Papryka jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Lubimy jej charakterystyczny, wyrazisty smak, dlatego często gości na naszych stołach. Jest ona również znakiem rozpoznawczych kuchni węgierskiej. Często nie zdajemy sobie sprawy ze wszystkich prozdrowotnych właściwości tego warzywa. Papryka pomoże nam wzmocnić...
Współczesny człowiek, zwłaszcza ten, który żyje i pracuje w wielkim mieście, coraz bardziej docenia znaczenie zdrowego żywienia. Jednocześnie bardzo często zdarza się, że wielogodzinna praca nie pozwala mu na samodzielne przygotowywanie zdrowych posiłków. Jeżeli nawet komuś uda się wygospodarować...
W przypadku większości ludzi nieposkromiony apetyt na słodycze rozpoczyna się już w dzieciństwie. Upodobanie do słodkich przekąsek nie mija nawet kiedy stajemy się dorośli. Z czego wynika apetyt na słodycze? Czy istnieją metody, dzięki którym poradzimy sobie z chęcią...
Osoby, które na dłuższy czas wyjeżdżają do innego kraju zazwyczaj przejmują zwyczaje żywieniowe jego mieszkańców. W zależności od kierunku podróży nowe nawyki żywieniowe mogą pozytywnie lub negatywnie wpływać na stan ich zdrowia. Kto jest szczególnie podatny na przyjmowanie nowych...
Osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów nadwagi mają obecnie do wyboru wiele diet odchudzających. Jedną z nich jest dieta jogurtowa, która wbrew nazwie nie polega jedynie na jedzeniu jogurtów. Jakie są zasady diety jogurtowej? Kto odniesie dzięki niej największe...
Pokrzywa jest w Polsce bardzo pospolitą rośliną. Możemy spotkać ją na łąkach, w parkach, ogrodach, a nawet rosnącą dziko przy drogach. Bezpośredni kontakt z tą rośliną bywa bolesny i jest przyczyną piekących oparzeń. Pomimo wszystko pokrzywa jest bardzo ceniona...
Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz, dlatego warto spożywać ją jak najczęściej. Niektórym z nas kojarzy się ona przede wszystkim z tradycyjnym gulaszem. Kaszę gryczaną można jednak podawać na wiele różnych sposobów. Zawiera ona cenne dla zdrowia witaminy...
Seler naciowy to popularny składnik diet odchudzających. Niestety na co dzień większość z nas traktuje go po macoszemu. Zupełnie niesłusznie, ponieważ warzywo to może wzbogacić nasz jadłospis, nie tylko ze względu na doskonałe walory smakowe. Nać selera, choć niskokaloryczna...
Błonnik nazywany inaczej włóknem pokarmowym pochodzi ze ścian komórkowych roślin i nie jest trawiony przez ludzki organizm. Nie oznacza to jednak, że nie jest mu potrzebny do prawidłowej pracy. Regularne spożywanie błonnika jest niezbędne dla procesów trawiennych. Dzięki niemu...
Aronia, choć produkowana w Polsce w ogromnych ilościach, nie cieszy się popularnością, na jaką zasługuje. Powodem może być charakterystyczny, cierpki smak tego owocu. Jeżeli do tej pory unikałeś aronii, koniecznie zapoznaj się z jej dobroczynnymi właściwościami. Picie szklanki soku...

Polub nas!

3,033FaniLubię
19ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy