Osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem z pewnością słyszały o soli himalajskiej, o której mówi się, że jest zdrowsza od wszystkich innych soli. Różowa sól himalajska wygląda bardzo efektownie, jednak czy doniesienia o jej nadzwyczajnych właściwościach są prawdziwe? Co to jest sól...
Współcześnie w sklepach znajdziemy ogromny wybór olejów. Nie dość, że są one pozyskiwane z różnych surowców, to jeszcze rozróżniamy podział na oleje rafinowane bądź nie. Praktycznie każdy olej występuje w formie rafinowanej lub nierafinowanej. Jakie są pomiędzy nimi różnice?...
Dieta rozdzielna cieszy się od wielu lat niesłabnącym powodzeniem. Jej zwolennicy podkreślają, że jest ona nie tylko skuteczna, ale również bezpieczna dla organizmu. Choć niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku jest sprzeczne z przyzwyczajeniami większości z nas, do...
Kasza bulgur jest powszechnie wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce jest jeszcze mało znana. Atrakcyjne walory smakowe i prozdrowotne właściwości to powód, dla którego warto włączyć tę kaszę do naszego menu. Kto szczególnie powinien zainteresować się kaszą...
Weganizm to bardziej restrykcyjna wersja diety wegetariańskiej. Rezygnuje on nie tylko z mięsa, ale również i innych produktów pochodzenia zwierzęcego – w tym mleka. Jako, że mleko jest zazwyczaj ważnym składnikiem naszej diety, trudno jest nam bez niego żyć....
Picie koktajlu z jarmużem i ogórkiem to doskonały sposób na dostarczenie naszemu organizmowi porcji witamin, minerałów, błonnika i cennego chlorofilu. Jest on smaczny i orzeźwiający, dlatego warto pić go podczas ciepłych dni. Koktajl jest idealny dla osób odchudzających się,...
Miód pitny jest najstarszym, tradycyjnym polskim trunkiem. W Polsce i na Litwie był on spożywany już w czasach średniowiecza. Ogromne jego ilości gościły na stołach bogatej szlachty. Miód pitny zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na doskonałe walory...
Wszystkim osobom, które znudziły się już drobiem w tradycyjnym wydaniu polecamy przepis na kurczaka z curry i mlekiem kokosowym. Jest on zainspirowany kuchnią tajską, która jest nie tylko aromatyczna, ale również lekka i zdrowa. Taki kurczak to doskonała propozycja...
Zbudowana w dziewięćdziesięciu procentach z krzemu ziemia okrzemkowa powszechnie wykorzystywana jest jako materiał filtrujący i czyszczący. Jest ona również niezawodnym środkiem na oczyszczenie organizmu z toksyn. Czym dokładnie jest i w jaki sposób działa ziemia okrzemkowa? Kto szczególnie powinien...
Herbata, zwłaszcza czarna jest w Polsce jednym z najpopularniejszych napojów. Wręcz trudno jest nam sobie wyobrazić wizytę u cioci czy babci bez kawałka ciasta i właśnie filiżanki herbaty. W naszym kraju herbata pojawiła się dopiero w dziewiętnastym wieku, jednak...