reklama
Migdały są nie tylko smaczne, ale też pełne prozdrowotnych substancji. Możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i zdecydowanie warto się nimi zainteresować. Choć zawierają sporo kalorii, powinny jeść je nawet osoby odchudzające się. Jakie właściwości posiadają migdały? W...
Zarówno tradycyjne ziemniaki, jak i bataty niewątpliwie należą do grupy bardzo zdrowych produktów. Ziemniaki zajmują ważne miejsce na polskich stołach od stuleci, z kolei bataty pojawiły się w sklepach stosunkowo niedawno. Coraz częściej słyszymy, że bataty są zdrowszym odpowiedników...
Agrest to stosunkowo mało popularny owoc, który możemy spotkać w całej Europie, a także Azji i Afryce. Zdecydowanie warto jeść go częściej, gdyż zawiera on wiele prozdrowotnych substancji. Jakie właściwości posiada agrest? Kto szczególnie odczuje korzyści z jego spożywania? Czym...
Choć ciasto francuskie kojarzy się nam przede wszystkim z Francją, bardzo prawdopodobne jest, że było popularne już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce stało się ono popularne dopiero w osiemnastym wieku. Czym dokładnie jest ciasto francuskie? Ile kalorii...
Pasożyty przewodu pokarmowego to problem powszechny, z którego zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy. Szacuje się, że nosicielami pasożytów może być nawet 90% społeczeństwa. Jeżeli nasz układ immunologiczny działa prawidłowo, jesteśmy zdrowi i silni – pasożyty nie powinny wyrządzić nam...
Zespół krótkiego jelita to stosunkowo rzadkie schorzenie, które w Polsce dotyka sześciu osób na milion. U osób cierpiących na to schorzenie pojawiają się problemy z wchłanianiem substancji odżywczych, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. W zespole...
Picie maślanki to doskonały sposób na uzupełnienie wapnia i białka w diecie. Jest ona niskokaloryczna, zawiera niewiele tłuszczu, a dodatkowo jest lekkostrawna. Współcześnie maślankę można kupić w większości sklepów. Zdecydowanie warto wybierać ją w wersji naturalnej, choć dostępne są...
Człowiekowi od początku istnienia naszego gatunku zdarzało się okresowo głodować. Pierwotnie było to związane z brakiem dostępu do żywności, później głodówki stały się również elementem praktyki religijnej. Współcześnie posty religijne wydają się schodzić na dalszy plan. Pościmy, gdyż wiemy,...
Szelak to substancja pozyskiwana z wydzieliny owadów – czerwców. Znajduje ona zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu (w tym w przemyśle spożywczym). Jakie właściwości ma szelak? W jaki sposób wykorzystuje się ten związek? Czy E904 jest bezpieczny dla zdrowia? Co to...
Dowiedz się jak czytać etykiety produktów spożywczych, jestem pewny że przyda Ci się to przed nadchodzącymi świętami. Często zdarza się tak, iż przechodząc pomiędzy sklepowymi półkami zwracamy szczególną uwagę na produkty spożywcze, które mają kolorowe, rzucające się w oczy opakowania....

Ostatnio dodane

Popularne wpisy