Zdrowa dieta nie musi być droga – wystarczy wybierać odpowiednie produkty

0
98

Często rezygnujemy ze zdrowego odżywiania, gdyż wydaje się nam, że nas na nie nie stać. I nie dziwne, gdyż większości z nas zdrowa dieta kojarzy się z wymyślnymi i kosztownymi produktami ze sklepów z ekologiczną żywnością. Z pewnością większość z nich jest wartościowa. A jednak wcale nie niezbędna, żeby odżywiać się zdrowo. Zamiast kupować jagody goji, nasiona chia, awokado, egzotyczne owoce i przyprawy, sięgnijmy po… kiszonki, podroby, jajka, krajowe pestki i orzechy, mięso, warzywa (koniecznie krajowe, sezonowe lub nadające się do długiego przechowywania). Produkty o wysokiej gęstości odżywczej są wokół nas. Wcale nie musimy sprowadzać zdrowej żywności z dalekich krajów i płacić za nią dużych pieniędzy.

Podroby

Podroby, czyli narządy wewnętrzne (na przykład wątroba, serca, mózgi) zwierząt rzeźnych należą do produktów, które wielu z nas pomija. Często zdarza się, że budzą one w nas niesmak. Musimy zdawać sobie sprawę, że rezygnacja z podrobów jest dużym błędem, gdyż należą one do żywności szczególnie bogatej w wartości odżywcze, a dodatkowo taniej i dostępnej dla każdego.

Jedząc podroby dostarczamy naszemu organizmowi dużych ilości pełnowartościowego białka, witamin (są one znakomitym źródłem witamin z grupy B i witaminy A), a także związków mineralnych.

Podroby, a szczególnie wątróbka powinny znaleźć się w menu osób zmagających się z anemią (dostarczają one dużych ilości bardzo dobrze przyswajalnego żelaza).

Kiszonki

Również kiszonki (na przykład kiszona kapusta lub ogórki) dostarczają nam cennych witamin i minerałów. Najbardziej cenimy je jednak za obecność bakterii kwasu mlekowego, dzięki którym są one naturalnymi probiotykami. Kiszonki są niskokaloryczne, za to ich działanie jest niezwykle silne. Wspierają one naszą odporność, funkcjonowanie układu pokarmowego i nerwowego. Możemy kupić je w większości sklepów. Warunkiem jest jednak, żeby dobrze wybrać. Przy zakupie kiszonek koniecznie czytajmy etykiety. Wybierajmy produkty oznaczane jako kiszone, a nie kwaszone (do takich produktów dodawany jest ocet; oprócz walorów smakowych nie posiadają one praktycznie żadnych korzystnych właściwości).

Jajka (przede wszystkim żółtka jaj)

Jajka to superfoods, którym ciężko dorównać. Są one niezwykle zdrowe, a jednocześnie tanie (nie jest prawdą, że jaja z chowu ściółkowego, czy klatkowego są mniej wartościowe od tych pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Jajko jest źródłem dobrze przyswajalnego (posiadającego komplet aminokwasów) białka, a także skarbnicą witamin i minerałów. Szczególnie wartościowe są żółtka jaj. Zawierają one wszystkie witaminy z wyjątkiem witaminy C. Są ponadto bogate w karotenoidy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego wzroku, a także na wygląd skóry. Nie należy obawiać się zawartego w jajach cholesterolu. Współcześnie naukowcy przyznają, że nie są one niebezpieczne dla zdrowia, jak przez wiele lat uważano.

Czerwone mięso z dużą zawartością tłuszczu

Nie powinniśmy się obawiać także czerwonego mięsa. Nawet tego, które zawiera duże ilości tłuszczu. Ono również (pod warunkiem, że nie spożywamy go w ogromnych ilościach) ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Czerwone mięso zapewnia nam sytość na długie godziny, dostarcza pełnowartościowego białka, a także dużych ilości witamin i minerałów (między innymi żelaza). Osoby spożywające czerwone mięso są zdecydowanie mniej narażone na wystąpienie niedoborów ważnych składników odżywczych, niż ludzie stosujący dietę wegańską. Pamiętajmy jednak, że dobre mięso to mięso jak najmniej przetworzone. Przed zakupem koniecznie przeczytajmy etykietę.

Warzywa sezonowe

Jeżeli chcemy odżywiać się zdrowo, a jednocześnie nie przepłacać, sięgajmy po warzywa sezonowe. Kupowanie ich poza sezonem (na przykład sprowadzanych z egzotycznych krajów) nie jest najlepszym pomysłem, gdyż zawierają one wówczas znacznie mniejsze ilości składników odżywczych. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem poza sezonem wydaje się spożywanie mrożonek. Szczególnie wartościowe są dla nas warzywa zielone (kapusty, sałaty, szpinak, szczypior, natka pietruszki), a także warzywa krzyżowe (brokuły, kalafior). 

Warzywa są nie tylko źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim ogromnej ilości antyoksydantów, które odmładzają nasz organizm i chronią przed nowotworami. Warzywa to także duże ilości błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego, a także zapewnia nam długotrwałe uczucie sytości, przez co jemy mniej.

Pestki i orzechy

Równie dobrym i tanim sposobem na zdrowe odżywianie jest spożywanie pestek i orzechów. Są one bogate w witaminy z grupy B, minerały (takie jak na przykład magnez, miedź, selen, potas, cynk), a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Żeby odnieść jak największe korzyści ze spożywania pestek i orzechów, warto wybierać te niełuskane. Jesteśmy w uprzywilejowanej sytuacji, kiedy mamy je w swoim ogrodzie, choć obecnie można je kupić także na targach, a często i w dobrze zaopatrzonych sklepach.

Miody i inne produkty pszczele

Do krajowych i łatwo dostępnych produktów, które mają doskonały wpływ na nasz organizm możemy zaliczyć miody i inne produkty pszczele. Warto jest z nich korzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż wzmacniają one naszą odporność. Co więcej wspierają one funkcjonowanie układu nerwowego – pomagają poprawić nastrój, redukują stres. Ważne jest, żeby spożywać miody w umiarkowanych ilościach, gdyż są one wysokokaloryczne i w nadmiarze mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here