reklama
Mąka jest jednym z podstawowych produktów w polskiej kuchni. Służy nam ona do wyrobu chleba, ciast, naleśników, pierogów, czy różnego rodzaju placków. Większość osób sięga po mąkę białą, nie zastanawiając się nawet czy nie da się jej zastąpić zdrowszym...
Większość diet, które współcześnie uważane są za zdrowe zawiera białe mięso, eliminuje natomiast mięso czerwone. Jednocześnie mięso drobiowe nie jest jednorodne. Na sklepowych półkach znajdziemy choćby indyka, czy kurczaka. Który gatunek drobiu jest zdrowszy? Czy istnieją zasadnicze różnice pomiędzy...
Chyba każdy z nas niejednokrotnie spotkał się z głogiem. Roślina ta powszechnie występuje w Polsce. Choć rośnie blisko, zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z możliwości jej wykorzystania. Głóg nie jest jedynie krzewem ozdobnym, choć prezentuje się wyjątkowo okazale. Od...
Nadwaga i otyłość to nie tylko defekty estetyczne, ale również poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednocześnie warto zdawać sobie sprawę, że szczupła sylwetka nie zawsze rozwiązuje problemy zdrowotne. Wszystko zależy od tego w jaki sposób się odchudzaliśmy. Jeżeli popełniliśmy...
Szelak to substancja pozyskiwana z wydzieliny owadów – czerwców. Znajduje ona zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu (w tym w przemyśle spożywczym). Jakie właściwości ma szelak? W jaki sposób wykorzystuje się ten związek? Czy E904 jest bezpieczny dla zdrowia? Co to...
Rokitnik jest pospolitą rośliną, którą można spotkać w wielu polskich parkach, a nawet przy drogach. Często znamy go z widzenia, nie mamy jednak pojęcia jakie właściwości posiada ta roślina. Okazuje się, że jest ona skarbnicą witamin, minerałów, a także...
Kandydoza, zwana inaczej drożdżycą lub grzybiczą to bardzo poważna choroba, z której istnienia często przez długi czas nie zdajemy sobie sprawy. Objawy kandydozy nie są charakterystyczne, jednak w ogromnym stopniu pogarszają jakość naszego życia. Leczenie grzybicy przy pomocy antybiotyków...
Tlenek wapnia jest często wykorzystywany jako dodatek do żywności, której zapewnia pożądany zapach i smak. Pomimo, że jest on bardzo użyteczny, warto zadać sobie pytanie o bezpieczeństwo jego stosowania. Jakie są najpowszechniejsze zastosowania tlenku wapnia? W jaki sposób związek...
Kalarepa jest warzywem, które współcześnie możemy kupić w wielu sklepach spożywczych. Mimo to nie cieszy się ona popularnością na polskich stołach. Zupełnie niesłusznie, gdyż zawiera wiele substancji odżywczych i ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Co powinniśmy wiedzieć o...
Współcześnie w większości sklepów i supermarketów możemy kupić żywność modyfikowaną genetycznie. Budzi ona zainteresowanie, gdyż często wygląda znacznie lepiej od żywności tradycyjnej, dodatkowo ma dłuższy termin przydatności do spożycia. Wydawać by się mogło, że żywność modyfikowana genetycznie jest idealnym...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy