Pitaja (smoczy owoc) – charakterystyka, wartości odżywcze, walory prozdrowotne

0

Pitaja to tropikalny owoc, który charakteryzuje się ciekawymi walorami smakowymi. Jakie wartości odżywcze posiada pitaja? W jaki sposób smoczy owoc wpływa na ludzkie zdrowie? Czy pitaja jest odpowiednia dla osób odchudzających się? Jakie są przeciwwskazania do jej spożywania?

Czym jest pitaja?

Pitaja (nazywana także smoczym owocem lub truskawkową gruszką) jest to owoc niektórych gatunków sukulentów, należących zazwyczaj do rodzaju Stenocereus i Hylocereus. Charakterystyczne dla tych roślin jest kwitnienie jedynie w nocy. Kaktusy wytwarzające owoce pitai wyróżniają się białymi, intensywnie pachnącymi kwiatami. Waga miąższu owoców może wynosić do 600 g. Zawiera on dużo czarnych, jadalnych pestek, które są podobne do pestek kiwi. Pitaja wywodzi się z Ameryki Środkowej i Meksyku. Współcześnie uprawiana jest w Azji Południowo-Wschodniej, Izraelu i Chinach.

Pitaja – wartości odżywcze

Pitaja jest to owoc, który w 80% składa się z wody. Owoc dostarcza nam węglowodanów, błonnika, likopenu, sporych ilości witaminy C (będącej silnym przeciwutleniaczem), witamin z grupy B, witamin A i E. W jego składzie znajdują się również minerały:

– żelazo,

– wapń,

– fosfor.

W pitai znajdziemy również duże ilości związków betalainowych, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.

Smoczy owoc dostarcza nam cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera on kwas linolowy i kwas α-linolenowy (znaczna ich ilość znajduje się w czarnych drobnych nasionach pitai). Smoczy owoc jest też źródłem kwasu oleinowego, stearynowego i palmitynowego.

Składniki odżywcze pochodzą z miąższu, nasion, a także skórki owoców pitai.

Pitaja – wpływ na zdrowe

blankZe względu na dużą ilość antyoksydantów pitaja wzmacnia naszą odporność. Jeżeli mamy taką możliwość – sięgajmy po nią w sezonie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną, kiedy nasz organizm jest najbardziej narażony na infekcje. Regularne jedzenie smoczych owoców może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na wiele chorób, w tym również chorób nowotworowych.

Udowodniono, że pitaja zmniejsza insulinooporność, zmniejsza stany zapalne w organizmie, chroni przed stłuszczeniem wątroby.

Obecność żelaza sprawia, że owoce pitai mogą chronić nas przed anemią. Z kolei magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B sprawiają, że smoczy owoc wspiera funkcjonowanie ludzkiego układu nerwowego. Może on obniżać poziom stresu, poprawiać pamięć i koncentrację, a także ułatwiać zasypianie.

Zawartość błonnika sprawia, że smoczy owoc przyczyni się do zachowania dobrej kondycji układu pokarmowego. Zapobiega on wzdęciom, zaparciom, dba o wysoką jakość mikroflory jelitowej.

Spożywanie pitai może przynieść wiele korzyści naszemu sercu. Włączenie go do menu może doprowadzić do spadku stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, przy jednoczesnym wzroście poziomu cholesterolu dobrego. W efekcie pitaja zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zastosowanie smoczego owocu w kuchni

blankSmoczy owoc znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na zawartość składników odżywczych najlepiej jest jeść je na surowo (jadalny jest zarówno miąższ jak i znajdujące się w nim nasiona). Idealny do spożycia owoc posiada gładką i miękką skórkę. Nie powinien posiadać brązowych liści ani ciemnych plam (kiedy je widzimy, oznacza to, że owoc jest już przejrzały).

Z owoców pitai przyrządza się soki i różnego rodzaju przetwory (na przykład dżemy, kremy, musy, sorbety, lody). Do spożycia nadają się także kwiaty tej rośliny – na ich bazie można przygotowywać lecznicze napary.

Smoczy owoc będzie znakomitym dodatkiem do sałatek, czy koktajli (dzięki wysokiej zawartości wody dobrze gasi pragnienie).

Na rynku dostępna jest sproszkowana pitaja, którą można dodawać do deseru, a także innych potraw celem uzupełnienia ich wartości odżywczych.

Pitaja na odchudzanie

Pitaja jest jednym z owoców, po który bez obaw mogą sięgać osoby odchudzające się. Jest on niskokaloryczny – w 100 g owocu znajduje się zaledwie 52 kcal. Smoczy owoc pomimo niskiej wartości energetycznej dostarcza nam witamin i minerałów, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia. Regularne jego spożywanie może chronić przed częstymi na diecie redukcyjnej niedoborami.

Ze względu na zawartość błonnika smoczy owoc zapewnia nam długotrwałe uczucie sytości, co ma szczególnie duże znaczenie, gdy mamy skłonność do podjadania pomiędzy posiłkami.

Pitaja jest słodkawa, miękka, daje uczucie orzeźwienia. Jej smak jest niekiedy porównywany do smaku melona lub kiwi. Zaleca się, żeby spożywać owoce zmrożone.

Przed spożyciem smoczy owoc trzeba dokładnie umyć i przekroić na pół. Miąższ wydrążamy przy pomocy łyżeczki. Smoczy owoc może być również wykorzystywany w celach dekoracyjnych.

Zastosowanie pitai w kosmetyce

Smoczy owoc znajduje zastosowanie w kosmetyce. Szczególnie cenny dla naszej skóry jest olejek pozyskiwany z nasion pitai. Nadaje się on do pielęgnacji skóry twarzy, a także całego ciała. Pełen witamin i minerałów owoc jest doskonałą bazą do przygotowywania domowych maseczek. Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów maseczki z pitai wygładzają skórę, działają przeciwzapalnie, przyspieszają gojenie się ran (z tego względu mogą z nich korzystać osoby z trądzikiem), ujędrniają skórę, zmniejszają widoczność zmarszczek.

Przeciwwskazania do spożywania smoczego owocu

Ze względu na obecność wielu prozdrowotnych substancji spożywanie pitai dla znacznej części ludzi będzie wiązało się z samymi korzyściami. Jednocześnie należy pamiętać, że u niektórych owoc ten będzie powodował reakcje alergiczne. Przypuszcza się, że smoczy owoc zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia alergii pokarmowej u osób mających skłonność do alergii.

Pitaja – uprawa

blankPitaja w naturalnych warunkach rośnie jedynie w krajach o klimacie tropikalnym. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby spróbować wyhodować ją w domu.

Smoczy owoc można wyhodować z nasion (w niektórych sklepach ogrodniczych można kupić sadzonki pitai), choć trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż ich wzrost jest powolny. 

Dla pitai powinniśmy przygotować ziemię ogrodową lub doniczkową. Pamiętajmy, że pitaja do prawidłowego rozwoju potrzebuje dość dużo miejsca (w jej przypadku najlepiej sprawdzą się wąskie i głębokie donice). Roślina najszybciej rośnie na nasłonecznionych stanowiskach. Potrzebuje ona również dużo ciepła (minimalna temperatura, którą smoczy owoc jest w stanie znieść to 10 stopni Celsjusza).

Pitai należy zapewnić podporę, do której będzie mogła się przyczepić. 

Jako, że smoczy owoc jest sukulentem – nie potrzebuje dużo wody i dobrze radzi sobie w czasie suszy (niezbędne do życia płyny przechowywane są w grubych, mięsistych liściach). Od czasu do czasu warto jest nawozić pitaję przy użyciu nawozów do kaktusów.

Czy wiesz, że:

– Kwiaty pitai, które kwitną jedynie nocą nazywa się niekiedy „księżycowymi kwiatami”, czy „królową nocy”. Kwiaty te są jadalne.

– Gatunki, z których pochodzą owoce pitai to: Hylocereus undatus (tzw. czerwona pitaja) – charakteryzująca się różowo-fioletową skórką z białym miąższem, często spotykana pod nazwą Dragonfruit (smoczy owoc), Hylocereus costaricensis (określana jako pitaja z Kostaryki) cechuje się owocami o czerwonej skórce i czerwonym miąższu, Hylocereus megalanthus (określana jako żółta pitaja) to gatunek wyróżniający się żółtą skórką i białym miąższem.

– Nazwa smoczy owoc nawiązuje do zewnętrznej budowy pitai, która przypomina łuski smoka.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here