Morwa biała to roślina, która wywodzi się z Chin, jednak rośnie w wielu miejscach na świecie. Jej owoce kształtem przypominają jeżyny. Prozdrowotne działanie wykazują różne części tej rośliny. W celach leczniczych wykorzystuje się korę, liście i owoce. Po morwę...
Bób jest jednoroczną rośliną strączkową, która była znana człowiekowi już dziesięć tysięcy lat przed naszą erą. Większości z nas kojarzy się on z charakterystycznym (dla niektórych nieprzyjemnym zapachem powstającym podczas obróbki termicznej), przyjemnym smakiem i krótkim okresem dostępności. Choć...
Bakłażan (nazywany także oberżyną lub gruszką miłości) staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Można przyrządzić z niego wiele wykwintnych, a jednocześnie dietetycznych dań. W Polsce jest on znany już od XVI wieku, choć początkowo przez długi czas pełnił...
Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. Niemal każdy z nas zna ich charakterystyczny smak. Banan jest uprawiany od tysięcy lat – pierwsze wzmianki o jego owocach datowane są na cztery tysiące lat przed naszą erą. Choć znamy około...
Ananas jest jednym z najsmaczniejszych owoców dostępnych na polskim rynku. Uprawiany jest w krajach Ameryki Południowej, jednak bez problemu kupimy go w większości rodzimych supermarketów. Często dodajemy go do deserów, nie zdając sobie nawet sprawy, że posiada on właściwości...
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi smaku mango. Owoc ten doskonale smakuje na surowo, jest również często używany do wyrobu deserów. Dobra wiadomość dla amatorów mango – owoc ten zachwyca nie tylko walorami smakowymi, ale posiada również wiele wartości...
Złote mleko to napój, którego głównym składnikiem jest kurkuma. Napój posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Polecany jest w profilaktyce przeciwnowotworowej, a także jako środek wzmacniający naturalną odporność organizmu. Co więcej znakomicie wpływa na kondycję naszej skóry. Jakie jeszcze właściwości...
Owsianka jest w Polsce jedną z częściej wybieranych propozycji śniadaniowych. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy, że jest ona zarówno smaczna, jak i zdrowa. Kiedy szczególnie warto sięgnąć po owsiankę? Jak przyrządzić owsiankę, która będzie pełna składników odżywczych? Jakie właściwości...
Witarianizm, czyli surowa dieta w ciągu ostatnich lat zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Jej zwolennicy przekonują, że surowa żywność nie tylko ma więcej walorów odżywczych, ale też smakuje lepiej. Co warto wiedzieć o witarianizmie? Kto może go praktykować? Czym...
Współcześnie curry należy do jednych z najpopularniejszych przypraw. Jest ona inspirowana kuchnią indyjską, nie tylko niesamowicie aromatyczna, ale posiadająca również walory lecznicze. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma curry? W jaki sposób wykorzystać tę przyprawę w kuchni? Przyprawa curry –...