Żywność liofilizowana początkowo dostępna była jedynie dla wąskiego grona osób. Z czasem koszty jej wytwarzania znacznie się zmniejszyły, dzięki czemu możemy nabyć ją w coraz większej ilości sklepów. Czym jest proces liofilizacji? Jak tego typu żywność wpływa na nasze...
Biała czekolada cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością od swojego tradycyjnego odpowiednika, choć ma także swoich zwolenników. Powszechnie wykorzystuje się ją w cukiernictwie. Z jakich składników produkuje się białą czekoladę? Jakie właściwości ona posiada? Jak wybrać białą czekoladę najwyższej jakości? Czym...
Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie spotkała się z cynamonem. Przyprawa ta charakteryzuje się unikalnym aromatem i smakiem. Cynamon jest używany do doprawiania deserów, ale także dań mięsnych. Często używa się go jako składnika mieszanek przypraw. Nie wszyscy zdają...
Olej lniany produkowany jest z siemienia lnianego. Współcześnie uważany jest za jeden z najzdrowszych na rynku tłuszczów roślinnych. Znajdziemy w nim między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, a także fitohormony. Jest on powszechnie wykorzystywany w profilaktyce chorób krążenia, wzmocnieniu odporności,...
Pigwa jest owocem powszechnie uprawianym w Azji. Stamtąd też została sprowadzona do Europy. Jest jednym z pierwszych drzew uprawianych przez człowieka. Możemy się spotkać z wieloma odmianami pigwy. W zależności od odmiany będzie ona przypominała jabłko lub gruszkę. Owoce...
Współcześnie tofu można kupić w niemal każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Jest on ceniony zwłaszcza przez osoby stosujące dietę wegańską. Niektórzy spożywają tofu ze względu na jego właściwości lecznicze. Choć niewątpliwie może mieć on pozytywny wpływ na zdrowie i...
Węglowodany są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, dlatego nie może ich zabraknąć w naszej diecie. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że dla naszego zdrowia duże znaczenie ma to jaki ich rodzaj wybierzemy. Co każdy z nas powinien...
Kiwi to tropikalny owoc, który możemy spotkać w większości polskich sklepów. Efektowny zielony kolor i doskonały smak to jedynie namiastka jego zalet. Kiwi jest niskokaloryczne, a dodatkowo bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego spożywanie może przyczynić się do...
Natka pietruszki dosyć często gości na polskich stołach. Niestety w większości wypadków używamy jej jako dekoracji potraw, nie zdając sobie sprawy z prozdrowotnych właściwości tej rośliny. Warto mieć świadomość, że niepozorne liście o charakterystycznym zapachu zawierają ogromne ilości witamin...
Dereń jadalny to roślina bardzo chętnie wykorzystywana przez medycynę ludową. Dziś wykorzystujemy go głównie w charakterze ozdobnym zapominając o jego prozdrowotnych właściwościach. Jakie substancje odżywcze zawiera dereń? W jakich schorzeniach warto go wykorzystywać? Czy są jakieś przeciwwskazania do jego...