Ogórki konserwowe pełnią ważną rolę w kuchni polskiej. Cenimy je, ponieważ są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Zawierają wiele witamin i minerałów, a dodatkowo alkalizują organizm. Można jeść je bez dodatków, z różnego rodzaju sosami, a także jako dodatek...
Współcześnie większość warzyw i owoców jest dostępnych w sklepach cały rok. Nie oznacza to jednak, że przez cały czas są one równie smaczne, czy zdrowe. Co więcej niekiedy musimy zapłacić za nie naprawdę sporo. Zapoznanie się z kalendarzem sezonowych...
Dorsz jest bardzo zdrową rybą, która dostarcza nam pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, selenu i witaminy B12. Jest on przy tym bardzo smaczny, dlatego należy pomyśleć o włączeniu go do naszego tygodniowego menu. Delikatny filet z dorsza będzie...
Miód pitny jest najstarszym, tradycyjnym polskim trunkiem. W Polsce i na Litwie był on spożywany już w czasach średniowiecza. Ogromne jego ilości gościły na stołach bogatej szlachty. Miód pitny zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na doskonałe walory...
Węglowodany są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, dlatego nie może ich zabraknąć w naszej diecie. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że dla naszego zdrowia duże znaczenie ma to jaki ich rodzaj wybierzemy. Co każdy z nas powinien...
Nadżerkowe zapalenie żołądka to nieprzyjemna dolegliwość, która może być spowodowana rozmaitymi czynnikami. Często wywołuje ją nieprawidłowa dieta i stresujący styl życia. Żeby wyeliminować to schorzenie konieczna jest zmiana sposobu żywienia. Jak powinna wyglądać dieta osoby z nadżerkowym zapaleniem żołądka?
Co...
Płatki owsiane kojarzą się nam przede wszystkim ze śniadaniami. Okazuje się, że spożywanie owsianki ma głębokie uzasadnienie. Wybór płatków owsianych to zwiększenie naszych szans na odchudzanie, a także zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Płatki owsiane zawierają duże ilości cennych...
Produkty określane mianem superfoods to najzdrowsza dostępna nam żywność. Zawierają one największe ilości witamin, minerałów i innych prozdrowotnych substancji. Co ciekawe większość superfoods nie jest bardzo kosztowna i stać na nie dosłownie każdego. Jakie produkty znajdują się na liście...
Banany i masło orzechowe to pyszne i zdrowe produkty, które możemy jeść osobno. Jednocześnie mogą one stanowić bazę do pysznych deserów. Podajemy kilka pomysłów na podwieczorek z masłem orzechowym i bananami w roli głównej.
Kasza jaglana z bananem i masłem...
Papryka jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Lubimy jej charakterystyczny, wyrazisty smak, dlatego często gości na naszych stołach. Jest ona również znakiem rozpoznawczych kuchni węgierskiej. Często nie zdajemy sobie sprawy ze wszystkich prozdrowotnych właściwości tego warzywa. Papryka pomoże nam wzmocnić...










































