reklama
Cykoria podróżnik to roślina dobrze nam znana. Rośnie między innymi na łąkach, poboczach dróg, nasypach, czy obrzeżach pól uprawnych. Zazwyczaj traktuje się ją jako chwast. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jest ona jedną z najzdrowszych roślin leczniczych. Jakie...
Ocet jabłkowy to bardzo ciekawy produkt, który współcześnie wykorzystywany jest jako lekarstwo na wiele mniej lub bardziej poważnych dolegliwości. Warto się nim zainteresować choćby z tego względu, że jego właściwości doceniano już w czasach starożytności. Czym jest ocet jabłkowy?...
Mięso królika charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi i odżywczymi, pomimo to nie jest w Polsce zbyt popularne. Choć jesteśmy jednym z największych producentów mięsa króliczego w Europie, niemal cała produkcja przeznaczona jest do eksportu na zachód. Z pewnością jest...
Hummus to jedna z tradycyjnych potraw kuchni bliskowschodniej. W Polsce został on rozpowszechniony przede wszystkim przez wegan, dla których jest cennym źródłem roślinnego białka. Współcześnie możemy go kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Czym dokładnie jest hummus? Jakie wartości...
Krewetki są zdecydowanie najpopularniejszymi owocami morza, jakie pojawiają się na polskich stołach. Są one nie tylko modne, ale również zdrowe i (pod warunkiem, że umiejętnie je przyrządzimy) – wyjątkowo smaczne. Jakie wartości odżywcze posiadają krewetki? W jaki sposób skorupiaki...
Gęsina stosunkowo rzadko gości na polskich stołach, pomimo że Polska jest jednym z największych jej producentów w Europie. Niemal cała produkcja trafia na rynek niemiecki i francuski. Choć mięso gęsi jest droższe niż mięso kurczaka, warto się nim zainteresować...
Masło orzechowe dużej części z nas kojarzy się z kuchnią amerykańską. Jest ono tam tradycyjne podawane z tostami, czy naleśnikami tworząc niezbyt zdrowe połączenia. Trzeba zdawać sobie sprawę, że masło orzechowe może być produktem bardzo wartościowym, mającym pozytywny wpływ...
Biała fasola jest w Polsce dostępna w każdym sklepie spożywczym. Choć wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z kultową fasolką po bretońsku, możliwości jej zastosowania jest znacznie więcej? Czym dokładnie jest biała fasola? Jakie są jej wartości odżywcze? W...
Cielęcina to mięso chude, delikatne i lekkostrawne. W Polsce dość mało popularne ze względu na wysoką cenę, a także zdaniem niektórych – trudności w przygotowaniu. Jako, że cielęcina jest pełna cennych substancji odżywczych i walorów prozdrowotnych, dietetycy zalecają włączenie...
Współcześnie wieprzowina jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Sięgamy po nią chętniej niż po mięso drobiowe. Szacuje się, że statystyczny Polak spożywa nawet 40 kilogramów mięsa wieprzowego rocznie. Skoro jemy wieprzowinę tak często, warto dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Czym...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy