Owsianka na śniadanie – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jak zrobić najlepszą owsiankę, owsianka w sezonie jesienno-zimowym

0
69

Owsianka jest w Polsce jedną z częściej wybieranych propozycji śniadaniowych. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy, że jest ona zarówno smaczna, jak i zdrowa. Kiedy szczególnie warto sięgnąć po owsiankę? Jak przyrządzić owsiankę, która będzie pełna składników odżywczych?

Jakie właściwości ma owsianka?

Owsianka to potrawa, której bazą są płatki owsiane. Zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B, które są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu i całego układu nerwowego. Płatki owsiane to również źródło witaminy E, która chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, zapewnia piękną skórę, włosy i paznokcie, a dodatkowo pozytywnie wpływa na płodność. W niepozornych płatkach można znaleźć również pokaźne ilości związków mineralnych, takich jak:

  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • i cynk.

Mamy wiele możliwości wzbogacenia właściwości owsianki. Będzie ona miała więcej wapnia, jeżeli zamiast wody użyjemy do jej gotowania mleka. Weganie mogą zrezygnować z mleka koziego lub krowiego, na rzecz mleka roślinnego (praktycznie każde będzie smakowało znakomicie w towarzystwie płatków owsianych.

Dodatek orzechów wzbogaci potrawę śniadaniową o witaminy, minerały, a także aminokwasy. Zarówno latem, jak i zimą możemy dodawać do owsianki świeże owoce. Latem warto wykorzystać owoce sezonowe, zimą z kole doskonale sprawdzą się jabłka, gruszki i banany. Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych owoców, równie dobrym wyborem będą owoce mrożone.

Idealna owsianka na zimowe chłody

Owsianka to bardzo dobra propozycja na zimowe śniadanie. Żeby była jak najzdrowsza, dobrze jest dodać do niej produkty o działaniu rozgrzewającym. Kiedy temperatura za oknem nie zachęca nas do wychodzenia z domu, doskonale rozgrzeje nas owsianka z:

  • prażonymi jabłkami,
  • miodem,
  • i cynamonem.

Możemy ugotować ją na mleku migdałowym, które również podziała na nasz organizm rozgrzewająco. Cynamon jest przyprawą o właściwościach rozgrzewających, przeciwzapalnych, jest również bogaty w antyoksydanty, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Również miód znakomicie nas rozgrzeje i pomoże walczyć z infekcjami. Należy jednak mieć na względzie, żeby nie dodawać go zbyt dużo, gdyż zawiera on sporo cukru.

Owsianka na zimę – przygotowanie

Przygotowanie owsianki jest dziecinnie proste i nie wymaga od nas wiele czasu, co z pewnością przyczynia się do zwiększenia popularności tej potrawy.

Do przygotowania jednego śniadania potrzebujemy około sześć łyżek płatków owsianych, łyżeczkę miodu, szklankę mleka migdałowego, jednego jabłka, dużą szczyptę cynamonu.

Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w niewielkie kawałki i prażymy na patelni. Kiedy jest już miękkie zakręcamy ogień. Płatki owsiane przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy. Kiedy mleko zacznie wrzeć, zdejmujemy naczynie z ognia. Do płatków dodajemy uprażone jabłko, łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na kilka minut. Na koniec posypujemy owsiankę cynamonem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here