Zapiekanka z makaronem i kurczakiem – na obiad i na kolację

0

Zapiekanka z makaronem i kurczakiem to danie pyszne, sycące, a jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się ona zarówno na obiad i na kolację. Pokochają ją dzieci, osoby odchudzające się, a także sportowcy, którym znudziła się już monotonna dieta. Żeby danie było zdrowe i dietetyczne należy postawić na pełnoziarnisty makaron i ekologicznego kurczaka. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Zapiekanka z makaronem i kurczakiem – jakich składników potrzebujemy?

Jak już sama nazwa dania sugeruje, do wykonania zapiekanki z makaronem i kurczakiem będziemy potrzebować makaronu razowego (około jednej szklanki), a także piersi z kurczaka. Ważne, żeby kurczak pochodził z ekologicznej hodowli. Takie mięso nie jest naszpikowane hormonami wzrostu i innymi niebezpiecznymi dla zdrowia substancjami. Jeżeli nie mamy dostępu do takiego kurczaka – wybierzmy indyka. Jest on nieco droższy, ale jego hodowla wygląda inaczej niż ma to miejsce w przypadku kurcząt.

Do wykonania zapiekanki dla jednej osoby potrzebujemy również:

  • pomidorów z puszki (wystarczy nam jedna puszka),
  • kilkunastu pieczarek,
  • dwóch cebul,
  • dwóch ząbków czosnku,
  • jednej kulki sera mozzarella (około 100 g),
  • suszonej lub świeżej bazylii,
  • suszonego lub świeżego oregano,
  • soli,
  • pieprzu,
  • dużej łyżki stołowej oliwy z oliwek (wybierajmy tylko te z pierwszego tłoczenia).

Zapiekanka z makaronem i kurczakiem – wykonanie

Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia i pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie należy obtoczyć je w marynacie złożonej z przypraw i oliwy z oliwek. Mięso pozostawiamy na około godzinę, żeby przesiąknęło aromatem przypraw.

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni podduszamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pieczarki i pomidory z puszki.

W niewielkim żaroodpornym naczyniu układamy warstwami makaron wymieszany z sosem, kurczaka, plastry sera mozzarella. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około piętnaście minut. Po wyjęciu zapiekanki możemy posypać ją świeżą bazylią.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here