprzowa należy do ziół, które wybieramy w pierwszej kolejności, gdy cierpimy na różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego. Napary z mięty od wieków wykorzystywane są przez medycynę ludową. Pomagają one łagodzić bóle żołądka, wątroby, działają rozkurczowo, zmniejszają nudności, redukują wzdęcia i zaparcia.

Zanim sięgniemy po miętę, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że zwiększa ona ilość soku żołądkowego, dlatego nie pomoże nam przy zgadze. Wręcz przeciwnie – osoby cierpiące na zgagę po spożyciu mięty mogą spodziewać się nasilenia dolegliwości.

Przeciwwskazaniem do spożywania mięty jest również syndrom drażliwego jelita.

Osoby cierpiące na świąteczne przejedzenie mogą wykorzystać zarówno napar z liści mięty, jak i olejek eteryczny wytwarzany z tej rośliny. Olejek eteryczny świetnie sprawdzi się do stosowania zewnętrznego – na przykład do inhalacji.

Lecznicze właściwości czarnuszki

Również czarnuszka należy do roślin, które przyczyniają się do leczenia dolegliwości układu pokarmowego. Jej lecznicze właściwości są znane i doceniane od ponad trzech tysięcy lat. W leczeniu dolegliwości trawiennych wykorzystywał ją już sam Hipokrates. Czarnuszka działa:

  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwpasożytniczo,
  • a także przeciwgrzybiczo.

Zioło to ma bardzo pozytywny wpływ na wątrobę, która jest szczególnie obciążona świątecznym ucztowaniem. Jej działanie jest tak silne, że pozwala na skuteczne leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Spożywanie czarnuszki po świętach może również przyspieszyć spalanie nadprogramowej tkanki tłuszczowej.

Koper włoski a dolegliwości układu pokarmowego

Kolejnym ziołem, w które warto zaopatrzyć się przed świętami jest koper włoski, nazywany również fenkułem. Spożywanie kopru włoskiego pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci. Co więcej działa on rozkurczowo, dzięki czemu może przynieść ulgę przy wzdęciach i zaparciach, a także bólach brzucha.

Zioło to posiada również lekkie działanie przeczyszczające.

Regularne picie naparów z kopru włoskiego może zwiększyć poziom estrogenów w organizmie, co nie zawsze jest wskazane. W sytuacji, kiedy chcemy korzystać dłużej z właściwości leczniczych fenkułu, koniecznie skonsultujmy się z lekarzem.

Jak pomoże nam kminek zwyczajny?

Kminek zwyczajny powszechnie stosowany jest jako środek zwalczający kolkę u niemowląt. Lista jego prozdrowotnych właściwości jest znacznie dłuższa. Zioło to wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka, jelit, a także przewodów żółciowych. Jego spożywanie powoduje lepszy dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy.

Jeżeli świąteczne przejedzenie wywołało u nas:

  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • zaparcia,
  • odbijanie,

kminek z pewnością nam pomoże.

Dobre efekty uzyskamy pijąc napar z owoców kminku. Alternatywą jest zjedzenie łyżeczki mielonego kminku i popicie go szklanką wody.

Mniszek lekarski na lepsze trawienie i nie tylko

Pomocny w leczeniu dolegliwości po świątecznej uczcie będzie także pospolicie rosnący w Polsce mniszek lekarski. Jego głównym atutem jest fakt, że pobudza on wydzielanie soków trawiennych. Jego spożywanie może uchronić nas przed przykrymi dolegliwościami układu pokarmowego – na przykład przed wzdęciami i zaparciami. Napary z mniszka zmniejszają uczucie pełności w żołądku.

Mniszek działa również moczopędnie, dzięki czemu jest pomocny przy oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Melisa nie tylko na uspokojenie

Melisa lekarska należy do ziół, które kojarzą się nam przede wszystkim z działaniem uspokajającym i nasennym. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że może ona również wiele zdziałać w przypadku dolegliwości wywołanych przejedzeniem.

Napary z melisy są w stanie w pewnym stopniu poprawić wydzielanie żółci i soku żołądkowego, dzięki czemu przyczyniają się do poprawy trawienia. Co więcej melisa działa rozkurczowo, dzięki czemu redukuje wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha. Warto sięgnąć po melisę każdorazowo po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku.

Lukrecja – kiedy warto ją wypróbować?

Ulgę w dolegliwościach układu pokarmowego może nam przynieść także lukrecja, która należy do ziół o wszechstronnym działaniu. Lukrecja działa ochronnie na wątrobę, która w okresie poświątecznym jest szczególnie przeciążona.

Zanim zdecydujemy się na leczenie lukrecją, powinniśmy zdawać sobie sprawę, że istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania tej rośliny. Jej częste spożywanie może doprowadzić do podwyższenia ciśnienia i arytmii serca. Co więcej lukrecja nie może być podawana dzieciom poniżej czwartego roku życia, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią.

Lukrecja może wchodzić w interakcje z różnymi lekami, dlatego przed jej zakupem warto skonsultować się z lekarzem.

Zioła tego nie mogą stosować osoby z:

  • nadciśnieniem tętniczym,
  • marskością wątroby,
  • niewydolnością nerek,
  • zaburzeniami równowagi wodno-elektrolitowej,
  • chorobami wątroby, które wiążą się z zastojem żółci.

Bazylia – nie tylko smaczna, ale też zdrowa

Bazylia ze względu na doskonałe walory smakowe jest przyprawą chętnie stosowaną w polskiej kuchni. Warto sięgać po nią również z uwagi na fakt, że ma ona pozytywny wpływ na nasze zdrowie, między innymi na układ pokarmowy.

Aromatyczna bazylia reguluje pracę układu trawiennego. Nie tylko pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ale również poprawia przyswajalność składników odżywczych w układzie pokarmowym. Zapobiega ona nudnościom, wymiotom, a także wzdęciom.

Lecznicze właściwości dziurawca

Osoby cierpiące z powodu świątecznego przejedzenia nie powinny zapominać o dziurawcu. Zioło to często znajduje się w naszych apteczkach, choć zazwyczaj wykorzystujemy je w celu ukojenia nerwów.

Co ciekawe dziurawiec pomoże nam także w dolegliwościach żołądka i dróg żółciowych. Działa on przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, a także ochronnie na wątrobę. Dziurawiec zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pomaga przy zgadze, wzdęciach, bólach brzucha. Warto stosować go także przy biegunce.

Prozdrowotne działanie pokrzywy

W łagodzeniu dolegliwości trawiennych pomoże nam także pokrzywa. Napary z tej rośliny są powszechnie stosowane w przypadku dolegliwości trawiennych. Dobre efekty daje również spożywanie świeżych liści pokrzywy, które można dodać na przykład do sałatek.

Pokrzywa przyspiesza przemianę materii, wspomaga też pracę trzustki, żołądka i wątroby. Łagodzi ona bóle wątroby spowodowane przejedzeniem. Warto stosować ją też przy biegunkach.

Jak pomoże nam rozmaryn?

Bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego ma rozmaryn, który od wieków stosowany jest w tych celach przez medycynę naturalną. Posiada on właściwości rozkurczające, dzięki czemu łagodzi bóle żołądka. Co więcej wspomaga wydzielanie soków żołądkowych i poprawia trawienie. Ekstrakt z rozmarynu chroni błonę śluzową żołądka przed drażniącym działaniem kwasu solnego.

Roślina ta działa także ochronnie na wątrobę – chroni ją przed uszkodzeniami, pomaga oczyścić organizm z toksyn.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here