Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców. Pełne witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych powinno znaleźć się na naszym talerzu przynajmniej kilka razy w tygodniu. Niestety nie wszyscy lubią charakterystyczny, maślany smak tego owocu. Jeżeli należymy do tej grupy, możemy...
Keczup to sos pomidorowy powszechnie używany na całym świecie. Można go znaleźć w niemal każdej polskiej lodówce. Ta popularność sprawia, że w sklepach dostępny jest ogromny wybór keczupów. Jak wybrać ten najlepszy? Co to jest keczup? Keczup jest to sos pomidorowy,...
Nie każda kobieta ma możliwość karmienia piersią, dlatego w wielu wypadkach konieczne jest karmienie niemowlaka mlekiem modyfikowanym. Jednocześnie trzeba zdawać sobie sprawę, że takie mleko częściej niż mleko matki powoduje alergie. Warto zwracać szczególną uwagę na wszelkie objawy mogące...
Mąka jest jednym z podstawowych produktów w polskiej kuchni. Służy nam ona do wyrobu chleba, ciast, naleśników, pierogów, czy różnego rodzaju placków. Większość osób sięga po mąkę białą, nie zastanawiając się nawet czy nie da się jej zastąpić zdrowszym...
Miód rzepakowy cieszy się dużą popularnością. Jest on znacznie słodszy od innych miodów, co niektórych do niego przekonuje, innych natomiast zniechęca. Miodem rzepakowym warto zainteresować się nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Posiada on również właściwości prozdrowotne,...
Choć to śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, nie powinniśmy zapominać także o drugim śniadaniu. Zazwyczaj jest ono lżejsze, pozwala nam przetrwać okres pomiędzy śniadaniem a obiadem. Nierzadko jemy drugie śniadanie poza domem. To jak powinien...
Historia mleka sojowego – tradycyjnego chińskiego napoju sięga 164 r. n.e. Od tamtej pory mleko z soi zdążyło rozprzestrzenić się na całym świecie. Jest ono uznawane za jeden z najlepszych zamienników mleka, choć jego przeciwnicy zauważają, że może mieć...
Pieczywo jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Większość z nas zapewne słyszała o tym, że dla zdrowia znacznie lepsze jest pieczywo pełnoziarniste lub razowe. Zawiera ono bowiem duże ilości błonnika, a także witamin z grupy B. Problem w tym,...
Choć dęby rosną w Polsce w ogromnej ilości, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ich owoce – żołędzie są jadalne, a dodatkowo pełne składników odżywczych. Co najwyżej uważamy je za pokarm dla zwierząt hodowlanych. Warto mieć świadomość, że...
O tym co i w jakich ilościach jeść, żeby zachować zdrowie, dowiemy się z piramidy żywieniowej. Ta najnowsza została opublikowana w styczniu 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia i w 2019 roku jest wciąż aktualna. W piramidzie żywienia...