Pokrzywa indyjska należy do ziół, które znalazły zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej. Z roku na rok staje się ona coraz bardziej popularna na całym świecie, a to między innymi ze względu na pozytywny wpływ na odchudzanie. Jakie właściwości posiada pokrzywa indyjska? Kto szczególnie skorzysta na jej suplementacji? Czy istnieją przeciwwskazania do jej stosowania?
Czym jest pokrzywa indyjska?
Pokrzywa indyjska (Plectranthus barbatus) jest wieloletnią rośliną, pod wieloma względami przypominającą pokrzywę zwyczajną. Rośnie ona przede wszystkim w Azji Południowo-Wschodniej. Jest ona znana głównie ze względu na zawartość substancji aktywnej – forskoliny (coleonolu), która charakteryzuje się szeregiem leczniczych właściwości. Wyciągi z korzeni pokrzywy indyjskiej od wieków stosowane były w leczeniu chorób układu krążenia, układu oddechowego, pokarmowego czy nerwowego. Współczesne zainteresowanie tą rośliną wynika przede wszystkim z jej pozytywnego wpływu na procesy odchudzania.
Jakie właściwości posiada pokrzywa indyjska?
Działanie lecznicze pokrzywy indyjskiej jest możliwe ze względu na zawartość w niej forskoliny (coleonolu), która obecna jest przede wszystkim w korzeniach i liściach tej rośliny, a także kwasu rozmarynowego. Kwas rozmarynowy cechuje się silnym działaniem:
- przeciwzapalnym,
- przeciwbakteryjnym,
- przeciwwirusowym.
Jest on ponadto silnym antyoksydantem, co oznacza, że niszczy wolne rodniki, przeciwdziałając nowotworom i spowalniając procesy starzenia się organizmu. Warto wspomnieć, że kwas rozmarynowy jest inhibitorem enzymów, które uczestniczą w rozkładzie kwasu hialuronowego. Posiada on również działanie uspokajające (występuje on w składzie leków uspokajających i przeciwzapalnych).
Forskolina z kolei jest substancją zwiększającą stężenie cyklicznego AMP (cAMP) w komórkach.
Współcześnie w sklepach można znaleźć ekstrakty z pokrzywy indyjskiej lub samą forskolinę, która najczęściej dostępna jest w postaci kapsułek.
Plectranthus barbatus tradycyjnie wykorzystywana była w leczeniu chorób:
- układu krążenia,
- układu pokarmowego,
- oddechowego,
- a także nerwowego – przede wszystkim przy problemach z bezsennością.
Współcześnie docenia się również jej wpływ na odchudzanie.
Pokrzywa indyjska na odchudzanie
Obecna w pokrzywie indyjskiej forskolina sprawia, że proces rozkładu tłuszczu nasila się. Zahamowany zostaje natomiast proces syntezy lipidów. W praktyce oznacza to, że substancja ta przyspiesza spalanie już istniejącej tkanki tłuszczowej i zapobiega odkładaniu się nowego tłuszczu.
Silnie działająca forskolina ma właściwości poprawiające pracę tarczycy, która to przyspiesza metabolizm. Sprawny metabolizm sprawia natomiast, że chudniemy bardzo szybko.
Dodatkowo forskolina aktywuje enzym HSL w komórkach tkanki tłuszczowej. Dzięki niemu zapasowy tłuszcz transportowany jest do narządów (między innymi do mięśni), które potrzebują natychmiastowego zaopatrzenia w energię.
Dla osób odchudzających się ważny będzie także fakt, że substancja ta przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej. Jest to tym ważniejsze, że w przypadku wielu nieprzemyślanych diet odchudzających w pierwszej kolejności spalane są mięśnie.
Jak widać Plectranthus barbatus aktywuje wiele procesów odpowiedzialnych za spalanie tkanki tłuszczowej. Żeby cieszyć się utratą masy ciała należy pamiętać, żeby przyjmować ją regularnie. Dodatkowo nie jest ona w stanie zastąpić odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Może jedynie je wspomagać i sprawiać, że pożądane efekty zauważymy szybciej. Zaletą tej rośliny jest też fakt, że nie powoduje ona skutków ubocznych.
Pokrzywa indyjska na wzmocnienie odporności
Plectranthus barbatus powinny zainteresować się nie tylko ci, którzy chcą schudnąć, ale też osoby cierpiące z powodu obniżonej odporności. Roślina ta wspiera pracę układu immunologicznego. Wspiera walkę z bakteriami, wirusami i grzybami, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Jest bardzo pomocna nie tylko w przypadku infekcji, wspomaga także leczenie chorób autoimmunologicznych takich jak Hashimoto, alergie czy łuszczyca.
Spożywanie pokrzywy indyjskiej polecane jest także w profilaktyce przeciwnowotworowej – hamuje ona rozwój nowotworów i może zapobiegać tworzeniu się przerzutów.
Pokrzywa indyjska na zdrowe serce
Już starożytna medycyna hinduska doceniła pozytywny wpływ pokrzywy indyjskiej na układ krążenia. Zawarta w niej forskolina zapobiega tworzeniu się zakrzepów, a ponadto rozszerza naczynia krwionośne. Ta niezwykła roślina:
- niweluje procesy zapalne,
- poprawia krążenie krwi,
- obniża także ciśnienie.
Za jej sprawą nasze serce jest lepiej ukrwione i pracuje efektywniej.
Pokrzywa indyjska a układ nerwowy
Regularne spożywanie pokrzywy indyjskiej pozytywnie wpływa na nasz nastrój – jest w stanie zapobiegać stanom depresyjnym. Warto przyjmować ją również w stanach przewlekłego stresu i problemach z zasypianiem.
Pokrzywa indyjska – przeciwwskazania
Po pokrzywę indyjską nie powinny sięgać osoby z niskim ciśnieniem krwi, gdyż roślina ta jeszcze bardziej je obniża. Nie będzie ona odpowiednia także dla chorych na wrzody żołądka i dwunastnicy, czy refluks. Plectranthus barbatus nie może być stosowana przez osoby mające problemy z krzepliwością krwi. Ze względu na brak badań co do jej bezpieczeństwa w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią, nie może być ona stosowana przez te grupy.