reklama
Kandydoza, zwana inaczej drożdżycą lub grzybiczą to bardzo poważna choroba, z której istnienia często przez długi czas nie zdajemy sobie sprawy. Objawy kandydozy nie są charakterystyczne, jednak w ogromnym stopniu pogarszają jakość naszego życia. Leczenie grzybicy przy pomocy antybiotyków...
Większość diet, które współcześnie uważane są za zdrowe zawiera białe mięso, eliminuje natomiast mięso czerwone. Jednocześnie mięso drobiowe nie jest jednorodne. Na sklepowych półkach znajdziemy choćby indyka, czy kurczaka. Który gatunek drobiu jest zdrowszy? Czy istnieją zasadnicze różnice pomiędzy...
Polisorbat 80 to związek wykorzystywany między innymi w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jako, że mamy z nim kontakt na co dzień, dobrze jest zadać sobie pytanie o jego wpływ na nasze zdrowie? Czy E433 jest bezpieczny, czy też...
Wysokobiałkowe przekąski to propozycja przede wszystkim dla osób aktywnych fizycznie (mają one większe zapotrzebowanie na białko, niż ludzie prowadzący siedzący tryb życia). Obecne w nich białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Dzięki niemu mogą się one szybko zregenerować po...
Zioła przeciwzapalne w łagodny sposób redukują stany zapalne w naszym organizmie. Często okazują się one dobrą alternatywą dla leków przeciwzapalnych, gdyż dają podobne efekty, a jednocześnie nie powodują przykrych efektów ubocznych. Jakie zioła wykorzystać do walki ze stanem zapalnym? Jak...
Kalarepa jest warzywem, które współcześnie możemy kupić w wielu sklepach spożywczych. Mimo to nie cieszy się ona popularnością na polskich stołach. Zupełnie niesłusznie, gdyż zawiera wiele substancji odżywczych i ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Co powinniśmy wiedzieć o...
Tlenek wapnia jest często wykorzystywany jako dodatek do żywności, której zapewnia pożądany zapach i smak. Pomimo, że jest on bardzo użyteczny, warto zadać sobie pytanie o bezpieczeństwo jego stosowania. Jakie są najpowszechniejsze zastosowania tlenku wapnia? W jaki sposób związek...
Ogórki konserwowe pełnią ważną rolę w kuchni polskiej. Cenimy je, ponieważ są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Zawierają wiele witamin i minerałów, a dodatkowo alkalizują organizm. Można jeść je bez dodatków, z różnego rodzaju sosami, a także jako dodatek...
Nadwaga i otyłość to nie tylko defekty estetyczne, ale również poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednocześnie warto zdawać sobie sprawę, że szczupła sylwetka nie zawsze rozwiązuje problemy zdrowotne. Wszystko zależy od tego w jaki sposób się odchudzaliśmy. Jeżeli popełniliśmy...
Kasza bulgur jest powszechnie wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce jest jeszcze mało znana. Atrakcyjne walory smakowe i prozdrowotne właściwości to powód, dla którego warto włączyć tę kaszę do naszego menu. Kto szczególnie powinien zainteresować się kaszą...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy