Pomidor malinowy – charakterystyka, wartości odżywcze, odmiany, uprawa pomidora malinowego

0

Pomidor malinowy jest bardzo chętnie wybierany przez konsumentów ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Jakie wartości odżywcze posiada to warzywo? Jakie są odmiany pomidora malinowego? Czy pomidory malinowe są zdrowe? Jak wygląda ich uprawa?

Czym jest pomidor malinowy?

Pomidor malinowy to bardzo popularna w Polsce odmiana warzywa zaliczanego do rodziny psiankowatych. Wywodzi się on z Ameryki Południowej. Pomidor malinowy wyróżnia się na tle innych pomidorów słodkim, gęstym miąższem i atrakcyjną malinową barwą (od tradycyjnych pomidorów zawsze będą różniły się kolorem). Istnieje kilka odmian pomidora malinowego (różnią się między sobą wielkością, kształtem, smakiem, momentem owocowania), które znakomicie sprawdzają się do uprawy w ogrodach. Warzywa te znakomicie smakują na surowo. Na ich bazie można przygotowywać rozmaite przetwory. Dodatkowo są one źródłem cennych składników odżywczych.

Pomidor malinowy – odmiany

Popularnymi odmianami pomidora malinowego są:

Maliniak jest to odmiana bardzo plenna, charakteryzująca się sztywną łodygą, tworząca bardzo duże owoce (z tego względu konieczne jest jej palikowanie). Owoce tej odmiany są żebrowate i lekko spłaszczone. Ich różowy miąższ jest bardzo aromatyczny. Maliniak wykazuje dość dużą odporność na działanie czynników zewnętrznych.

– Odmiana Malinowy Warszawski charakteryzuje się dość silnym wzrostem, a także bardzo obfitym owocowaniem (jest w stanie wydać nawet 9 kilogramów owoców z jednego krzewu). Jest to odmiana wczesna. Malinowy Warszawski daje duże, żebrowane owoce o spłaszczonym kształcie. Ich skórka jest cienka, a miąższ słodki, soczysty i mięsisty.

Malinowy Olbrzym jest odmianą średnio-późną. Wymaga ona palikowania, ponieważ rośnie bardzo wysoko, a jej wielkie owoce mogą łamać pędy. Pomidory tej odmiany są bardzo smaczne, mięsiste i słodkie (najsłodsze są te, które rosły na mocno nasłonecznionych stanowiskach).

Bawole serce to odmiana, która wydaje owoce o bardzo charakterystycznym – sercowatym kształcie. Owoce są wyjątkowo smaczne, a ponadto bardzo duże (jedna sztuka może osiągać nawet 600 g wagi).

Adonis zaliczany jest do odmian wczesnych. Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem. Jego owoce są duże, a dodatkowo wyjątkowo odporne na pękanie.

Faworyt jest średnio wczesną odmianą o dużych i kulistych owocach. Charakteryzuje ją umiarkowane tempo wzrostu. Najlepiej jest uprawiać ją na dwa pędy.

Malinowy Kujawski jest odmianą średnio wczesną, która charakteryzuje się owocami o kulistym kształcie i średniej wielkości.

Malinowy Retro to wczesna odmiana, która wyróżnia się silnym wzrostem. Wydaje ona owoce średniej wielkości o kulistym, ewentualnie sercowatym kształcie. Pomidory tej odmiany nie mają skłonności do pękania.

Malinowy Ożarowski to silnie rosnąca, wczesna odmiana, która wydaje owoce średniej wielkości. Pomidory tej odmiany są kuliste i odporne na pękanie.

Pomidor malinowy – wartości odżywcze

Pomidor malinowy charakteryzuje się wysoką zawartością cennych dla naszego zdrowia substancji. Znajdziemy w nich sporo witamin z grupy B, witaminy A, C i K. Bardzo ważnym składnikiem pomidorów malinowych jest likopen.

Warzywa te dostarczają nam też minerałów:

– potasu,

– żelaza,

– fosforu,

– magnezu,

– sodu,

– czy wapnia.

Wszystkie pomidory malinowe zawierają błonnik, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Warzywa te są zdrowe zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce termicznej (ze względu na zawartość likopenu – silnego antyoksydantu, który uaktywnia się podczas podgrzewania).

Malinowe pomidory doskonale komponują się z zielonymi i niskoskrobiowymi warzywami, a także tłuszczem i wysokotłuszczowymi białkami (znajdują się one między innymi w nasionach, czy awokado). Takie połączenia sprawiają, że organizm jest w stanie łatwiej przyswajać cenne składniki odżywcze zawarte w pomidorach malinowych. 

Uprawa pomidora malinowego

Pomidory malinowe nadają się do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Tego typu pomidory świetnie sprawdzają się w uprawach amatorskich. Można uprawiać je pod osłonami (jest to lepszy wybór, gdy sadzimy odmianę podatną na pękanie) i w gruncie.

Pomidory malinowe można uprawiać z nasion (trzeba pamiętać, ze terminy wysiewu są zależne od warunków atmosferycznych), jednak zdecydowanie częściej wysadza się do gruntu ich sadzonki. Nasiona pomidora malinowego mogą kiełkować w temperaturze powyżej 16 stopni Celsjusza.

Dla pomidorów malinowych należy przygotować podłoże przepuszczalne i zasobne w próchnicę. Przed posadzeniem warzyw warto upewnić się, że podłoże jest wolne od zanieczyszczeń. W ten sposób zminimalizujemy ryzyko rozwoju chorób roślin.

Ze względu na zagrożenie chwastami zaleca się ściółkowanie podłoża pod sadzonkami. Pomidory trzeba sadzić w odpowiednich odstępach. Odległość pomiędzy poszczególnymi sadzonkami to od 40 do 80 centymetrów. Natomiast rzędu powinny być oddalone od siebie o 80 do 100 centymetrów. Większość pomidorów malinowych wymaga palikowania (czyli podpór, na których będą mogły się wesprzeć).

W przypadku pomidorów malinowych jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych jest obfite i regularne podlewanie (nawet 15 litrów na jedną roślinę). Zbyt mała ilość wody może doprowadzić do ciemnienia, a następnie zamierania pędów. Z wodą nie można jednak przesadzić, gdyż zbyt duża jej ilość może stać się przyczyną chorób grzybowych.

Pomidory malinowe powinno się nawozić nawozami z dodatkiem potasu i fosforu.

Zastosowanie pomidorów malinowych w kuchni

pomidorowe przetworyPomidory malinowe smakują wybornie, dlatego warto jest spożywać je na surowo. Będą one znakomitym dodatkiem do kanapek i sałatek (w przypadku popularnej sałatki ze świeżym ogórkiem należy skropić pomidory sokiem z cytryny, w przeciwnym razie stracą one całą witaminę C). Na ich bazie można przygotowywać przeciery, sosy, keczupy, konfitury, zupy, a także sok pomidorowy.

Jeżeli dysponujemy dużą ilością pomidorów malinowych, możemy spróbować przygotować z nich zdrowe chipsy. Ciekawym dodatkiem do wykwintnych zup i sosów będą kiszone pomidory.

Pomidory malinowe można smażyć, suszyć, piec i dusić.

Przeciwwskazania do spożywania pomidorów malinowych

Choć pomidory malinowe zaliczane są do najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, musimy pamiętać, że nie będą odpowiednie dla wszystkich. Przeciwwskazaniem do spożywania dużych ilości pomidorów malinowych są takie schorzenia jak między innymi dna moczanowa, zgaga, czy reumatoidalne zapalenie stawów. Warzywa te (szczególnie w dużej ilości) mogą wywołać zgagę nawet u osób, które na co dzień nie mają problemów z układem trawiennym.

Pomidory malinowe u niektórych osób mogą wywołać reakcje alergiczne, dlatego osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie pokarmowe powinny spożywać je ostrożnie i uważnie obserwować reakcje swojego organizmu.

Przeciwwskazaniem do spożywania pomidorów malinowych jest ciąża i okres karmienia piersią. Warzyw tych nie należy podawać bardzo małym dzieciom. Dietetycy zalecają, żeby wprowadzać pomidory malinowe do diety dziecka stopniowo.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here