Zatrucie grzybami to bardzo poważna sprawa, gdyż zjedzenie niektórych gatunków może skończyć się nawet śmiercią. Zdecydowanie najłatwiej go uniknąć nie zbierając grzybów, których nie znamy lub takich, co do których mamy jakiekolwiek wątpliwości. Co jednak robić, kiedy my lub ktoś z naszego otoczenia zatruje się grzybami?
Zatrucie grzybami
Jeżeli nie jesteśmy specjalistami od grzybów, nie wybierajmy się samotnie na grzybobranie. Zjedzenie niektórych grzybów może skończyć się dla nas tragicznie. Pomyłki najczęściej zdarzają się w wyniku spożycia grzybów młodych – nie mają one jeszcze wykształconych charakterystycznych dla swojego gatunku cech. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że objawy zatrucia mogą pojawić się nawet kilkanaście godzin po spożyciu grzybów.
Błędem części osób jest zwlekanie. Tłumaczymy sobie, że zjedliśmy za dużo i cierpimy na niestrawność, zamiast natychmiast udać się do lekarza. Kiedy spożywamy grzyby, powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Warto zdawać sobie sprawę, że wiele toksycznych substancji wykazuje wyjątkowo dobrą odporność na działanie wysokich temperatur, dlatego gotowanie, smażenie czy duszenie grzybów nie gwarantuje nam bezpieczeństwa. Sygnałem, który powinien wzbudzić nasze podejrzenia są:
- bóle brzucha,
- nudności,
- i inne dolegliwości sugerujące niestrawność.
Jeżeli nasza reakcja będzie odpowiednio szybka, mamy szansę wyjść z opresji bez szwanku.
Jakie są objawy zatrucia grzybami?
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się po kilku, a nawet kilkunastu godzinach, dlatego niektórzy mają problemy z ich rozpoznaniem. Zawarte w grzybach toksyczne substancje doprowadzają do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, atakują także układ nerwowy. Najbardziej typowe dla zatrucia grzybami objawy to:
- bóle brzucha,
- nudności,
- wymioty,
- bóle głowy,
- znaczne obniżenie ciśnienia krwi,
- nadmierne pocenie się,
- łzawienie,
- zaburzenia wzroku,
- widoczne zaczerwienienie skóry twarzy,
- halucynacje,
- zapaść krążeniowa.
To jakie objawy wystąpią, to czy i kiedy się pojawią, a także ich natężenie zależy w dużej mierze od ilości i jakości spożytych grzybów, a także od indywidualnej wrażliwości każdego organizmu.
Brak reakcji po pojawieniu się objawów początkowych może sprawić, że pojawią się problemy i oddychaniem, a także zaburzeniami krzepliwości krwi. Osoba, która uległa zatruciu grzybami może mieć problemy z krwawieniem z nosa i przewodu pokarmowego – jest to sygnał, że toksyny zaatakowały błonę śluzową.
Objawów zatrucia w żadnym wypadku nie należy bagatelizować. Szybka interwencja lekarska niejednokrotnie jest w stanie uratować życie.
Zatrucie grzybami – jak powinna wyglądać pierwsza pomoc?
W przypadku zatrucia grzybami szybka pomoc ma ogromne znaczenie. Dobrym pomysłem w takiej sytuacji jest wywołanie wymiotów – w ten sposób pozbędziemy się przynajmniej części toksyn z organizmu. Osobie, która wykazuje objawy zatrucia grzybami należy podać do picia duże ilości wody z solą. Do roztworu można dodać również węgla aktywnego.
Spowodowanie wymiotów nie jest wystarczające, jednak pozwala zyskać na czasie. Nawet jeżeli dolegliwości wydają się ustępować – wezwijmy pogotowie. Toksyny zawarte w trujących grzybach doprowadzają do nieodwracalnych uszkodzeń organizmu, a wielokrotnie również do śmierci.
Do lekarza powinny udać się także osoby, które spożywały grzyby wraz z osobą chorą, a u których objawy zatrucia nie wystąpiły. Na pogotowie warto zabrać resztki grzybów, które spożyliśmy – dzięki temu lekarz szybciej rozpozna toksynę, która spowodowała zatrucie, a w efekcie podejmie odpowiednie leczenie.
Zatrucie grzybami – jak wygląda leczenie?
Sposób leczenia w dużej mierze zależy od typu grzybów, które zjedliśmy. W warunkach szpitalnych dokonuje się płukania żołądka, podaje się również leki, które neutralizują truciznę. W sytuacji, kiedy spożyjemy najbardziej niebezpieczne gatunki grzybów – nie obejdzie się bez hospitalizacji. W skrajnych wypadkach, kiedy toksyny spowodowały nieodwracalne uszkodzenia wątroby, konieczny staje się przeszczep tego narządu.
Zanim wybierzemy się na grzybobranie…
Zanim wybierzemy się na grzybobranie, dowiedzmy się o grzybach jak najwięcej. Zachowanie ostrożności to najlepszy sposób, żeby uniknąć zatrucia. Warto zdawać sobie sprawę, że wśród amatorów grzybów krąży wiele nieprawdziwych informacji. Jedną z nich jest opinia, że wszystkie trujące grzyby są niesmaczne. Rzeczywiście czasami tak jest – gorzki smak borowika szatańskiego sprawia, że jest on praktyczne niejadalny. Jednak najbardziej trujący okaz – muchomor walorami smakowymi nie różni się od większości grzybów jadalnych.
Niektórzy uważają, że długotrwałe gotowanie sprawia, że grzyby przestają być trujące – nie jest to prawda. Przykładowo olszówka zwyczajna zawiera toksyny, które powodują rozpad czerwonych krwinek. Toksyna jest aktywna niezależnie od czasu gotowania.
Dobrym sposobem na zmniejszenie ryzyka zatrucia grzybami jest wyrzucenie wszystkich okazów, które na spodzie kapelusza mają blaszki – wprawdzie wśród nich występują grzyby jadalne, jednak ryzyko pomyłki jest bardzo duże.