reklama
Kurkuma jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Łączymy ją przede wszystkim z kuchnią azjatycką, gdzie jest wykorzystywana od kilku tysięcy lat. Kurkumą warto się zainteresować nie tylko ze względu na ciekawe walory smakowe, ale przede wszystkim z uwagi na jej...
Dziś o wpływie pożywienia na dystrybucję i metabolizm leków. Od posiłków przyjmowanych wraz z lekami lub około nich zależy także stężenie osiągane przez te substancje w organizmie. Czasami zdarza się, że przepisana nam indywidualnie ilość leku wzrasta nawet kilkanaście...
Cukrzyca typu II to choroba przewlekła, która powszechnie występuje we współczesnym społeczeństwie. W przeciwieństwie do cukrzycy typu I można ją wyleczyć niemal wyłącznie za pomocą diety. Czym charakteryzuje się sposób żywienia dla osoby cierpiącej na cukrzycę typu II. Jakie...
Surówka z kiszonej kapusty dość często wykorzystywana jest w polskiej kuchni. Bardzo często wykorzystujemy ją jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z rybami, a także ryżem i ziemniakami. Z powodzeniem możemy zjeść ją również na kolację. Jak zrobić...
Cukier jest stale obecny w diecie współczesnego człowieka. Oprócz tego, że znajduje się w składzie wielu warzyw i owoców, dodaje się go do licznych produktów spożywczych. Ponadto większość z nas przynajmniej od czasu do czasu sięga po słodycze, słodzone...
Szczaw to doskonale znana w kuchni polskiej roślina. Posiada on ciekawe walory smakowe, może również korzystnie wpływać na zdrowie. Czy jest szczaw? Jakie są jego wartości odżywcze? Czego możemy się spodziewać jedząc szczaw regularnie? Co to jest szczaw? Mianem szczawiu określamy...
Marakuja to egzotyczny owoc o ciekawym, słodkim smaku i właściwościach terapeutycznych. Choć pochodzi ona z Ameryki Południowej, w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Co warto wiedzieć o marakui? W leczeniu jakich chorób może nam ona...
Owoce czerwonej porzeczki są bardzo smaczne i zdrowe, a dodatkowo prezentują się niezwykle okazale. Jedyną ich wadą wydaje się fakt, że są nietrwałe, przez co znajdują zastosowanie przede wszystkim w przetwórstwie. Jakie wartości odżywcze ma czerwona porzeczka? W jaki...
Dla wielu osób odchudzanie to długotrwały proces, który często kończy się niepowodzeniem. Wynika to po części z faktu, że często nie wiemy jak się za nie zabrać. Niektórzy zastanawiają się nad tym czy lepiej postawić na dietę, czy może...
Rzodkiewka jest warzywem o długiej historii. Występuje ona powszechnie na polskich stołach i niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że wyhodowali ją starożytni Egipcjanie. Popularna rzodkiewka posiada atrakcyjny kształt, jest również pełna odżywczych substancji. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy