Witamina E – charakterystyka, wpływ na zdrowie, nadmiar i niedobór, źródła, zastosowanie w kosmetyce

0
12

Witamina E nazywana jest między innymi witaminą młodości i witaminą płodności. Oznacza to, że ma pozytywny wpływ na naszą urodę, a także funkcjonowanie układu rozrodczego. To jednak nie koniec jej zalet. Jakie jeszcze właściwości posiada witamina E. Jakie są skutki jej niedoboru? Czy witaminę E można przedawkować? W jakich produktach spożywczych znajdziemy największe ilości tej witaminy? W jaki sposób stosuje się ją w kosmetyce?

Co to jest witamina E?

Mianem witaminy E określamy grupę związków nazywanych tokoferolami. Witamina E zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Organizm magazynuje ją przede wszystkim w tkance tłuszczowej i nadnerczach. Witamina ta pełni wiele ważnych funkcji – jest silnym przeciwutleniaczem, pozytywnie wpływa na układ krążenia, jest niezbędna do prawidłowej pracy układu krążenia, ma wpływ także na wytwarzanie nasienia u mężczyzn i pracę naszych mięśni. Musi być dostarczana kobietom w ciąży, gdyż umożliwia prawidłowy rozwój płodu. Witamina E znakomicie wpływa na wzrok, a także na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Zarówno jej nadmiar, jak i niedobór są dla człowieka bardzo niebezpieczne. Zapotrzebowanie na witaminę E jest zależne między innymi od płci i wieku. Jej źródłami są zarówno produkty roślinne, jak i zwierzęce. Jest ona powszechnie stosowana w przemyśle kosmetycznym.

Jak witamina E wpływa na zdrowie?

Witamina E pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych ról. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu jest w stanie skutecznie wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego.

Odgrywa ona również ważną rolę jeżeli chodzi układ krążenia – chroni krwinki czerwone, przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów.

Witamina E nie bez powodu nazywana jest witaminą płodności – wpływa ona na wytwarzanie nasienia u mężczyzn, a także prawidłowy rozwój płodu.

Obecność witaminy E w diecie to gwarancja, że nasza skóra będzie wyglądała młodo i zdrowo.

Jest ona ważna również dla układu nerwowego, gdyż uczestniczy w przekazywaniu sygnałów nerwowych.

Witamina E a układ immunologiczny

Trudno przecenić wpływ jaki witamina E ma na naszą odporność. Jest ona przeciwutleniaczem, co oznacza, że usuwa z organizmu wolne rodniki, które są przyczyną wielu chorób. O witaminie E należy pamiętać w sezonie jesienno-zimowym, a także wtedy, gdy nasz organizm jest osłabiony.

Właściwości przeciwutleniające witaminy E sprawiają, że chroni ona przed chorobami nowotworowymi. Współcześnie uważa się, że minimalizuje ona ryzyko zachorowania na raka wątroby, piersi, żołądka, jelita grubego, a także raka prostaty.

Wpływ witaminy E na układ krążenia

Witamina E jest współodpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi. Zapobiega ona tworzeniu się zakrzepów chroniąc przed chorobami serca. Dodatkowo ma ona zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Regularne przyjmowanie witaminy E może również zmniejszyć prawdopodobieństwo wylewu krwi do mózgu. Jest ona też w stanie częściowo chronić przed udarem niedokrwiennym.

Witamina młodości 

Witamina E znana jest również jako witamina młodości, gdyż wykazuje bardzo korzystny wpływ na skórę. Warto zdawać sobie sprawę, że wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój nowotworów, przyczyniają się także do przedwczesnego starzenia skóry. Stosowanie zewnętrzne i wewnętrzne witaminy E może ten proces zahamować, a nawet w pewnym stopniu odwrócić.

Witamina płodności

Osoby, które myślą o posiadaniu potomstwa powinny pamiętać, że w ich diecie nie może zabraknąć witaminy E. Jest ona kluczowa jeżeli chodzi o płodność, gdyż przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych. Witamina ta ma wpływ na tworzenie plemników u mężczyzn. W przypadku kobiet jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu. Ma ona znaczenie jeżeli chodzi o wzrok, układ nerwowy, a także masę urodzeniową noworodka. Należy mieć świadomość, że niedostateczna ilość witaminy E w organizmie kobiety ciężarnej może doprowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, a często także śmierci płodu.

Zastosowanie witaminy E w kosmetyce

Witamina E powszechnie stosowana jest w kosmetyce. Znajdziemy ją w kremach, serum, balsamach, żelach pod prysznic, balsamach do ust, czy kosmetykach do pielęgnacji włosów.

Kosmetyki zawierające witaminę E nie tylko spowalniają procesy starzenia, ale też nawilżają, odżywiają i regenerują skórę. Co więcej sprawdzają się one w przypadku każdego rodzaju skóry. Często witaminy tej dodaje się do preparatów chroniących przed mrozem lub niszczącym działaniem promieniowania społecznego.

Nadmiar witaminy E

Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że jest kumulowana w organizmie. Jej magazynami są przede wszystkim nadnercza i tkanka tłuszczowa. Z tego względu może dojść do jej przedawkowania, co może być bardzo niebezpieczne. Jednocześnie należy zdawać sobie sprawę, że przedawkowanie za sprawą samej diety jest mało prawdopodobne. Do znacznych nadmiarów może natomiast dojść, kiedy przyjmujemy duże ilości suplementów diety zawierających tę witaminę. Niebezpieczna dla naszego organizmu dawka to powyżej 1000 mg w ciągu doby.

Jeżeli przedawkujemy witaminę E, musimy się liczyć z bólami głowy, chronicznym zmęczeniem, zaburzeniami widzenia, problemami żołądkowo-jelitowymi, czy osłabieniem mięśni.

Przedawkowanie witaminy E jest szczególnie niebezpieczne w ciąży, gdyż stanowi zagrożenie dla życia płodu.

Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że sporadyczne przedawkowanie nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Ludzki organizm posiada mechanizmy, które pomagają pozbywać się nadwyżki witaminy E. Spożycie nadmiernych jej ilości ma miejsce zazwyczaj wtedy, gdy przyjmiemy zbyt duże ilości suplementów diety. Przykładowo witamina E może być obecna w preparacie multiwitaminowym, a także w tabletkach poprawiających kondycję włosów. Z tego względu warto dokładnie analizować składy wszystkich suplementów, które przyjmujemy.

Niedobór witaminy E

Witamina E jest nam niezbędna do zachowania zdrowia, dlatego w żadnym wypadku nie powinniśmy dopuścić do jej niedoborów. Problemy z brakiem witaminy E mają często osoby cierpiące na celiakię lub mukowiscydozę. Dochodzi do nich również wtedy, gdy mamy problemy z wchłanianiem tłuszczów przez układ pokarmowy.

Objawy niedoborów witaminy E są niestety mało charakterystyczne, co znacznie utrudnia diagnozę. Problem ujawnia się często dopiero w chwili, kiedy wykonamy badania krwi.

Większość osób, które nie dostarczają sobie odpowiednich ilości witaminy E cierpi na przewlekłe zmęczenie, często zapada na infekcje, ma problemy z zębami. Inne objawy do bardzo blada cera, choroby zębów, zaburzenia funkcjonowania układu kostnego. Kiedy brakuje nam witaminy E, cierpi nasza skóra. Może stać się zrogowaciała, jej koloryt jest niezdrowy, pojawiają się na niej oznaki starzenia.

Zazwyczaj w momencie stwierdzenia u nas niedoborów, sięgamy po suplementy zawierając witaminę E. Ich przyjmowanie dobrze jest skonsultować z lekarzem.

Witamina E – w jakich produktach spożywczych występuje?

Możemy wyróżnić wiele źródeł witaminy E. Jest ona obecna zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Pokaźne jej ilości znajdziemy w oliwie z oliwek, nasionach słonecznika, orzechach (duże ilości witaminy E zawierają przede wszystkim orzechy laskowe), olejach (rzepakowy, słonecznikowy), oliwie z oliwek awokado, czarnych porzeczkach, płatkach owsianych, a także różnych gatunkach ryb.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here