Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. Niemal każdy z nas zna ich charakterystyczny smak. Banan jest uprawiany od tysięcy lat – pierwsze wzmianki o jego owocach datowane są na cztery tysiące lat przed naszą erą. Choć znamy około...
Ananas jest jednym z najsmaczniejszych owoców dostępnych na polskim rynku. Uprawiany jest w krajach Ameryki Południowej, jednak bez problemu kupimy go w większości rodzimych supermarketów. Często dodajemy go do deserów, nie zdając sobie nawet sprawy, że posiada on właściwości...
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi smaku mango. Owoc ten doskonale smakuje na surowo, jest również często używany do wyrobu deserów. Dobra wiadomość dla amatorów mango – owoc ten zachwyca nie tylko walorami smakowymi, ale posiada również wiele wartości...
Złote mleko to napój, którego głównym składnikiem jest kurkuma. Napój posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Polecany jest w profilaktyce przeciwnowotworowej, a także jako środek wzmacniający naturalną odporność organizmu. Co więcej znakomicie wpływa na kondycję naszej skóry. Jakie jeszcze właściwości...
Owsianka jest w Polsce jedną z częściej wybieranych propozycji śniadaniowych. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy, że jest ona zarówno smaczna, jak i zdrowa. Kiedy szczególnie warto sięgnąć po owsiankę? Jak przyrządzić owsiankę, która będzie pełna składników odżywczych? Jakie właściwości...
Witarianizm, czyli surowa dieta w ciągu ostatnich lat zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Jej zwolennicy przekonują, że surowa żywność nie tylko ma więcej walorów odżywczych, ale też smakuje lepiej. Co warto wiedzieć o witarianizmie? Kto może go praktykować? Czym...
Współcześnie curry należy do jednych z najpopularniejszych przypraw. Jest ona inspirowana kuchnią indyjską, nie tylko niesamowicie aromatyczna, ale posiadająca również walory lecznicze. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma curry? W jaki sposób wykorzystać tę przyprawę w kuchni? Przyprawa curry –...
Żywność liofilizowana początkowo dostępna była jedynie dla wąskiego grona osób. Z czasem koszty jej wytwarzania znacznie się zmniejszyły, dzięki czemu możemy nabyć ją w coraz większej ilości sklepów. Czym jest proces liofilizacji? Jak tego typu żywność wpływa na nasze...
Biała czekolada cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością od swojego tradycyjnego odpowiednika, choć ma także swoich zwolenników. Powszechnie wykorzystuje się ją w cukiernictwie. Z jakich składników produkuje się białą czekoladę? Jakie właściwości ona posiada? Jak wybrać białą czekoladę najwyższej jakości? Czym...
Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie spotkała się z cynamonem. Przyprawa ta charakteryzuje się unikalnym aromatem i smakiem. Cynamon jest używany do doprawiania deserów, ale także dań mięsnych. Często używa się go jako składnika mieszanek przypraw. Nie wszyscy zdają...

Polub nas!

2,991FaniLubię
19ObserwującyObserwuj

Ostatnio dodane

Popularne wpisy