Kalettes to warzywo stworzone przez człowieka. Jest on połączeniem brukselki i jarmużu. Jak wygląda ta krzyżówka? Czy kalettes jest zdrowy? Jak smakuje i w jaki sposób można go przyrządzić? Czym jest kalettes? Kalettes (znany również jako kalerosse) to warzywo, które powstało...
Współcześnie coraz większa ilość sklepów ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie syrop z agawy. Jest on słodki, konsystencją i barwą przypomina miód, a jednocześnie charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Słodzik ten ma jednak wielu przeciwników. Czy syrop z...
Migdały są nie tylko smaczne, ale też pełne prozdrowotnych substancji. Możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i zdecydowanie warto się nimi zainteresować. Choć zawierają sporo kalorii, powinny jeść je nawet osoby odchudzające się. Jakie właściwości posiadają migdały? W...
Pomarańcze są najpopularniejszymi owocami na świecie. Ich słodko-kwaśny smak i charakterystyczny aromat sprawiają, że trudno znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. Pomarańcze pochodzą z Chin, ale uprawiane są w wielu miejscach na świecie. Warunkiem koniecznym dla udanych upraw...
Arbuz (inna jego nazwa to kawon) to soczysty i słodki owoc, który wywodzi się z Afryki Środkowej i Południowej. Arbuzy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, w tym również w Polsce. Docenia się je między innymi ze względu...
Acerola to owoc pochodzący z Ameryki Południowej i Wysp Karaibskich. Jej popularność w Polsce zaczęła się stosunkowo niedawno i wynika z tego, że acerola zawiera ogromne ilości witaminy C, która zbawiennie wpływa na ludzki organizm. Niewielu z nas wie,...
Ziele angielskie (znane także jako piment) to w kuchni polskiej niezwykle popularna przyprawa. Dodajemy go zarówno do zup, jak i do dań mięsnych. Wbrew swojej nazwie nie pochodzi ono z Anglii, gdzie pojawiło się dopiero w szesnastym wieku. Naturalnym...
Kofta jest potrawą bardzo popularną w kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej czy arabskiej. Tradycyjnie przyrządza się ją z mielonego mięsa jagnięcego, ewentualnie wołowego. My proponujemy przygotowanie dietetycznej kofty, której głównymi składnikami będzie chude mięso z indyka i cukinia. Taka potrawa jest...
Mango uchodzi za jeden ze smaczniejszych, a jednocześnie zdrowszych owoców, dlatego warto spożywać je przez cały rok. Gdy znudzi się nam jedzenie owocu w plasterkach, możemy spróbować przyrządzić z niego koktajl. Jeżeli dodamy do niego banana, sok z cytryny,...
O rukwi wodnej słyszymy od niedawna, choć roślina ta była znana i ceniona już w starożytności. Dziś odkrywamy ją na nowo, a to w wyniku eksperymentu amerykańskich naukowców, którzy wykazali, że jest ona jedną z najzdrowszych roślin na świecie....