Tlenek wapnia (E529) – charakterystyka, zastosowanie, czy jest bezpieczny dla zdrowia

0
6

Tlenek wapnia jest często wykorzystywany jako dodatek do żywności, której zapewnia pożądany zapach i smak. Pomimo, że jest on bardzo użyteczny, warto zadać sobie pytanie o bezpieczeństwo jego stosowania. Jakie są najpowszechniejsze zastosowania tlenku wapnia? W jaki sposób związek ten wpływa na ludzkie zdrowie?

Co to jest tlenek wapnia?

Mianem tlenku wapnia (E529) określamy nieorganiczny związek chemiczny należący do grupy tlenków zasadowych. Uzyskuje się go poprzez kalcynowanie kamienia wapiennego. W temperaturze pokojowej E529 ma formę białych, drobnych kryształów, rozpuszcza się w wodzie i w kwasach. Posiada on właściwości higroskopijne, co oznacza, że pochłania wodę z otoczenia. Na skutek kontaktu z wodą tworzy on wodorotlenek wapnia. Tlenek wapnia znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym (wykorzystywany jest jako regulator kwasowości), ale też w budownictwie, przemyśle szklarskim, czy ceramicznym. E529 uznawany jest za dodatek niezagrażający zdrowiu, jednak zaleca się stosowanie jak najmniejszych jego ilości.

Zastosowanie tlenku wapnia

Tlenek wapnia jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że lista jego zastosowań jest znacznie dłuższa. Z jego właściwości korzystają także przemysł metalurgiczny, budowlany (jest on wykorzystywany między innymi do wyrobu cementu), szklarski czy ceramiczny.

Jest on składnikiem nawozów, których zadaniem jest podniesienie pH gleby. Wykorzystuje się go jako środka odwadniającego, do otrzymywania amoniaku lub karbidu. Jest on ponadto skutecznym środkiem owadobójczym.

E529 w przemyśle spożywczym

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że tlenek wapnia obecny jest w naszej diecie. Jest on powszechnie wykorzystywany jako regulator kwasowości, odpowiada za atrakcyjny smak i zapach wybranych produktów spożywczych. Może być on obecny w wyrobach cukierniczych, słodyczach zawierających w swoim składzie kakao, groszku konserwowym, budyniach, mąkach, gotowych zupach, osłonkach do kiełbas. Stanowi ponadto pożywkę dla drożdży.

Czy tlenek wapnia jest bezpieczny dla zdrowia?

Tlenek wapnia został uznany za bezpieczny dodatek do żywności. Nie określono dziennego limitu jego spożycia. Pomimo to warto trzymać się zasady, że im mniej E529 spożywamy, tym lepiej.

Jednocześnie powinniśmy zdawać sobie sprawę, że w bezpośrednim kontakcie E529 może spowodować podrażnienia skóry. Wysokie jego stężenia mogą doprowadzić do poważnych poparzeń.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here