reklama
Ogórki konserwowe pełnią ważną rolę w kuchni polskiej. Cenimy je, ponieważ są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Zawierają wiele witamin i minerałów, a dodatkowo alkalizują organizm. Można jeść je bez dodatków, z różnego rodzaju sosami, a także jako dodatek...
Dieta GAPS opiera się na założeniu, że choroby neurologiczne są wynikiem zaburzeń w funkcjonowaniu jelit. Autorka diety jest zdania, że zmiana nawyków żywieniowych zapewni lepsze efekty terapeutyczne niż stosowanie leków. Jakie są zasady diety GAPS? Dla kogo jest ona...
Mleko i jego przetwory należą do podstawowych produktów spożywczych w tradycyjnej polskiej kuchni. Znajdziemy je w niemal każdym domu i trudno wyobrazić nam sobie przyrządzanie potraw bez ich udziału. Niestety współcześnie wiele osób musi wykluczyć z diety mleko krowie,...
Osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem z pewnością słyszały o soli himalajskiej, o której mówi się, że jest zdrowsza od wszystkich innych soli. Różowa sól himalajska wygląda bardzo efektownie, jednak czy doniesienia o jej nadzwyczajnych właściwościach są prawdziwe? Co to jest sól...
Strategią części osób, które chcą schudnąć jest rezygnacja z kolacji. Okazuje się, że jest to podejście błędne, które w większości przypadków nie ułatwia nam osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Dlaczego kolacja jest dla nas ważna? Co jeść na kolację, a czego...
Rtęć i metylortęć nie pełnią żadnych funkcji w ludzkim organizmie. Niestety są obecne w niektórych produktach spożywczych (i nie tylko) i przedostają się do naszych ciał wraz z pożywieniem. Jest to sytuacja bardzo niebezpieczna, która w skrajnych wypadkach może...
Wielu z nas unika picia wody bezpośrednio z kranu. Jeżeli już musimy się jej napić – to tylko po przegotowaniu. Wydaje się nam, że jest ona zanieczyszczona szkodliwymi pierwiastkami, a także bakteriami, czy pasożytami, które mogą negatywnie wpływać na...
O kuchni włoskiej można wiele napisać. Jej potrawy są uwielbiane i znane na całym świecie. Kto nie słyszał o pizzy, czy spaghetti bolognese? Dlaczego włoskie jedzenie jest tak smaczne? W Italii każdy region, prowincja, a nawet i miasteczko posiada...
Kokos w różnych postaciach jest współcześnie dostępny w większości polskich sklepów. Warto się nim zainteresować nie tylko przez wyjątkowe walory smakowe, ale również ze względu na fakt, że ma on korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Co powinniśmy wiedzieć o...
Tapioka, czyli kasza wytwarzana z manioku cieszy się ogromną popularnością w krajach Ameryki Południowej (można powiedzieć, że jest tam tak popularna jak ziemniaki w Polsce). Jakie wartości odżywcze ma tapioka? Jak wpływa ona na nasze zdrowie? Jak wykorzystać tapiokę...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy