Pieczarki – charakterystyka, wpływ na zdrowie, jak wykorzystać pieczarki w kuchni

0
15

Większość z nas wykorzystuje pieczarki w kuchni przede wszystkim z powodu ich doskonałych walorów smakowych. Dodatkowo nigdy nie mamy problemów z ich zakupem – są one dostępne w sklepach praktycznie przez cały rok. Prawdopodobnie większość osób nie zdaje sobie sprawy, że w grzybach tych obecne są wartościowe witaminy i minerały. Okazuje się, że pieczarka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa.

Czym jest pieczarka?

Pieczarka to grzyb, który zaliczamy do rodziny pieczarkowatych. Współcześnie możemy spotkać wiele gatunków pieczarek. Większość z nich jest jadalna, choć należy zdawać sobie sprawę z tego, że istnieją również pieczarki trujące. Pieczarka dwuzarodnikowa cieszy się największą popularnością i możemy spotkać ją w większości sklepów spożywczych. Pieczarki są popularnym dodatkiem do wielu potraw. Okazuje się, że zawierają one wiele składników odżywczych.

Jakie właściwości mają pieczarki?

Przez wiele lat dietetycy radzili nam, żeby ograniczyć spożycie pieczarek, gdyż są one ciężkostawne. Współcześnie odchodzi się od tego stanowiska i wskazuje na wysoką zawartość prozdrowotnych witamin i minerałów.

Pieczarki w większości składają się z wody. Niewielki ich procent to białko i węglowodany. Są za to dobrym źródłem błonnika i witamin z grupy B:

  •  B2,
  • B3,
  • B5,
  • B9,
  • B12.

Należą one do niewielu produktów roślinnych charakteryzujących się zawartością witaminy B12, dlatego powinny znaleźć się w menu osób stosujących dietę wegańską.

W pieczarkach znajdziemy ponadto lektyny, czyli białka lub glikoproteiny, które są w stanie wiązać węglowodany, a współcześnie uważa się, że mogą mieć one działanie przeciwnowotworowe.

Pieczarki zawierają spore ilości przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, spowalniając tym samym procesy starzenia organizmu i chroniąc przeciw nowotworom.

W grzybach tych znajdziemy także tyrozynazę – białko chroniące przed nowotworami.

Pieczarki na wzmocnienie odporności

Jedzenie pieczarek jest rekomendowane wszystkim tym, którzy chcieliby poprawić odporność swojego organizmu. Dotychczas przeprowadzone badania sugerują, że pieczarki są w stanie hamować rozwój niektórych bakterii i grzybów.

Pieczarki na odchudzanie

Osoby odchudzające się nie powinny obawiać się pieczarek. Grzyby te zawierają sporo błonnika, który pod wpływem wody pęcznieje w żołądku i przez długi czas zapewnia nam uczucie sytości. Na korzyść pieczarek przemawia także niewielka zawartość kalorii – w 100 g mają ich zaledwie 28.

Nie należy jednak przesadzać z ich spożyciem, ponieważ są ciężkostrawne i stanowią prawdziwe wyzwanie dla naszego układu trawienia. Problemy ze strawieniem pieczarek wynikają przede wszystkim z faktu, że zawierają one chitynę – wielocukier, którego nie jesteśmy w stanie strawić.

Nie ma jednak przeciwwskazań, żeby pieczarki były smacznym i aromatycznym dodatkiem do potraw.

Przepis na makaron z pieczarkami i szpinakiem

Dzięki pieczarkom możemy szybko przygotować pożywny obiad. Do tego celu potrzebujemy:

  • 60 g pieczarek,
  • około 200 g makaronu pełnoziarnistego,
  • kilkanaście liści szpinaku,
  • łyżkę klarowanego masła,
  • dwa lub trzy ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • natkę pietruszki,
  • opcjonalnie kawałek żółtego sera.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, szpinak myjemy, natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Pieczarki i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym, kiedy zmiękną i nieco się zarumienią dodajemy liście szpinaku (opcjonalnie możemy dodać do nich odrobinę śmietany lub serka mascarpone). Makaron łączymy z pieczarkami czosnkiem i szpinakiem. Doprawiamy do smaku, a następnie posypujemy startym serem i natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here