reklama
Rukola (znana również jako Rokietta siewna) to roślina, która przybyła do nas z rejonów Morza Śródziemnego. Jest znana od setek lat – starożytni Rzymianie uważali ją za afrodyzjak. Dziś wiemy, że rukola pomaga w znacznie szerszym zakresie. W niepozornych,...
Hibiskus (znany również jako kwiat malwy sudańskiej) ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników. Wszystko to za sprawą jego charakterystycznego, kwaśnego smaku. Napar z hibiskusa warto jednak spożywać nie tylko ze względu na walory smakowe. Liczy się przede wszystkim...
Pomidory to współcześnie jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. W Europie pojawiło się za sprawą odkryć Krzysztofa Kolumba. Należy zaznaczyć, że pomidor nie od razu zagościł na europejskich stołach. Początkowo uważano go za roślinę trującą, a zainteresowanie nim...
Przewlekła niewydolność nerek (PNN) to poważna choroba, która wymaga zastosowania odpowiedniego leczenia, a także wprowadzenia restrykcyjnej diety. Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczyć choremu odpowiedniej ilości kalorii, a także składników odżywczych. Bardzo ważne jest także, żeby spożywać najwyższej jakości białko...
Szczypiorek w polskiej kuchni pełni głównie rolę przyprawy. Jego charakterystyczny, intensywny zapach i smak pasują do sałatek i potraw z jaj. Zazwyczaj kupujemy go z przyzwyczajenia nie zastanawiając się jak wpływa on na nasze zdrowie. Niektórzy mogą być zaskoczeni...
Kandydoza, zwana inaczej drożdżycą lub grzybiczą to bardzo poważna choroba, z której istnienia często przez długi czas nie zdajemy sobie sprawy. Objawy kandydozy nie są charakterystyczne, jednak w ogromnym stopniu pogarszają jakość naszego życia. Leczenie grzybicy przy pomocy antybiotyków...
Większość z nas wykorzystuje pieczarki w kuchni przede wszystkim z powodu ich doskonałych walorów smakowych. Dodatkowo nigdy nie mamy problemów z ich zakupem – są one dostępne w sklepach praktycznie przez cały rok. Prawdopodobnie większość osób nie zdaje sobie...
Ziemniaki są w Polsce jednymi z najpopularniejszych warzyw. Również na świecie uprawia się je na ogromną skalę (przed ziemniakami są jedynie – ryż, pszenica i kukurydza). Powszechna dostępność i niskie ceny sprawiają, że większość z nas ich nie docenia....
Czosnek niedźwiedzi na pierwszy rzut oka zupełnie nie przypomina zwykłego czosnku. Podobieństwa znajdziemy natomiast porównując składy tych roślin. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że czosnek niedźwiedzi zawiera więcej prozdrowotnych substancji od czosnku tradycyjnego. Dowiedzmy się więcej o czosnku...
Morwa biała to roślina, która wywodzi się z Chin, jednak rośnie w wielu miejscach na świecie. Jej owoce kształtem przypominają jeżyny. Prozdrowotne działanie wykazują różne części tej rośliny. W celach leczniczych wykorzystuje się korę, liście i owoce. Po morwę...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy