Przepis na zdrowe ciasteczka owsiane

0
2

Jeżeli jesteśmy na diecie lub też mamy alergię na gluten, prawdopodobnie odmawiamy sobie słodyczy. Okazuje się, że nie jest to konieczne, gdyż prawdopodobnie możemy pozwolić sobie na zamienniki tradycyjnych łakoci. W sklepach ciężko jest znaleźć ciasteczka, które będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Za to z powodzeniem możemy przygotować je sami. Przedstawiamy sprawdzony przepis na zdrowe ciasteczka owsiane. Będą one znakomitą propozycją na podwieczorek, drugie śniadanie i przekąskę. Smakują bardzo dobrze, kiedy są jeszcze ciepłe, a także na drugi dzień.

Ciasteczka owsiane – jakich składników będziemy potrzebować

Do przygotowania zdrowych ciasteczek owsianych będą nam potrzebne:

  • około 300 g bezglutenowych płatków owsianych (można je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością),
  • garść daktyli,
  • około 50 g posiekanych orzechów laskowych,
  • garść suszonych śliwek,
  • cztery łyżki mąki owsianej bezglutenowej,
  • trzy łyżki nasion chia (można użyć też siemienia lnianego),
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • około 450 ml mleka roślinnego (należy je zagotować),
  • łyżka sezamu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • dwie łyżki oleju kokosowego,
  • szczypta soli,
  • jedna łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia.

Ciasteczka owsiane – przygotowanie w kilku krokach

Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze (nie musimy tego robić gdy zdecydowaliśmy się na zakup płatków błyskawicznych), dodajemy do nich mąkę, posiekane orzechy i przyprawy. Siemię lniane lub nasiona chia mielimy.

Gorące mleko roślinne przelewamy do miski, następnie dodajemy do niego olej kokosowy, siemię lniane (lub nasiona chia), a także daktyle i suszone śliwki. Wszystko blendujemy na jednolitą masę.

Następnym krokiem jest połączenie składników suchych z mokrymi. Po dokładnym wymieszaniu masę należy wstawić na około pół godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu ciasto trzeba rozwałkować (wykładamy je na stolnicę, którą wcześniej posypaliśmy mąką), a następnie wyciąć z niego kółka (lub inne formy). Uważamy, żeby ciasteczka nie wyszły za grube, gdyż to wydłużyłoby czas ich pieczenia. Jednocześnie staramy się, żeby wszystkie były jednakowej grubości i podobnej wielkości.

Piekarnik nastawiamy na sto osiemdziesiąt stopni. Ciasteczka pieczemy przez około dwadzieścia minut. Jeżeli przez ten czas ciasteczka nie zdążyły się zarumienić – pieczemy je około pięć minut dłużej.

Zdrowe ciasteczka owsiane – dlaczego warto?

Jedną z zalet naszych ciasteczek owsianych jest fakt, że nie zawierają one glutenu – są więc idealną przekąską dla osób chorych na celiakię.

Ciastka nie zawierają cukru – źródłem słodyczy są tu daktyle i suszone śliwki, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym niż cukier. Poza tym są źródłem cennych witamin i minerałów.

Płatki owsiane są znakomitym źródłem błonnika – zarówno tego rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik poprawia pracę układu trawiennego. Ma właściwości probiotyczne, gdyż stanowi pożywkę dla dobrych bakterii jelitowych. Co więcej zapewnia nam długotrwałe uczucie sytości – po zjedzeniu kilku ciasteczek jeszcze przez długi czas nie będziemy mieli ochoty na dodatkowe przekąski.

Za sprawą błonnika zdrowe ciasteczka obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu we krwi. Warto zwrócić też uwagę na fakt, że są one trawione powoli, przez co pomagają utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.

Płatki owsiane dostarczają nam również dużych ilości magnezu, potasu i tryptofanu, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na nasz nastrój.

Orzechy to z kolei bardzo dobre źródło witamin z grupy B, a także minerałów takich jak magnez, czy selen.

Zdrowe ciasteczka zostały wzbogacone także o przyprawy – cynamon i goździki, które są odpowiedzialne za ich niepowtarzalny aromat. Co więcej posiadają one prozdrowotne właściwości. Cynamon ma silne działanie przeciwzapalne, a dodatkowo pomaga regulować poziom cukru we krwi. Goździki działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, poprawiają trawienie, obniżają poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Wpływają kojąco na układ nerwowy. Doceniane jest także ich działanie przeciwbólowe.

O ile użyjemy mleka roślinnego, a nie zwierzęcego – zdrowe ciasteczka owsiane staną się bardzo dobrą, wartościową przekąską dla osób stosujących dietę wegańską.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here