Pochodzący z Nowej Zelandii miód manuka charakteryzuje się ciekawymi walorami smakowymi, a także licznymi właściwościami leczniczymi. Warto zdawać sobie sprawę, że tylko niektóre z dostępnych na rynku miodów manuka posiadają prozdrowotne właściwości. Jakie wartości odżywcze mają tego typu miody?...
Współcześnie coraz częściej spotykamy się z pojęciem probiotyku. Bakterie probiotyczne były znane już w 1877 roku, jednak ich korzystny wpływ na ludzkie zdrowie odkrył dopiero rosyjski mikrobiolog – Ilia Miecznikow, który w 1908 roku otrzymał nagrodę Nobla w dziedzinie...
Moringa to pochodząca z Indii roślina, która za sprawą swoich wartości odżywczych znalazła się na liście super foods. Jakie konkretnie właściwości ma „drzewo długiego życia”? Kto szczególnie powinien się nim zainteresować? Czy jego spożywanie powoduje jakieś skutki uboczne? Czym jest...
Witamina D wytwarzana jest w ludzkim organizmie pod wpływem działania promieni słonecznych, o jej niedobory nie musimy martwić się latem. Niestety przez większość roku w naszych warunkach klimatycznych nie mamy wystarczającej ilości słońca. Czym jest witamina D? Jaką rolę...
Krzem jest pierwiastkiem, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Chroni on nas przed wieloma chorobami, a także pozwala cieszyć się zdrową skórą, pięknymi włosami i mocnymi paznokciami. Czym jest krzem? Jakie zadania pełni w naszym organizmie? Czym...
Jeżówka (powszechnie znana także jako echinacea) współcześnie uznawana jest za jedno z najpopularniejszych ziół. Jest ona pomocna między innymi w walce z przeziębieniem, a także uporczywym trądzikiem. Na tym długa lista jej zalet się nie kończy. Co jeszcze warto...
Syrop z cebuli to naturalny środek na przeziębienie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Znały go i wykorzystywały nasze babcie i ich babcie, a prawdopodobnie również babcie ich babć. Syrop jest niezwykle skuteczny, a jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu. Ma...
Ksylitol jest powszechnie znany jako słodzik i zdrowszy zamiennik cukru. Wizualnie niczym nie różni się od cukru – ma postać białego proszku. Również jego smak jest podobny. Cukier brzozowy zawiera o czterdzieści procent mniej kalorii niż zwykły cukier, dlatego...
Witamina B1 to witamina rozpuszczalna w wodzie, bez której nasz organizm nie może się obejść. Jest on współodpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, choć na tym jej funkcje się nie kończą. Jak tiamina wpływa na ludzkie zdrowie? Jakie są...
Witamina B4 nazywana również choliną spełnia wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Jest także niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu, dlatego nie należy dopuszczać do powstania jej niedoborów. Jak cholina oddziałuje na nasz organizm? W jakich produktach spożywczych ją znajdziemy?...

Polub nas!

898FaniLubię
17ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy