reklama
Karmienie piersią zazwyczaj wymaga od kobiety zmiany przyzwyczajeń kulinarnych. Wiąże się to przede wszystkim z wykluczeniem z menu pewnych produktów mogących zagrażać zdrowiu dziecka. Co powinno się jeść podczas karmienia piersią, a jakich produktów należy unikać? Jak skomponować dietę dla...
Zespół złego wchłaniania to poważna choroba, która nieleczona doprowadza do powolnego wyniszczenia organizmu. Dotyka ona zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jakie są przyczyny i objawy tej dolegliwości? Jak wygląda proces leczenia? Jak powinna wyglądać dieta osoby cierpiącej na zespół...
Kombucha jest obecnie napojem nieco zapomnianym, a niesłusznie, gdyż dostarcza nam wielu prozdrowotnych substancji. Jej dodatkowym atutem są walory smakowe. Czym dokładnie jest grzyb herbaciany? W jaki sposób samodzielnie przygotować taki napój? Co to jest kombucha? Kombucha (kombucza, grzyb herbaciany) jest...
Miód jest najpopularniejszym produktem pszczelim. Jest on nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. W zależności od rodzaju może poprawiać kondycję naszego układu odpornościowego lub nerwowego. Niestety współcześnie na rynku znajdziemy wiele podróbek miodu, które z oryginałem nie mają...
Bataty to warzywa pochodzące z Ameryki Środkowej. Mogą się one poszczycić długą historią, bo ludzie uprawiają je co najmniej od pięciu tysięcy lat. Słodkie ziemniaki, bo tak są również nazywane do Europy trafiły w tym samym czasie to zwykłe...
Olej słonecznikowy obok oleju rzepakowego jest najpopularniejszym tłuszczem roślinnym wykorzystywanym w Polsce. Nierafinowany zawiera wiele substancji odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Czym jest olej słonecznikowy? Jaki jest jego skład? W jaki sposób możemy go wykorzystać? Czy...
Choć kukurydza i mąka kukurydziana nie są uważane za produkty najzdrowsze, zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku oleju kukurydzianego. Okazuje się, że ten mało znany olej posiada wiele cennych właściwości. Czym charakteryzuje się olej kukurydziany? Dlaczego warto wykorzystać go...
Karmienie dziecka to dla wielu rodziców prawdziwy problem. Pierwsze pół roku życia paradoksalnie jest najłatwiejsze – wówczas maluch żywi się mlekiem matki. Kłopoty często zaczynają się wówczas, kiedy przychodzi czas na wprowadzenie do menu produktów stałych. Współcześnie coraz większa...
Pierzga należy do produktów pszczelich, które wykazują wyjątkowo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Warto spożywać ją kiedy chcemy wspomóc pracę układu nerwowego lub/i odpornościowego. Czym dokładnie jest pierzga? Jakie jest jej działanie? Czy istnieją przeciwwskazania do jej spożywania? Co to...
Atopowe zapalenie skóry to choroba cywilizacyjna, charakterystyczna dla krajów wysokorozwiniętych i ludzi rasy białej, która negatywnie wpływa na jakość naszego życia. Trudno jest jej uniknąć, jednak dobrze skomponowana dieta pozwoli złagodzić jej objawy. Jak powinno wyglądać menu osoby cierpiącej...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy