reklama
Kalarepa jest warzywem, które współcześnie możemy kupić w wielu sklepach spożywczych. Mimo to nie cieszy się ona popularnością na polskich stołach. Zupełnie niesłusznie, gdyż zawiera wiele substancji odżywczych i ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Co powinniśmy wiedzieć o...
Współcześnie w większości sklepów i supermarketów możemy kupić żywność modyfikowaną genetycznie. Budzi ona zainteresowanie, gdyż często wygląda znacznie lepiej od żywności tradycyjnej, dodatkowo ma dłuższy termin przydatności do spożycia. Wydawać by się mogło, że żywność modyfikowana genetycznie jest idealnym...
Pasożyty przewodu pokarmowego to problem powszechny, z którego zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy. Szacuje się, że nosicielami pasożytów może być nawet 90% społeczeństwa. Jeżeli nasz układ immunologiczny działa prawidłowo, jesteśmy zdrowi i silni – pasożyty nie powinny wyrządzić nam...
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK) to poważna choroba, która może doprowadzić nawet do ograniczenia ruchomości kręgosłupa. Jej dokładna przyczyna nie jest znana, a współczesna medycyna nie jest w stanie jej w pełni wyleczyć. Możemy jednak spowolnić jej rozwój i...
Wodorotlenek magnezu jest syntetycznym związkiem chemicznym występującym w niektórych lekach, a nawet słodyczach. Jakie właściwości posiada wodorotlenek magnezu? Gdzie jest on stosowany? W jaki sposób związek ten wpływa na ludzkie zdrowie? Co to jest wodorotlenek magnezu? Mianem wodorotlenku magnezu (E528) określamy...
Kasza bulgur jest powszechnie wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce jest jeszcze mało znana. Atrakcyjne walory smakowe i prozdrowotne właściwości to powód, dla którego warto włączyć tę kaszę do naszego menu. Kto szczególnie powinien zainteresować się kaszą...
Ogórki konserwowe pełnią ważną rolę w kuchni polskiej. Cenimy je, ponieważ są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Zawierają wiele witamin i minerałów, a dodatkowo alkalizują organizm. Można jeść je bez dodatków, z różnego rodzaju sosami, a także jako dodatek...
Współcześnie większość warzyw i owoców jest dostępnych w sklepach cały rok. Nie oznacza to jednak, że przez cały czas są one równie smaczne, czy zdrowe. Co więcej niekiedy musimy zapłacić za nie naprawdę sporo. Zapoznanie się z kalendarzem sezonowych...
Śliwki to przepyszne owoce, które w Polsce uprawiane są na szeroką skalę. Ich powszechna dostępność, a także niskie ceny sprawiają, że śliwki są chętnie wykorzystywane do wyrobu domowych wypieków, słodyczy i alkoholi. Zazwyczaj owoc ten doceniamy za walory smakowe,...
Dereń jadalny to roślina bardzo chętnie wykorzystywana przez medycynę ludową. Dziś wykorzystujemy go głównie w charakterze ozdobnym zapominając o jego prozdrowotnych właściwościach. Jakie substancje odżywcze zawiera dereń? W jakich schorzeniach warto go wykorzystywać? Czy są jakieś przeciwwskazania do jego...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy