reklama
Większość diet, które współcześnie uważane są za zdrowe zawiera białe mięso, eliminuje natomiast mięso czerwone. Jednocześnie mięso drobiowe nie jest jednorodne. Na sklepowych półkach znajdziemy choćby indyka, czy kurczaka. Który gatunek drobiu jest zdrowszy? Czy istnieją zasadnicze różnice pomiędzy...
Nadwaga i otyłość to nie tylko defekty estetyczne, ale również poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednocześnie warto zdawać sobie sprawę, że szczupła sylwetka nie zawsze rozwiązuje problemy zdrowotne. Wszystko zależy od tego w jaki sposób się odchudzaliśmy. Jeżeli popełniliśmy...
Dieta wątrobowa nie jest dietą odchudzającą. Została ona skomponowana z myślą o leczeniu wielu chorób. Kto powinien zainteresować się dietą wątrobową? Na czym opiera się taki sposób odżywiania? Jakie produkty wybierać, a czego bezwzględnie unikać? Wskazania do zastosowania diety wątrobowej Wątroba...
Mąka jest jednym z podstawowych produktów w polskiej kuchni. Służy nam ona do wyrobu chleba, ciast, naleśników, pierogów, czy różnego rodzaju placków. Większość osób sięga po mąkę białą, nie zastanawiając się nawet czy nie da się jej zastąpić zdrowszym...
Chyba każdy z nas niejednokrotnie spotkał się z głogiem. Roślina ta powszechnie występuje w Polsce. Choć rośnie blisko, zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z możliwości jej wykorzystania. Głóg nie jest jedynie krzewem ozdobnym, choć prezentuje się wyjątkowo okazale. Od...
Rokitnik jest pospolitą rośliną, którą można spotkać w wielu polskich parkach, a nawet przy drogach. Często znamy go z widzenia, nie mamy jednak pojęcia jakie właściwości posiada ta roślina. Okazuje się, że jest ona skarbnicą witamin, minerałów, a także...
Kandydoza, zwana inaczej drożdżycą lub grzybiczą to bardzo poważna choroba, z której istnienia często przez długi czas nie zdajemy sobie sprawy. Objawy kandydozy nie są charakterystyczne, jednak w ogromnym stopniu pogarszają jakość naszego życia. Leczenie grzybicy przy pomocy antybiotyków...
Dimetylopolisiloksan to związek, który można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występuje on między innymi w wyrobach cukierniczych, a także gotowych daniach. Czym dokładnie jest E900? W jaki sposób dimetylopolisiloksan wpływa na nasz organizm? Co to jest dimetylopolisiloksan? Mianem dimetylopolisiloksanu (w przemyśle...
Ziemniaki są w Polsce jednymi z najpopularniejszych warzyw. Również na świecie uprawia się je na ogromną skalę (przed ziemniakami są jedynie – ryż, pszenica i kukurydza). Powszechna dostępność i niskie ceny sprawiają, że większość z nas ich nie docenia....
Tlenek wapnia jest często wykorzystywany jako dodatek do żywności, której zapewnia pożądany zapach i smak. Pomimo, że jest on bardzo użyteczny, warto zadać sobie pytanie o bezpieczeństwo jego stosowania. Jakie są najpowszechniejsze zastosowania tlenku wapnia? W jaki sposób związek...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy