Witamina B2 (ryboflawina) – charakterystyka, wpływ na organizm, niedobór, nadmiar, dawkowanie, występowanie

0

Witamina B2 działa ochronnie na układ nerwowy i błony śluzowe. Jeżeli doprowadzimy do jej niedoborów, boleśnie to odczujemy. Co warto wiedzieć o ryboflawinie? Jakie funkcje pełni ona w naszym organizmie? Jakie są skutki jej niedoboru? Czym objawia się nadmiar tej witaminy? Jaka dawka ryboflawiny jest dla nas optymalna? W jakich produktach spożywczych znajdziemy jej najwięcej?

Co to jest witamina B2?

Witamina B2 (powszechnie znana jako ryboflawina) to organiczny związek chemiczny będący połączeniem rybitolu i flawiny. Jest ona zaliczana do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ryboflawina ulega degradacji przez promienie słoneczne. Jej najważniejsze role w organizmie to regulacja pracy układu nerwowego, udział w procesach utleniania i redukcji, a także zapewnienie prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych. Ryboflawinę trudno jest przedawkować. Natomiast jej  niedobory niosą ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne – między innymi problemy z pamięcią i koncentracją, opóźnienie wzrostu, dolegliwości skórne. Duże jej ilości można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego – między innymi w podrobach, serach, jajach, rybach, owocach morza. Jest obecna także w produktach roślinnych – fasoli, soi, orzechach.

Jak działa ryboflawina?

Rola jaką witamina B2 odgrywa w naszym organizmie jest trudna do przecenienia. To między innymi dzięki niej nasz układ nerwowy pracuje prawidłowo – witamina B2 może przeciwdziałać depresji. Substancja ta współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek. Jest niezbędna dla funkcjonowania narządu wzroku (odpowiada między innymi za transport tlenu w siatkówce oka), a także błon śluzowych.

Ryboflawina chroni przed cukrzycą i insulinoodpornością, gdyż wspomaga wydzielanie insuliny. Jest ona potrzebna także do wydzielania kortyzolu. Bierze udział w procesach utleniania i redukcji, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów.

Witamina B2 odpowiada za kondycję skóry i błon śluzowych – uczestniczy w procesach:

  • wzrostu,
  • regeneracji,
  • i rozwoju tkanek.

Czym grozi niedobór witaminy B2?

Niedobór witaminy B2 jest mało prawdopodobny, kiedy odżywiamy się racjonalnie. Jednocześnie powinniśmy pamiętać, że zapotrzebowanie na ryboflawinę w pewnych okresach wzrasta. Jest ona szczególnie potrzebna dzieciom i młodzieży w okresach bardzo intensywnego wzrostu. Większe jej ilości konieczne są osobom bardzo aktywnym fizycznie, a także kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią.

Pierwsze objawy niedoborów ryboflawiny to zapalenie błony śluzowej i języka. Przy awitaminozie często pojawiają się:

  • pleśniawki,
  • afty,
  • zajady,
  • pękanie warg,
  • łuszczenie się skóry.

Jeżeli stan niedoborowy trwa dłużej, możemy spodziewać się objawów w postaci:

  • nadmiernego wypadania włosów,
  • zawrotów głowy,
  • światłowstrętu,
  • bezsenności.

Długotrwałe niedobory ryboflawiny mogą doprowadzić do uszkodzenia narządu wzroku, a u dzieci i młodzieży – opóźnienia wzrostu. Kobiety, z niedoborami ryboflawiny często cierpią na infekcje pochwy.

Niektórzy uważają, że dieta uboga w witaminę B2 może przyczyniać się do występowania migreny.

Ryboflawina – skutki nadmiaru

Nadmiar witaminy B2 nie jest tak niebezpieczny jak jej niedobór. Witamina ta rozpuszcza się w wodzie, więc nawet kiedy spożyjemy jej za dużo, zostanie usunięta z organizmu wraz z moczem.

Spożycie zbyt dużej ilości suplementów zawierających ryboflawinę może skutkować nudnościami i wymiotami.

Zapotrzebowanie na ryboflawinę

Zapotrzebowanie na witaminę B2 może się różnić w zależności od płci, wieku, czy stanu zdrowia. Zalecane dzienne spożycie w przypadku:

  • dzieci od 1 do 3 roku życia to 0,5 mg,
  • dzieci od 4 do 6 roku życia to 0,6 mg,
  • dzieci od 7 do 9 roku życia to 0,9 mg,
  • chłopców od 10 do 12 roku życia to 1 mg ryboflawiny dziennie,
  • chłopców od 13 do 18 roku życia to 1,3 mg witaminy B2 w ciągu dnia,
  • dziewcząt od 10 do 12 roku życia zalecana dawka to 1 mg witaminy B2,
  • dziewcząt od 13 do 18 roku życia – 1,1 mg,
  • mężczyźni powinni przyjmować 1,3 mg witaminy B2 dziennie,
  • kobiety – 1,1 mg,
  • kobiety spodziewające się dziecka – 1,4 mg,
  • mamy karmiące piersią – 1,6 mg.

Najlepsze źródła ryboflawiny

Witamina B2 obecna jest w takich produktach spożywczych jak:

  • wątróbka wołowa,
  • wątróbka wieprzowa,
  • wątróbka drobiowa,
  • serca wieprzowe,
  • płatki owsiane,
  • kasza gryczana,
  • zarodki pszenne,
  • drożdże,
  • jaja,
  • sery dojrzewające,
  • tłuste ryby,
  • szpinak, brokuły,
  • fasola,
  • seler,
  • ziemniaki,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • biała kapusta,
  • orzechy,
  • mleko i jego przetwory.

Co ciekawe ryboflawina używana jest w charakterze substancji barwiącej do niektórych mieszanek przyprawowych, napojów energetycznych, budyniów mlecznych.

4.7/10 - (4 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here