reklama
O zasadach dotyczących diety bezglutenowej pisałem w poprzednim artykule. Dzisiaj chcę się skupić na informacjach, które mogą być przydatne osobom na diecie bezglutenowej. 1. Czytaj etykiety Musisz zwracać uwagę na etykiety, gdyż gluten jest ukryty w wielu produktach, wszystko przez to,...
Choroby psychiczne są wynikiem zaburzeń pracy mózgu. Choć nie jesteśmy wstanie wyleczyć ich wszystkich za pomocą diety, nie warto bagatelizować jej znaczenia dla kondycji chorego. W niektórych wypadkach odpowiednio skomponowana dieta jest w stanie złagodzić lub wyeliminować objawy choroby....
Zieleń brylantowa to barwnik, który znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Choć stosuje się ją powszechnie, zaczyna budzić coraz więcej kontrowersji (podobnie jak i inne dodatki do żywności). Jakie są przykładowe zastosowania E142? Czy zieleń brylantowa jest bezpieczna dla naszego...
Nasz organizm potrzebuje białka do prawidłowego funkcjonowania. Jego proporcje mogą się jednak różnić u poszczególnych osób. Czasem zaleca się ograniczenie białka, niekiedy wymagane jest zwiększenie jego podaży. Kto i dlaczego potrzebuje więcej białka? Dlaczego musimy jeść białko? Białko (inaczej proteiny) to...
Bataty to warzywa pochodzące z Ameryki Środkowej. Mogą się one poszczycić długą historią, bo ludzie uprawiają je co najmniej od pięciu tysięcy lat. Słodkie ziemniaki, bo tak są również nazywane do Europy trafiły w tym samym czasie to zwykłe...
Zima to bardzo specyficzna pora roku. Część z nas uwielbia ją za śnieg, święta, czy ferie spędzone na nartach. Nie sposób jednak nie zauważyć, że podczas zimowych miesięcy mamy mniej energii, często jesteśmy głodni i więcej jemy, czego efektem...
Szczaw to doskonale znana w kuchni polskiej roślina. Posiada on ciekawe walory smakowe, może również korzystnie wpływać na zdrowie. Czy jest szczaw? Jakie są jego wartości odżywcze? Czego możemy się spodziewać jedząc szczaw regularnie? Co to jest szczaw? Mianem szczawiu określamy...
Zainteresowanie serem owczym w Polsce nie jest w tej chwili wielkie. Jednak coraz częściej sięgają po niego osoby, które z różnych powodów zrezygnowały z mleka krowiego i jego przetworów. Sery produkowane z mleka owczego charakteryzują się ciekawym, wyrazistym smakiem....
Keczup to sos pomidorowy powszechnie używany na całym świecie. Można go znaleźć w niemal każdej polskiej lodówce. Ta popularność sprawia, że w sklepach dostępny jest ogromny wybór keczupów. Jak wybrać ten najlepszy? Co to jest keczup? Keczup jest to sos pomidorowy,...
Jagnięcina to w tej chwili mięso stosunkowo mało popularne w Polsce. Zasługuje jednak na uwagę ze względu na swoje wyjątkowe walory prozdrowotne i smakowe. Jakie wartości odżywcze posiada jagnięcina? W jaki sposób mięso to wpływa na nasze zdrowie? Jak...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy