Produkty określane mianem superfoods to najzdrowsza dostępna nam żywność. Zawierają one największe ilości witamin, minerałów i innych prozdrowotnych substancji. Co ciekawe większość superfoods nie jest bardzo kosztowna i stać na nie dosłownie każdego. Jakie produkty znajdują się na liście superfoods? Jakie właściwości posiada najzdrowsza żywność? Oto nasza lista.
Czym są superfoods?
Superfoods (czyli po prostu super żywność) to takie produkty spożywcze, które zawierają najwięcej witamin, minerałów, antyoksydantów, a także innych substancji pozytywnie wpływających na kondycję naszego organizmu. Na liście superfoods znajdziemy owoce, nasiona, orzechy, zioła czy soki. Spożywanie super żywności chroni nas przed wieloma chorobami (w tym chorobami nowotworowymi), a także przed przedwczesnym starzeniem. Należy pamiętać, że superfoods są jedynie elementem dobrze zbilansowanej diety. Nie możemy oprzeć menu jedynie na nich. Do wyjątkowych produktów spożywczych zaliczamy między innymi gorzką czekoladę, kaszę jaglaną, spirulinę, pokrzywę, komosę ryżową, soczewicę, czosnek, aloes, jagody acai, siemię lniane, owoce pigwy czy amarantus. Lista superfoods jest umowna. Można dodać do niej jeszcze wiele pozycji.
Spirulina – doskonała w profilaktyce chorób nowotworowych i nie tylko
O spirulinie słyszał prawdopodobnie każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem. Jest ona zielono-niebieską algą, która występuje w rejonie Azji, Afryki, Ameryki Północnej i Południowej. Posiada ona charakterystyczny zapach i smak, które nie wszystkim przypadną do gustu. Spożywamy ją jednak przede wszystkim ze względu na korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Spirulina jest silnym antyoksydantem, a to ze względu na wysoką zawartość chlorofilu i fikocyjaniny. Regularne jej spożywanie usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, co zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory, a także opóźnia starzenie się organizmu.
Zielono-niebieska alga zmniejsza ciśnienie krwi, obniża też poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Z tego względu jest szczególnie polecana w profilaktyce chorób krążenia.
Dzięki spirulinie możemy szybko usunąć metale ciężkie i inne toksyny z naszego organizmu. Ta właściwość algi jest szczególnie istotna dla osób, które żyją w wielkich miastach i na co dzień oddychają zanieczyszczonym powietrzem.
Włączenie spiruliny do naszego menu sprawi, że będziemy mieć więcej energii, a także szybciej pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Wszechstronna spirulina zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, dlatego nie powinno zabraknąć jej w diecie osób, które nie spożywają mięsa.
Gorzka czekolada, czyli słodki superfood
Choć czekolada większości z nas kojarzy się z wysokokaloryczną przekąską, po której przybieramy na wadze, należy pamiętać, że jest to prawda jedynie w przypadku czekolady mlecznej. Gorzka czekolada (o wysokiej zawartości kakao – przynajmniej siedemdziesiąt procent) posiada wiele substancji odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególnie pozytywnie wpływa ona na układ nerwowy. Zawiera ona między innymi pirazynę, która poprawia pamięć, koncentrację, sprzyja też logicznemu myśleniu. Po spożyciu niewielkich ilości gorzkiej czekolady mamy więcej energii i lepsze samopoczucie.
Aromatyczna gorzka czekolada jest ważna dla naszego serca i całego układu krążenia. Posiada ona ogromne ilości flawonoidów, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu i nadmiernej krzepliwości krwi. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady może nas uchronić przed miażdżycą, udarem mózgu, zawałem serca.
Czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao wzmacnia odporność naszego organizmu i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Zdrowy przysmak pomoże nam zwalczyć kaszel, a to dzięki zawartości teobrominy. Warto po nią sięgnąć również wtedy, kiedy mamy skłonności do infekcji dróg moczowych, gdyż znakomicie oczyszcza nerki.
Kasza jaglana – jedna z najzdrowszych kasz
Spożywanie kaszy jaglanej staje się coraz bardziej popularne. Współcześnie mówi się, że jest ona jedną z najzdrowszych kasz. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że nie zakwasza naszego organizmu. Dostarcza nam ona dużych ilości witamin z grupy B, lecytyny, a także minerałów, które mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki układ nerwowy.
Zdrowa kasza nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Nie powinno jej zabraknąć na diecie redukcyjnej, gdyż jest lekkostrawna.
Wysoka zawartość krzemu sprawia, że kasza jaglana poprawia kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.
Za sprawą obecności lecytyny kasza jaglana zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, co sprawia, że idealnie sprawdzi się w profilaktyce chorób krążenia.
Pokrzywa na liście superfoods
Do superfoods zaliczamy również doskonale znaną w Polsce pokrzywę. Choć niektórzy uważają ją za chwast, jest ona pełna witamin, minerałów i wielu innych substancji, które pomagają nam zachować zdrowie.
Regularne picie pokrzywy pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Pomaga ona zmniejszyć ciśnienie, a także rozszerzyć naczynia krwionośne. Z tego względu nie może jej zabraknąć w profilaktyce chorób krążenia.
Pospolita pokrzywa jest pomocna w walce z alergiami, stanami zapalnymi, pomaga także przyspieszyć gojenie się ran.
Po popularną pokrzywę powinni sięgać wszyscy, którzy mają problemy z układem moczowym – działa ona moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy nerkowej.
Lecznicza roślina pozytywnie wpływa na trawienie i przyspiesza przemianę materii. Napary z jej liści pomagają wyregulować pracę trzustki, żołądka i wątroby. Bylina z rodziny pokrzywowatych pomaga w dolegliwościach jelitowych, a także biegunkach.
Znany jest jej pozytywny wpływ na urodę – poprawia kondycję skóry, włosów (jest w stanie opóźnić procesy siwienia), a także paznokci.
Warto wspomnieć też, że działa przeciwbólowo, a dzięki zawartości żelaza chroni przed anemią.
Komosa ryżowa, czyli „matka zbóż”
Komosa ryżowa (quinoa) to zboże, które na terenach Ameryki Południowej uprawiano już cztery tysiące lat temu. Quinoa była podstawą diety starożytnych Inków. Obecnie odkrywamy ją a nowo. Zawiera ona witaminy z grupy B, witaminę E i liczne minerały. Jest źródłem pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Odżywcza quinoa dostarcza nam dużych ilości antyoksydantów, dzięki czemu chroni przed nowotworami i sprawia, że nasze ciało dłużej wygląda młodo. Obecność flawonoidów (między innymi kwercetyny i kampferolu) wyróżnia ją na tle innych zbóż.
Pokaźna ilość dobrze przyswajalnego białka sprawia, że po komosę ryżową powinni sięgać sportowcy, a także osoby stosujące dietę wegańską. Niski indeks glikemiczny czyni komosę ryżową żywnością odpowiednią dla chorych na cukrzycę. Quinoa nie zawiera glutenu, dlatego jest optymalnym wyborem na diecie bezglutenowej.
Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że komosa ryżowa znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób krążenia, nowotworów, powinna znaleźć się także na talerzach osób pracujących umysłowo, gdyż poprawia pracę mózgu.
Soczewica źródłem roślinnego białka i nie tylko
Soczewica to jednoroczna roślina zaliczana do rodziny bobowatych, która posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. Roślina ta jest uboga w sód zawiera natomiast duże ilości potasu i błonnika, dlatego jej spożycie zalecane jest osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i miażdżycę. Włączenie soczewicy do menu pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu.
Co istotne zawiera ona pokaźne ilości żelaza, dlatego polecana jest cierpiącym na anemię. Obecne w niej dobrze przyswajalne białko sprawia, że jest ona ważnym składnikiem diety wegan i sportowców.
Soczewicy nie powinno zabraknąć w menu osób odchudzających się – jest ona stosunkowo niskokaloryczna, natomiast dostarcza organizmowi wiele substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Jej delikatny smak pozwala użyć jej jako bazy do różnorodnych potraw.
Czosnek naturalnym antybiotykiem
Czosnek jest jedną z najpopularniejszych roślin na świecie. Legendy głoszą, że jest on w stanie skutecznie odstraszać wampiry. Nauka potwierdza jego prozdrowotne właściwości. Niepozorny czosnek zawiera duże ilości witamin i minerałów, zawiera również flawonoidy, aminokwasy, a także olejki eteryczne charakteryzujące się wysoką zawartością siarki i allicyny.
Ząbki czosnku wykazują działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- i przeciwpasożytniczne.
Regularne jego spożywania pozwala wzmocnić odporność organizmu i zwalczyć infekcje.
Jedzenie czosnku jest wskazane w profilaktyce chorób krążenia. Posiada on właściwości zmniejszające krzepliwość krwi, obniża poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, pomaga rozkurczać naczynia krwionośne, dzięki może zapobiegać miażdżycy, udarom mózgu, zawałom serca.
Czosnek poprawia trawienie, pomaga pozbyć się przykrych dolegliwości układu pokarmowego takich jak zaparcia i wzdęcia, co więcej – niszczy pasożyty.
Za sprawą zawartości ogromnych ilości przeciwutleniaczy czosnek chroni przed chorobami nowotworowymi, opóźnia także starzenie.
Aloes – na odchudzanie, dolegliwości skórne i nie tylko
Aloes jest rośliną, którą można spotkać na parapetach w polskich domach. Często zapominamy, że jest ona skarbnicą substancji odżywczych. Liście aloesu w większości składają się z wody, gdyż w naturalnych warunkach roślina ta rośnie na obszarach pustynnych. Aloes zawiera liczne witaminy i minerały, jest ponadto źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także aminokwasów.
Niezwykła roślina ta jest adaptogenem, co oznacza, że znakomicie wzmacnia odporność organizmu, pomaga powrócić do równowagi po intensywnym stresie, jest pomocny w stanach wyczerpania organizmu.
Współcześnie aloes rekomendowany jest osobom odchudzającym się, gdyż przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, poprawia trawienie, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, a co więcej – pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Częste spożywanie aloesu pomaga pozbyć się złych bakterii, grzybów i pasożytów, a także oczyścić nasz organizm z toksyn.
Mięsista liście mają zasadowe pH, dzięki czemu alkalizują nasz organizm. Przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej chroni nas natomiast przed wieloma chorobami, w tym nowotworami.
Sukulent znakomicie wpływa na kondycję skóry – nawilża ją, przyspiesza gojenie się ran, działa antybakteryjnie. Z tego względu jest bazą wielu produktów kosmetycznych.
Jagody acai – wzmacniają odporność, pomagają zachować młodość, chronią przed rakiem
Jagody acai to superfood, który z miesiąca na miesiąc staje się bardziej popularny. W stanie naturalnym rosną na terenach Ameryki Południowej. Cenimy je za ponadprzeciętną ilość przeciwutleniaczy (zawierają ich więcej niż czerwone winogrona), które chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi i przedwczesnym starzeniem.
Obecność przeciwutleniaczy, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jagody acai są ważnym produktem w profilaktyce chorób krążenia. Regularne ich spożywanie pozwala obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Błonnik zawarty w jagodach acai sprawia, że pomagają one walczyć z nadwagą. Pod wpływem wody zawarty w nich błonnik zaczyna pęcznieć, a my tym samym stajemy się syci i przez długi czas nie mamy ochoty na słodkie przekąski.
Siemię lniane panaceum na wiele dolegliwości
Siemię lniane jest produktem tradycyjnie występującym w Polsce. Jest niedrogie i powszechnie dostępne, a jednak większość z nas nie zdaje sobie sprawy z jego leczniczych właściwości. Nasiona lnu są bogate w witaminy, minerały, fitoestrogeny, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i inne substancje, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Po siemię lniane powinny sięgnąć osoby cierpiące a dolegliwości układu pokarmowego. Drobne nasiona pod wpływem wody zaczynają wytwarzać duże ilości śluzu, który działa ochronnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Ich jedzenie przyspiesza trawienie, chroni również przed zaparciami i wzdęciami, pomaga ponadto oczyścić organizm z toksyn.
O siemieniu lnianym nie powinniśmy zapominać również wtedy, kiedy chcemy zadbać o swoje serce. Siemię lniane pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (frakcji LDL) we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy. Co więcej pomaga ono obniżyć ciśnienie krwi.
Ziarna lnu rekomendowane są w profilaktyce przeciwnowotworowej. Chronią one przed rakiem jelita grubego, a także przed nowotworami hormonozależnymi. Substancje o działaniu przeciwnowotworowym to fitoestrogeny, kwasy tłuszczowe ALA, a także błonnik i antyoksydanty.
Niezwykłe siemię lniane redukuje stany zapalne, pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci, pomaga złagodzić dolegliwości towarzyszące menopauzie.
Owoce pigwy na trawienie i wzmocnienie odporności
Owoce pigwy zawierają pokaźne ilości witaminy C i innych witamin, a także minerałów, bez których nasz organizm nie może normalnie funkcjonować. Są one bardzo twarde i kwaśne, dlatego zazwyczaj nie spożywa się ich na surowo. Będą natomiast doskonałą bazą do różnego rodzaju przetworów, po które warto sięgać przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Pigwa wzmacnia naszą odporność, a tym samym sprawia, że jesteśmy mniej podatni na infekcje.
Włączenie pigwy do manu może pomóc również przy dolegliwościach układu pokarmowego. Łagodzi ona zgagę i niestrawność. Jest pomocna w nieżycie żołądka i jelit. Dodatkowo przyspiesza przemianę materii.
Owoce rokitnika na liście superfoods
Rokitnik jest rośliną, o której warto przypomnieć sobie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że jest on produktem, który zaraz po owocach dzikiej róży zawiera największe ilości witaminy C. To jednak nie koniec zalet rokitnika. Złoto Syberii zawiera niemal dwieście bioaktywnych substancji. Na tej liście znajdują się:
- rutyna,
- witaminy,
- minerały,
- karotenoidy,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- a także ogromne ilości przeciwutleniaczy.
Co szczególnie charakterystyczne dla owoców rokitnika – zawarta w nim witamina C odznacza się ponadprzeciętną trwałością. Pomaga ona wzmocnić odporność, zadbać o skórę, przyspieszyć gojenie się ran, zapobiegać szkorbutowi, chronić organizm przed negatywnym wpływem promieniowania słonecznego. Rutyna obok witaminy C jest składnikiem popularnych leków na przeziębienie. Umożliwia ona również uszczelnienie naczyń krwionośnych, dzięki czemu dobrze wpływa na skórę, może być też pomocna w profilaktyce przewlekłej niewydolności żylnej.
Rokitnik jest bardzo ważny w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Posiada on w swoim składzie substancje, które obniżają poziom złego cholesterolu, a także obniżają ciśnienie krwi. Obecna w rokitniku witamina K reguluje procesy krzepnięcia krwi.
Olej z owoców rokitnika jest szczególnie pomocny w chorobach skóry, znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Działa on przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, przyspiesza gojenie się ran. Doskonale radzi sobie również w zwalczaniu infekcji grzybiczych.
Rokitnik jest popularnym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów, a także samoopalaczy. Opóźnia on procesy starzenia, a także wyrównuje koloryt skóry. Dobre efekty uzyskamy stosując go zarówno zewnętrznie, jak i zewnętrznie. Już jedna łyżeczka oleju z rokitnika dziennie pozytywnie wpłynie na kondycję skóry.