Przepis na makaron z sosem pomidorowym i anchois

0

Makaron z sosem pomidorowym i anchois to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest pełne wartości odżywczych i sycące. To propozycja dla osób lubiących oryginalne połączenia smakowe. Przygotowanie makaronu nie powinno sprawić problemu nawet tym, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni.

Makaron z sosem pomidorowym i anchois – co powinno znaleźć się na naszej liście zakupów?

Do przygotowania dania potrzebujemy:

  • połowy opakowania ulubionego makaronu pełnoziarnistego,
  • pomidorów w puszce (jednej puszki – około 400 g),
  • czerwonej papryki,
  • żółtej papryki,
  • jednej puszki anchois,
  • kilkunastu zielonych oliwek,
  • dwóch łyżek kaparów,
  • jednej cebuli,
  • kilku listków świeżej bazylii,
  • dwóch ząbków czosnku,
  • garści suszonych pomidorów,
  • jednej łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprzu Cayenne,
  • oregano (najlepiej świeże, choć sprawdzi się też suszone).

Makaron z sosem pomidorowym i anchois – przygotowanie krok po kroku

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zarumieni, dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną paprykę, pokrojone oliwki, a także kapary. Warzywa mieszamy i dusimy przez kilka minut.

Do warzyw dodajemy pokrojoną bazylię i czosnek, a także suszone pomidory. Doprawiamy do smaku pieprzem Cayenne (uważamy, żeby nie przesadzić) i oregano. Sos jest już gotowy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i przecedzamy. Przekładamy go na talerze, polewamy sosem, następnie układamy na nim anchois i posypujemy resztą bazylii.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here