Orzechy tygrysie (cibora jadalna, chufa, migdały ziemne) – charakterystyka, właściwości

0

Orzechy tygrysie choć mało znane w Polsce, w Hiszpanii cieszą się ogromną popularnością. Na ich bazie produkuje się napój chłodzący – horchata de chufa. Czym są orzechy tygrysie? Jakie są ich wartości odżywcze? W jaki sposób chufa wpływają na ludzkie zdrowie? Czy istnieją przeciwwskazania do ich spożywania?

Czym są orzechy tygrysie?

Orzechy tygrysie (znane również pod nazwami: chufa, migdały ziemne, cibora jadalna) są to bulwy trawiastej rośliny, którą zaliczamy do rodziny ciborowatych. Roślina ta posiada trójgraniastą łodygę, która może osiągnąć do 100 centymetrów wysokości. Jej liście są równowąskie, a drobne kwiaty zbierają się na szczycie pędu. Cibora jadalna wytwarza dwa typy kłączy. Pierwsze z nich rosną poziomo – rozwijają się z nich pędy naziemne. Drugie z kolei skierowane są ukośnie w dół – wytwarzają drobne bulwy, z wyglądu przypominające orzechy. Cibora jadalna posiada bulwiaste korzenie, których długość sięga około 3 centymetrów. Roślina w naturalnych warunkach występuje w Afryce, Europie południowej, Azji południowej, Ameryce, a także na Madagaskarze. Orzechy tygrysie są jadalne, pełne substancji odżywczych.

Orzechy tygrysie – wartości odżywcze

W składzie orzechów tygrysich znajdziemy błonnik pokarmowy (nawet 21 g błonnika na 100 g produktu). Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (zawierają przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6), a także białka (z tego względu powinny się nimi zainteresować osoby stosujące dietę wegańską). Migdały ziemne zawierają witaminy C, E. Dostarczają też niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu związków mineralnych:

– magnezu,

– żelaza,

– wapnia,

– potasu,

– fosforu,

– sodu,

– miedzi,

– cynku,

– czy manganu.

Do cennych składników, w które obfitują bulwy cibory jadalnej zaliczamy fitosterole, a wśród nich beta-sitosterol (stanowi około 50% wszystkich fitosteroli), stigmasterol (około 20%) i kampesterol (około 15%). Chufa zawierają także flawonoidy.

Orzechy tygrysie – wpływ na zdrowie

Chufa wykazują korzystny wpływ na kondycję ludzkiego organizmu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika przyspieszają usuwanie toksyn, regulują pracę układu trawiennego.

Obecność skrobi opornej sprawia, że chufa mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasze jelita – skrobia jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych, co oznacza, że posiada właściwości probiotyczne. Pozytywny wpływ na jelita jest równoznaczny z korzystnym oddziaływaniem na układ odpornościowy.

Napój przygotowywany z migdałów ziemnych – horchata de chufa jest skutecznym środkiem na biegunkę. Z migdałów ziemnych wytwarza się mleko roślinne, które może być dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Jest ono polecane osobom z nietolerancją laktozy, a także stosującym dietę wegańską.

Obecność argininy sprawia, że chufa są w stanie skutecznie obniżać ciśnienie tętnicze, co z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Związki obecne z w migdałach ziemnych pomagają regulować poziom glukozy we krwi, dlatego bulwy te są odpowiednie dla osób z cukrzycą.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że migdały ziemne pomagają neutralizować i usuwać z organizmu wolne rodniki. W efekcie chronią one DNA przed uszkodzeniami, zmniejszają ryzyko ciężkich chorób (na przykład nowotworów), co więcej opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Orzechy tygrysie na odchudzanie

Orzechy tygrysie zalecane są osobom stosującym diety odchudzające. W 100 g świeżych orzechów tygrysich znajdziemy około 270 kcal, natomiast w suszonych – średnio 430 kcal. Dodatkowo migdały ziemne zawierają sporo błonnika, który w kontakcie z wodą pęcznieje i zapewnia nam długotrwałe uczucie sytości. Błonnik przyspiesza też oczyszczanie organizmu z toksyn, co może mieć znaczący wpływ na tempo chudnięcia.

Przeciwwskazania do spożywania cibory jadalnej

Orzechy tygrysie zaliczane są do produktów bardzo bezpiecznych. Jedynym przeciwwskazaniem do ich spożywania jest alergia (co jednak zdarza się wyjątkowo rzadko). Choć chufa charakteryzują się składem bardzo podobnym do orzechów, zdecydowanie rzadziej przyczyniają się do występowania reakcji alergicznych.

Reakcje alergiczne, które mogą wystąpić po spożyciu migdałów ziemnych to na przykład: wysypkę, opuchnięcie okolicy ust i oczu (niekiedy pojawiają się drobne i dość bolesne owrzodzenia wokół ust), zaczerwienienie skóry, trudności z oddychaniem, a także uczucie mrowienia w ustach.

Orzechów tygrysich nie powinno się spożywać w dużych ilościach, gdyż zawierają one sporo błonnika. Błonnik choć jest nam bardzo potrzebny, w nadmiarze może utrudnić przyswajanie cennych składników odżywczych z pożywienia i doprowadzić do niedoborów (na zmniejszenie wchłanialności witamin mogą mieć wpływ także fityniany, garbniki, szczawiany i saponiny zawarte w bulwach cibory jadalnej). Po spożyciu dużej ilości błonnika mogą pojawić się wzdęcia i bóle brzucha. Ze względu na błonnik chufa nie są polecane osobom zmagającym się z zespołem jelita nadwrażliwego.

Czy wiesz, że: 

– Cibora jadalna do prawidłowego wzrostu potrzebuje żyznej i wilgotnej gleby, a także dużo ciepła (rośnie tylko w klimacie tropikalnym).

– Migdały ziemne zaliczane są do superfoods – w ich składzie znajduje się wszystko, czego człowiek potrzebuje do przeżycia.

– Chufa były znane i cenione już przez starożytnych Egipcjan (suszone bulwy umieszczane były nawet w sarkofagach zmarłych).

– Odkrycia archeologiczne sugerują, że bulwy cibory jadalnej były najważniejszym pożywieniem Paranthropus boisei (jest to wczesny gatunek człowieka żyjący w Afryce wschodniej od 2,3 do 1,2 miliona lat temu. Archeologowie są zdania, że orzechy tygrysie mogły stanowić aż 80% jego diety.

– W Hiszpanii chufa pojawiły się w średniowieczu za sprawą Arabów.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here