reklama
Sandacz to jedna z najsmaczniejszych ryb jakie możemy spotkać w polskich stawach. Warto się nim zainteresować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też bogate wartości odżywcze. Co powinniśmy wiedzieć o sandaczu? Jak przyrządzić tę rybę? Co to jest...
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która według legendy starogermańskiej była spożywana przez budzące się ze snu zimowego niedźwiedzie, stąd jego nazwa. Warto zdawać sobie sprawę, że czosnek niedźwiedzi ma wiele wspólnego z dobrze nam znanym czosnkiem tradycyjnym, choć znajdziemy między...
Zieleń brylantowa to barwnik, który znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Choć stosuje się ją powszechnie, zaczyna budzić coraz więcej kontrowersji (podobnie jak i inne dodatki do żywności). Jakie są przykładowe zastosowania E142? Czy zieleń brylantowa jest bezpieczna dla naszego...
Współcześnie nikogo nie trzeba przekonywać, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Niezdrowa dieta może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów (szacuje się, że nawet trzydzieści procent wszystkich nowotworów spowodowanych jest niewłaściwą dietą). I odwrotnie – istnieje...
Sok z granatu jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim może mieć pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Współcześnie wiele mówi się o jego właściwościach przeciwnowotworowych, choć należy pamiętać, że działa też odmładzająco na skórę i zmniejsza dolegliwości trawienne. Starożytni...
Banany i masło orzechowe to pyszne i zdrowe produkty, które możemy jeść osobno. Jednocześnie mogą one stanowić bazę do pysznych deserów. Podajemy kilka pomysłów na podwieczorek z masłem orzechowym i bananami w roli głównej. Kasza jaglana z bananem i masłem...
Dieta McDougalla należy do bardzo restrykcyjnych diet roślinnych. Jej twórcy przekonują, że jest to dieta lecznicza, która może zapobiegać chorobom przewlekłym, a nawet nowotworom. Na czym polega dieta McDougalla? Jakie są jej wady i zalety? Czym jest dieta McDougalla? Dieta McDougalla...
Seler korzeniowy znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Cenimy jego smak i aromat. Jednocześnie nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że jest on także bardzo zdrowy. Jakie wartości odżywcze ma korzeń selera? W jaki sposób warzywo to wpływa na nasze...
Ludzie żyjący w krajach wysokorozwiniętych marnują ogromne ilości jedzenia. Szacuje się, że w Polsce każdego roku wyrzuca się nawet dziewięć milionów ton żywności (z czego dwa miliony wyrzucają indywidualni konsumenci). Budzi to wiele kontrowersji, zwłaszcza, że w innych rejonach...
Kolagen jest białkiem wchodzącym w skład naszej skóry, ścięgien, a także kości. Dzięki niemu są one w stanie funkcjonować prawidłowo. Z wiekiem ludzki organizm wytwarza coraz mniej kolagenu, co wiąże się z procesami starzenia. Możemy je opóźnić dostarczając tej...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy