Olejek lawendowy – dlaczego warto używać go do pielęgnacji skóry i włosów

0
5

Olejek lawendowy kojarzy się nam przede wszystkim z aromaterapią. Pomaga on zwalczyć stres, działa uspokajająco, ułatwia zasypianie, dlatego często stosuje się go wieczorem. Warto zdawać sobie sprawę, że olejek lawendowy jest ceniony również w kosmetyce. Z powodzeniem można wykorzystywać go do pielęgnacji skóry i włosów. Jak własnoręcznie zrobić olejek lawendowy?

Czym jest olejek lawendowy?

Mianem olejku lawendowego określamy olejek eteryczny, który pozyskiwany jest z kwiatów lawendy – rośliny zaliczanej do rodziny jasnotowatych. Ma on postać bezbarwnej, czasem lekko żółtej cieczy. Posiada on właściwości lecznicze, a jednocześnie jest na tyle delikatny, że większość osób bez obaw może stosować go bezpośrednio na skórę. Skuteczność olejku lawendowego wynika z jego niezwykłego składu. Zawiera on między innymi flawonoidy i fitosterole, garbniki, linalol, octan linalolu, ocymeny, kumaryny, lawendulol. Olejek lawendowy jest dostępny w aptekach i sklepach zielarskich, a jego cena nie przekracza zazwyczaj dwudziestu złotych. Można go również wyprodukować samodzielnie.

Olejek lawendowy w pielęgnacji twarzy

Pozyskiwany z lawendy olejek eteryczny znakomicie sprawdzi się do pielęgnacji twarzy. Współcześnie w sklepach znajdziemy wiele kosmetyków z jego dodatkiem. Jest on szczególnie polecany do pielęgnacji skóry trądzikowej i takiej, na której zauważalne są już pierwsze objawy starzenia. Olejek lawendowy zawiera duże ilości antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się naszej skóry. Regularnie stosowany odmładza ją i chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Co więcej poprawia on ukrwienie i koloryt skóry.

Do niewątpliwych atutów olejku lawendowego należy zaliczyć jego działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwzapalne. Ma on również zdolność pochłaniania nadmiaru sebum. Tak działający produkt idealnie sprawdzi się do pielęgnacji skóry trądzikowej (w przypadku trądziku można stosować olejek lawendowy punktowo), a także skóry mającej tendencje do przetłuszczania się.

Olejek lawendowy mogą wykorzystać osoby zmagające się z podrażnieniami skóry, czy oparzeniami słonecznymi – działa on łagodząco, przyspiesza też gojenie się ran. Można go również wykorzystać w przypadku łuszczycy, czy owrzodzeń.

Zanim włączymy olejek lawendowy do codziennej pielęgnacji, warto przekonać się jak działa on na naszą skórę. Jeżeli jest dobrze tolerowany – stosujemy go bezpośrednio na skórę. W przypadku, kiedy po jego użyciu skóra jest podrażniona, bezpieczniej jest dodawać kilka kropel olejku lawendowego do kremu lub balsamu (efekt leczniczy i pielęgnacyjny będzie podobny).

Olejek lawendowy do pielęgnacji ciała

Lawendowy olejek warto jest wykorzystać także do pielęgnacji większych obszarów skóry. Może on z powodzeniem zastąpić nam balsamy do ciała, zwłaszcza balsamy wyszczuplające i antycellulitowe. Wszechstronny olejek pobudza krążenie krwi i limfy, dzięki czemu wyraźnie redukuje cellulit.

Posiada on właściwości przeciwgrzybicze, przez co świetnie sprawdza się do pielęgnacji stóp (możemy dodawać go do kremu do stóp lub stosować samodzielnie na stopy).

Olejek ten znakomicie sprawdzi się do masażu, a także do kąpieli.

Nawet małe stężenie olejku lawendowego posiada działanie rozgrzewające, relaksujące. Masaż z jego wykorzystaniem łagodzi bóle reumatyczne.

Olej z lawendy może być mieszany z innymi olejkami eterycznymi w celu wzmocnienia właściwości – warto go łączyć na przykład z olejkiem herbacianym.

Olejek lawendowy do pielęgnacji włosów

Znakomite właściwości olejku lawendowego sprawiają, że jest on polecany również do pielęgnacji włosów. Docenią go zwłaszcza osoby posiadające włosy przetłuszczające się – olejek redukuje nadmiar sebum, dzięki czemu włosy mniej się przetłuszczają i przez dłuższy czas zachowują świeżość.

Olejek lawendowy zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów, niektórzy zauważają nawet, że przyspiesza ich porost. Pomaga także likwidować łupież – z powodzeniem zastąpi szampon przeciwłupieżowy.

Zaleca się, żeby stosować olej lawendowy jako wcierkę – niewielkie jego ilości wmasowujemy w skórę głowy, pozostawiamy na około godzinę, a następnie myjemy włosy. Będzie on bardzo pomocny, jeżeli nasza skóra głowy jest przesuszona lub podrażniona. Jest on wskazany również w przypadku grzybicy skóry głowy.

Jak zrobić olejek lawendowy?

Jeżeli chcemy mieć pewność, że używamy olejku lawendowego najwyższej jakości, powinniśmy zrobić go samodzielnie. Jest to możliwe pod warunkiem, że dysponujemy kwiatami lawendy (suszone można kupić w sklepach zielarskich). 

Szklankę suszonych, a jeszcze lepiej – dwie szklanki świeżych kwiatów lawendy wkładamy do słoika i zalewamy podgrzanym olejem migdałowym (można użyć także oliwy z oliwek lub oleju jojoba). Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na około miesiąc. Pamiętamy o tym, żeby codziennie wstrząsać słoikiem. Następnie odcedzamy kwiaty, a sam olej przelewamy do oddzielnej butelki (dobrze jest wybierać butelki z ciemnego szkła).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here