Zapiekanka z makaronem i kurczakiem to danie pyszne, sycące, a jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się ona zarówno na obiad i na kolację. Pokochają ją dzieci, osoby odchudzające się, a także sportowcy, którym znudziła się już monotonna dieta. Żeby danie było zdrowe i dietetyczne należy postawić na pełnoziarnisty makaron i ekologicznego kurczaka. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem – jakich składników potrzebujemy?
Jak już sama nazwa dania sugeruje, do wykonania zapiekanki z makaronem i kurczakiem będziemy potrzebować makaronu razowego (około jednej szklanki), a także piersi z kurczaka. Ważne, żeby kurczak pochodził z ekologicznej hodowli. Takie mięso nie jest naszpikowane hormonami wzrostu i innymi niebezpiecznymi dla zdrowia substancjami. Jeżeli nie mamy dostępu do takiego kurczaka – wybierzmy indyka. Jest on nieco droższy, ale jego hodowla wygląda inaczej niż ma to miejsce w przypadku kurcząt.
Do wykonania zapiekanki dla jednej osoby potrzebujemy również:
- pomidorów z puszki (wystarczy nam jedna puszka),
- kilkunastu pieczarek,
- dwóch cebul,
- dwóch ząbków czosnku,
- jednej kulki sera mozzarella (około 100 g),
- suszonej lub świeżej bazylii,
- suszonego lub świeżego oregano,
- soli,
- pieprzu,
- dużej łyżki stołowej oliwy z oliwek (wybierajmy tylko te z pierwszego tłoczenia).
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem – wykonanie
Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia i pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie należy obtoczyć je w marynacie złożonej z przypraw i oliwy z oliwek. Mięso pozostawiamy na około godzinę, żeby przesiąknęło aromatem przypraw.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni podduszamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pieczarki i pomidory z puszki.
W niewielkim żaroodpornym naczyniu układamy warstwami makaron wymieszany z sosem, kurczaka, plastry sera mozzarella. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około piętnaście minut. Po wyjęciu zapiekanki możemy posypać ją świeżą bazylią.