Napar z gojnika to propozycja dla osób, które chciałyby wzmocnić odporność i poprawić kondycję swojego organizmu bez zażywania tradycyjnych leków. Gojnik, choć w Polsce mało znany jest doceniany w rejonach Morza Śródziemnego. Posiada one wiele aktywnych substancji i korzystnie...
Moringa to pochodząca z Indii roślina, która za sprawą swoich wartości odżywczych znalazła się na liście super foods. Jakie konkretnie właściwości ma „drzewo długiego życia”? Kto szczególnie powinien się nim zainteresować? Czy jego spożywanie powoduje jakieś skutki uboczne? Czym jest...
Magnez jest jednym z pierwiastków, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Działa on stabilizująco na układ nerwowy, jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, pomaga w zachowaniu zdrowych kości, zwiększa wydolność organizmu, co jest szczególnie ważne...
Mniszek lekarski (potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem) to niezwykle popularna roślina w Polsce. Można go spotkać przy każdej niemal drodze. Choć większość z nas traktuje go jako chwast, warto mieć świadomość, że zawiera on wiele cennych dla naszego zdrowia...
Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i najdłużej stosowanych przez człowieka ziół. Zainteresowanie dziurawcem wynika przede wszystkim z silnego działania przeciwdepresyjnego, choć nie jest to jego jedyna właściwość. Czym charakteryzuje się dziurawiec? Kto szczególnie powinien po niego sięgnąć? Czy istnieją...
Kreatyna (kwas β-metyloguanidynooctowy) jest organicznym związkiem chemicznym produkowanym w wątrobie i trzustce. Substancja ta magazynowana jest głównie w mięśniach szkieletowych (znajduje się tam około 98% całej kreatyny obecnej w organizmie). Związek ten jest bardzo popularnym suplementem diety, jako, że...
Ksylitol jest powszechnie znany jako słodzik i zdrowszy zamiennik cukru. Wizualnie niczym nie różni się od cukru – ma postać białego proszku. Również jego smak jest podobny. Cukier brzozowy zawiera o czterdzieści procent mniej kalorii niż zwykły cukier, dlatego...
Pochodzący z Nowej Zelandii miód manuka charakteryzuje się ciekawymi walorami smakowymi, a także licznymi właściwościami leczniczymi. Warto zdawać sobie sprawę, że tylko niektóre z dostępnych na rynku miodów manuka posiadają prozdrowotne właściwości. Jakie wartości odżywcze mają tego typu miody?...
Tran wielu osobom kojarzy się z lekiem na wzmocnienie odporności, który charakteryzuje się bardzo nieprzyjemnym smakiem i intensywnym rybim zapachem. Chociaż olej z wątroby dorsza rzeczywiście nie smakuje najlepiej, warto się nim zainteresować ze względu na liczne prozdrowotne właściwości....
Duża część z nas trzyma w domu wiele przeterminowanych lekarstw. A kiedy rzeczywiście nadchodzi moment, kiedy konieczna jest pierwsza pomoc, okazuje się, że nie dysponujemy tym co niezbędne. O posiadanie dobrze skompletowanej domowej apteczki powinniśmy zadbać dla bezpieczeństwa swojego...

Polub nas!

898FaniLubię
15ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy