reklama
Historia mleka sojowego – tradycyjnego chińskiego napoju sięga 164 r. n.e. Od tamtej pory mleko z soi zdążyło rozprzestrzenić się na całym świecie. Jest ono uznawane za jeden z najlepszych zamienników mleka, choć jego przeciwnicy zauważają, że może mieć...
Annato jest barwnikiem spożywczym, który budzi wiele kontrowersji. Jest on powszechnie stosowany, jednak coraz częściej mówi się o jego negatywnym oddziaływaniu na ludzki organizm. Czym dokładnie jest barwnik E160B? Gdzie się go stosuje? Jaki wpływ ma na nasze zdrowie? Co...
Rodzynki to niezwykle smaczne bakalie, które dodatkowo działają prozdrowotnie. Znajdują one szerokie zastosowanie w kuchni. Jakie wartości odżywcze posiadają suszone winogrona? Jak rodzynki wpływają na nasze zdrowie? Jakie są odmiany rodzynek? Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania tych bakalii? Jak...
Człowiek funkcjonuje według określonego rytmu dobowego. Ma swój zegar biologiczny, któremu podporządkowana jest cała jego fizjologia. Rytm biologiczny dla większości ludzi jest względnie stały. Nie jest w stanie go zmienić nawet długoletnia praca na noce. Wbrew pozorom w późnych...
Dieta rozdzielna cieszy się od wielu lat niesłabnącym powodzeniem. Jej zwolennicy podkreślają, że jest ona nie tylko skuteczna, ale również bezpieczna dla organizmu. Choć niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku jest sprzeczne z przyzwyczajeniami większości z nas, do...
Jest całkowicie naturalnym, że różnego rodzaju kontuzje przytrafiają się od czasu do czasu osobom, które są aktywne fizycznie. Ważne, żeby nie zdarzało się zbyt często. Jeżeli mamy częste kontuzje – przyjrzyjmy się uważnie swojej diecie. Być może za ten...
Kuchnia litewska ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Trudno o niej powiedzieć, że jest lekka i zdrowa, jednak wiele potraw od wieków serwowanych na litewskich stołach może zachwycić smakiem. Co warto wiedzieć o kuchni litewskiej? Jakie są jej...
Hibiskus (znany również jako kwiat malwy sudańskiej) ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników. Wszystko to za sprawą jego charakterystycznego, kwaśnego smaku. Napar z hibiskusa warto jednak spożywać nie tylko ze względu na walory smakowe. Liczy się przede wszystkim...
Pieczeń drobiowa to propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować kurczaka w zupełnie innym wydaniu. Danie jest dietetyczne, a jednocześnie wykwintne, dlatego dobrze sprawdzi się na świątecznym stole. Pieczeń drobiową możemy podać na obiad z ziemniakami i surówką lub...
Kurkuma jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Łączymy ją przede wszystkim z kuchnią azjatycką, gdzie jest wykorzystywana od kilku tysięcy lat. Kurkumą warto się zainteresować nie tylko ze względu na ciekawe walory smakowe, ale przede wszystkim z uwagi na jej...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy