Rola witaminy K2 jest stosunkowo mało znana, a jest to składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Za jakie procesy odpowiada witamina K2? Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru tej witaminy? W jakich produktach można ją znaleźć?
Czym jest witamina K2?
Witamina K2 to jedna z odmian witaminy K (wyróżniamy także witaminę K1 i K3). Witamina K2 nie jest jednorodna – możemy spotkać ją w odmianach MK4 i MK7. Została ona odkryta stosunkowo późno, bo w 1930 roku podczas badań nad metabolizmem cholesterolu.
Jakie funkcje pełni witamina K2?
Zarówno witamina K2 MK4, jak i MK7 pełnią w organizmie te same funkcje. Jest ona znana przede wszystkim z tego, że pełni udział w procesach krzepnięcia krwi. Innym jej zadaniem jest zapobieganie odkładaniu się wapnia w tętnicach. Witamina ta aktywuje białko – osteokalcynę, które jest odpowiedzialne za transport wapnia do kości i zębów. Dzięki witaminie K2 zwiększa się gęstość kości. Istnieją badania, z których wynika, że witamina K2 chroni przed wystąpieniem nowotworów wątroby.
Gdzie występuje witamina K2?
Witamina K2 MK4 znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Możemy jej dostarczyć spożywając:
- mięso,
- jaja,
- mleko,
- sery,
- masło.
Witamina K2 MK7 powstaje w wyniku działania bakterii (przede wszystkim bakterii Bacillus natto). Ona również znajduje się w produktach zwierzęcych – wątróbce, serach, żółtkach jaj, rybach – przede wszystkim łososiu i makreli. Do produktów roślinnych zawierających witaminę K2 MK7 możemy zaliczyć kiszoną kapustę.
Czy nadmiar witaminy K2 może zaszkodzić?
Według współczesnej wiedzy spożywanie dużych dawek witaminy K2 nie powoduje żadnych efektów ubocznych. Jest ona uważana za witaminę w pełni bezpieczną.
Jakie są skutki niedoborów witaminy K2?
Długotrwały niedobór witaminy K2 może się wiązać z krwawieniami, a także utrudnić gojenie się ran. Jego wynikiem są poważne choroby układu krążenia. Jest on niebezpieczny również dla naszych kości, gdyż prowadzi do wystąpienia osteoporozy i nadmiernej łamliwości.