Home odżywianie Zakwas z buraków – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepis

Zakwas z buraków – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepis

0

Regularne picie zakwasu z buraków może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jego smak niektórym wyda się specyficzny, jednak warto się do niego przekonać. Jakie wartości odżywcze posiada zakwas z buraków? W jaki sposób wpływa on na ludzkie zdrowie? Jak samodzielnie przygotować zakwas z buraków?

Jakie wartości odżywcze ma zakwas z buraków?

Zakwas z buraków dostarcza nam witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nim witaminy A, C, K, witaminę B6, a także kwas foliowy. Niewielka porcja zakwasu z buraków dostarcza nam także związków mineralnych:

  • kobaltu,
  • cezu, 
  • rubidu,
  • sodu, 
  • magnezu, 
  • potasu,
  • fosforu.

Zakwas zawiera także betainę, która jest odpowiedzialna za charakterystyczny kolor buraka. Betanina jest bardzo silnym antyoksydantem, co oznacza, że jest w stanie skutecznie wychwytywać wolne rodniki krążące po ludzkim organizmie i je z niego usuwać. W efekcie chroni ona przed rozwojem nowotworów, opóźnia również procesy starzenia. Betanina ma ponadto właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a nawet antywirusowe.

W zakwasie buraczanym występuje również związek o nazwie betaina, która jest niezbędna do metabolizmu białek. Jej obecność sprawia, że obniża się poziom homocysteiny, dzięki czemu jesteśmy lepiej chronieni przed chorobami serca i układu sercowo-naczyniowego. Inną właściwością betainy jest fakt, że chroni ona naszą wątrobę przed hepatotoksynami.

Zakwas z buraków jest bardzo dobrym probiotykiem – wspiera rozwój dobrych bakterii jelitowych.

W jaki sposób zakwas buraczany wpływa na zdrowie?

Zakwas buraczany ma wszechstronny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim regularne jego picie skutecznie chroni przed anemią – dzieje się tak między innymi dzięki dość wysokiej zawartości żelaza. Również zawarty w zakwasie kobalt działa krwiotwórczo, co pomaga przyspieszyć leczenie anemii.

Produkowany z buraków zakwas ma niezwykle korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, dzięki czemu chroni przed dolegliwościami trawiennymi, a także wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego (nasza odporność jest w dużej mierze zależna od kondycji jelit).

Dzięki regularnemu piciu zakwasu buraczanego pozbędziemy się wzdęć i zaparć, sprawimy również, że związki odżywcze zawarte w pożywieniu będą lepiej przyswajane przez nasz organizm.

Zakwas korzystnie wpływa na pracę wątroby, co więcej skutecznie oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Jego picie jest zalecane również wtedy, gdy mamy problemy z chorobami układu krążenia – obniża poziom złego cholesterolu we krwi, przyczynia się także do obniżenia ciśnienia tętniczego.

Picie zakwasu z buraków to znakomity sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Szczególnie poleca się go osobom, które przeszły antybiotykoterapię lub mają uszkodzoną mikroflorę jelitową. Jest odpowiedni również dla osób po chemioterapii, kobiet w ciąży i po porodzie.

Współcześnie uważa się, że zakwas z buraków może okazać się pomocny w łagodzeniu dolegliwości towarzyszących menopauzie. Poprawia on również potencję, ułatwia zajście w ciążę. Może być też pomocny w odchudzaniu, gdyż zawiera pokaźne ilości błonnika dającego zapewniającego uczucie sytości.

O zakwasie buraczanym nie mogą zapominać osoby uprawiające sport lub pracujące fizycznie – zwiększa on wydolność ludzkiego organizmu, sprawia, że stajemy się bardziej odporni na zmęczenie.

W celu uzyskania zadowalających efektów zaleca się picie co najmniej 100 ml zakwasu dziennie. 

Jak przygotować zakwas z buraków?

Obecnie możemy kupić zakwas z buraków w niektórych sklepach czy supermarketach. Jednocześnie lepiej jest przygotować go samodzielnie – jest to proste i nie zajmuje wiele czasu. Do wykonania zakwasu potrzebujemy:

  • pięciu kilogramów buraków (dobrze jest wybierać buraki ekologiczne),
  • pięciu litrów wody,
  • główki czosnku,
  • jednej cebuli,
  • kilku listków laurowych,
  • dwóch łyżek soku z kapusty kiszonej (może być też sok z ogórków kiszonych), ewentualnie skórki chleba żytniego pieczonego na zakwasie,
  • czarnego pieprzu,
  • dwudziestu ziaren ziela angielskiego,
  • trzech łyżek soli kamiennej.

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Czosnek i cebulę obieramy i przecinamy w poprzek. Do dużego garnka wkładamy przyprawy, cebulę i czosnek. Dodajemy buraki.  Do wody dodajemy sól, gotujemy ją studzimy, a następnie zalewamy nią buraki. Do garnka wrzucamy skórkę chleba lub dodajemy sok. Następnie przykrywamy garnek pokrywką lub talerzem (tak, żeby do środka nie dostawało się powietrze). Odstawiamy go na około tydzień, a po tym czasie zlewamy zakwas do butelek.

4.6/10 - (11 votes)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Exit mobile version