Rambutan (jagodzian rambutan) – charakterystyka, wartości odżywcze, jak rambutan wpływa na nasze zdrowie

0
38

Rambutan jest to egzotyczny owoc, który występuje między innymi w Chinach, Indonezji i Malezji. Jego znakiem rozpoznawczym jest charakterystyczne owłosienie. Jakie wartości odżywcze ma rambutan? W jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania tego owocu?

Czym jest rambutan?

Rambutan (inaczej jagodzian rambutan) to owoc rośliny o tej samej nazwie zaliczanej do rodziny mydleńcowatych. Jagodzian rambutan jest wiecznie zielonym drzewem, które w naturalnych warunkach osiąga do 30 metrów wysokości. Jego szeroki na 60 centymetrów, prosty pień ma rdzawą barwę. Rambutan posiada niską, gęstą koronę i szaro-brązowe gałęzie. Owalne lub lancetowate liście osiągają do 40 centymetrów długości. Małe, zielonkawe kwiaty zebrane są w kwiatostany. Rambutan posiada kwiaty żeńskie, męskie, a także obupłciowe. Owoce (rambutan owocuje najczęściej dwa razy w roku) są bardzo podobne do liczi – charakteryzują się jajowatym kształtem, kwaśnym lub słodkim smakiem. Ich średnica to około 5 centymetrów. Skórka rambutanów jest cienka, skórzasta, pokryta wypustkami. Perłowy miąższ otacza duże brązowe jądro, które nie jest jadalne. Rambutany spotyka się na wysokościach od poziomu morza do 500-600 m n.p.m., w regionach tropikalnych, gdzie występują regularne opady deszczu. Wyróżniamy kilka odmian rambutanów.

Rambutan – wartości odżywcze

Owoce rambutanu są cennym źródłem błonnika, węglowodanów, tłuszczów i białka. W znacznej części składają się one z wody.

Rambutan to cenne źródło witamin z grupy B, witamin A i C. Niewielkie owoce zawierają pokaźne ilości minerałów:

– potasu,

– fosforu,

– cynku,

– żelaza,

– miedzi,

– magnezu,

– wapnia,

– sodu.

Egzotyczny owoc dostarcza nam antyoksydantów wspierających pracę układu odpornościowego. W nasionach rambutanu znajduje się kwas arachidowy, a także kwas oleinowy. Niejadalna skórka owocu zawiera saponiny i taniny.

Rambutan – wpływ na zdrowie

Rambutan to owoc, który ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. I o ile mamy dostęp do świeżych owoców i nie jesteśmy na nie uczuleni – powinniśmy jeść je regularnie.

Jako, że rambutan jest dobrym źródłem witamin i minerałów będzie chronił nasz organizm przed niedoborami tych składników i ich przykrymi skutkami.

Związki zawarte w rambutanach wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego i są bardzo pomocne przy różnego rodzaju infekcjach. Dzięki przeciwutleniaczom, które eliminują wolne rodniki rambutan chroni nas przed nowotworami.

Skórki owoców rambutanu zawierają wiele substancji pozytywnie wpływających na kondycję układu pokarmowego. Przygotowany z nich napar będzie niezastąpiony przy biegunkach, gorączce, a także infekcjach wirusowych i bakteryjnych.

Wysoka zawartość wapnia sprawia, że regularne spożywanie tych owoców chroni nasze zęby i kości, a w dłuższej perspektywie czasu może zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę. Zawartość żelaza sprawia, że po owoce te powinny sięgać osoby zmagające się z anemią.

Rambutan zawiera w swoim składzie sporo wody, dlatego jego jedzenie jest dobrym sposobem na nawodnienie organizmu. Dodatkowo posiada fosfor, który działa ochronnie na nasze nerki. Związki zawarte w owocach rambutanu korzystnie wpływają na płodność. U mężczyzn poprawiają jakość nasienia. Okłady z liści lub korzeni rambutanu pomagają zmniejszyć bóle głowy i zbić gorączkę. Niedojrzałe owoce tradycyjnie stosuje się w leczeniu czerwonki.

Owoce rambutanu są bardzo dobrym źródłem białka, węglowodanów i elektrolitów, dlatego ich spożywanie poleca się sportowcom i osobom aktywnym fizycznie.

Spożywanie rambutanów poprawia wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. 

Rambutan na odchudzanie

Rambutan to bardzo wartościowy owoc, dlatego osoby odchudzające się nie muszą z niego rezygnować. Powinny jednak pamiętać, że jest on dość kaloryczny. 100 g owocu to około 70 kcal. Nie można więc delektować się nim bez opamiętania, co może być trudne ze względu na jego wyśmienity smak.

Soczysty owoc doskonale nawadnia organizm, a ze względu na zawartość błonnika wypełnia nasz żołądek i na długo pozostawia uczucie sytości. Błonnik reguluje trawienie, ogranicza wchłanianie tłuszczów z pożywienia i przyspiesza detoksykację organizmu (trzeba zdawać sobie sprawę, że zanieczyszczenie toksynami może być przyczyną trudności w odchudzaniu).

Wysoka zawartość witamin z grupy B i magnezu sprawia, że rambutan korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Osoby, które włączają go do swojej diety stają się spokojniejsze, lepiej radzą sobie ze stresem, mają lepszą pamięć i koncentrację, a także wyższej jakości sen (jeżeli śpimy źle lub zbyt krótko, proces odchudzania będzie dla nas bardzo trudny pomimo stosowania diety). Powyższe właściwości mają szczególnie duże znaczenie dla osób, które wykazują skłonności do niekontrolowanego objadania się pod wpływem silnych negatywnych emocji.

Co więcej dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów rambutan zapobiega powstawaniu ewentualnych niedoborów żywieniowych (które niestety zdarzają się często u osób, które radykalnie obniżyły kaloryczność swojej diety).

Rambutan – zastosowanie w kuchni

Soczysty miąższ rambutanów w smaku przypomina polską śliwkę, dlatego cieszy się popularnością na całym świecie. W Polsce rambutan można okazjonalnie kupić w wybranych sklepach. Istnieje również możliwość zamówienia go przez internet. Cena owoców nie jest niska ze względu na konieczność ich transportu z odległych, egzotycznych krajów. W niektórych miejscach można dostać rambutan w formie przetworów. Niestety owoc w puszce charakteryzuje się znacznie niższą zawartością składników odżywczych.

Rambutany najlepiej jest spożywać na surowo. Ich skórka jest miękka, dlatego do soczystego miąższu dostaniemy się bez pomocy noża i innych akcesoriów. Owoce te będą znakomitym dodatkiem do deserów, koktajli, czy sałatek. Najlepiej jest spożywać rambutan schłodzony. Posiada on też funkcje ozdobne.

Decydując się na zakup owoców rambutanu pamiętajmy, że ich skórka powinna mieć intensywną barwę, włoski natomiast być lekko zielone na końcach. Jeżeli włoski są zwiędnięte, suche i pozbawione jędrności, jest to dla nas sygnał, że owoc jest już nieświeży.

Przeciwwskazania do spożywania owoców rambutanu

Warto zdawać sobie sprawę, że zjedzenie zbyt dużych ilości owoców rambutanu może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Zarówno skórka jak i nasiona rambutanu zawierają toksyczne substancje, więc nie powinno się ich spożywać. Pomimo pewnych walorów leczniczych mogą one spowodować biegunkę.

Z rambutanów powinny zrezygnować osoby z alergią i nadwrażliwością na te owoce.

Jeżeli uda się nam kupić świeże owoce rambutanu, pamiętajmy, że przebyły one do nas długą drogę. Żeby było to możliwe, wykorzystano środki chemiczne przedłużające ich trwałość. Z tego względu nigdy nie należy spożywać owoców, które nie zostały dokładnie umyte.

Rambutan w kosmetyce

Pestki i liście rambutanu zawierają substancje, które korzystnie wpływają na naszą skórę i włosy. Z tego względu znajdują zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakty z rambutanu można znaleźć w niektórych kosmetykach do pielęgnacji włosów i ciała. Owoc ten ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawdzi się do pielęgnacji skóry trądzikowej. Z kolei wysoka zawartość przeciwutleniaczy jest cenna w preparatach do skóry dojrzałej.

Z liści rambutanu można przygotować pastę, która znakomicie nawilża włosy. Pestki posłużą do produkcji domowej maseczki, która nawilży i rozjaśni skórę.

Rambutan – uprawa

Wyróżniamy siedem odmian rambutanu:

Maharlika to odmiana, której owoce są pokryte różowymi włoskami.

Seekonto jest to odmiana wydająca ciemnoczerwone owoce, których powierzchnia jest pokryta różowymi włoskami.

Lebakbooloos jest efektowną odmianą posiadającą owoce, których cała powierzchnia  pokryta jest żółto-zielonymi włoskami.

Sectangkooweh to charakterystyczna odmiana, której owoce przypominają kształtem figi.

Seematjan wydaje okrągłe owoce posiadające gładką skórkę o brunatnej barwie.

Seelengkeng to odmiana, której znakiem rozpoznawczym są jasnoczerwone owoce pokryte różowymi włoskami.

Seenjonja to odmiana, która wydaje podłużne owoce przypominające orzechy.

blankW naturalnych warunkach rambutany sadzi się na początku pory deszczowej. Młode drzewa powinny być chronione przez liście paproci lub liście palmowe. W egzotycznych krajach rambutan jest zagrożony szkodnikami. Jego liśćmi żywią się takie owady jak Pseudococcus lilacinus i Tessaratoma longicorne. Ze względu na ich obecność konieczne może być stosowanie oprysków chemicznych. Z kolei dojrzałe owoce rambutanu są przysmakiem orientalnej muszki owocowej. Zagrożeniem dla plonów mogą być również nietoperze i ptaki owocożerne.

Jagodzian rambutan jest rośliną tropikalną, jednak można spróbować jego uprawy w domowych warunkach. Trzeba liczyć się jednak z faktem, że drzewko uprawiane w takim środowisku będzie niewielkie, a owoce będą pojawiały się sporadycznie.

Rambutan najlepiej czuje się w głębokim torfie, ewentualnie w organicznej glebie piaszczystej. Idealna gleba powinna posiadać pH od 4,5 do 6. Roślina potrzebuje dużo miejsca, dlatego należy zapewnić jej dużą donicę.

Jako, że rambutan rośnie w krajach o klimacie tropikalnym, konieczne jest zapewnienie mu słonecznego stanowiska i wysokiej (pomiędzy 27 a 30 stopni Celsjusza) temperatury.

Czy wiesz, że:

– „Chôm chôm” to wietnamskie określenie owoców rambutanu. Oznacza „niechlujne włosy” – co odnosi się do charakterystycznych kolców, którymi pokryta jest skórka owoców.

– Nazwa owoców rambutan pochodzi od malezyjskiego słowa rambutan, co oznacza po prostu „owłosiony”.

– Spokrewniony z rambutanem jest orzech longan (Euphoria longana).

– Rambutan był uprawiany przez rdzenne plemiona malajskiej dżungli.

– Jagodzian rambutan jest powszechnie wykorzystywany przez indonezyjską i malajską medycynę naturalną.

– W tej chwili największym na świecie producentem rambutanu jest Singapur.

– Nasiona rambutanu wykorzystywane są do produkcji mydła.

– Rambutan może okazać się niezawodnym, naturalnym lekiem na kaca – przyspiesza on usuwanie alkoholu etylowego z organizmu.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here